SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 27th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 27th July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Peacock : India :: Bear : ?
मोर : भारत : : भालू : ?
(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(b) America/अमेरिका
(c) England/इंग्लैंड
(d) Russia/रूस

S1. Ans.(d)
Sol.
Peacock is national bird of India
Similarly, Bear is national Animal of Russia.

Q2. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
BDCE : FHGI : : RTSU : ?
(a) VYWX
(b) XYVW
(c) VWXY
(d) VXWY

S2. Ans.(d)
Sol.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 27th July_50.1

Q3. Select the related word/letters/numbers from the given alternatives:
दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
6 : 5 : : 8 : ?
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 10

S3. Ans.(c)
Sol.
3 × 2 = 6 then 3 + 2 = 5
Similarly
4 × 2 = 8 then 4 + 2 = 6
S

Directions 4 – 6): For the following questions, Find the odd words / letters / numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्नों में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द/वर्ण/संख्या का चयन करें.
Q4. (a) Moon/ चन्द्रमा
(b) Mars/ मंगल ग्रह
(c) Venus/ शुक्र
(d) Jupiter/ बृहस्पति

4. Ans.(a)
Sol.
Except moon all are planets

Q5. (a) ACEG
(b) IKMO
(c) FHJL
(d) TUWY
6. (a) 6
(b) 24
(c) 64
(d) 120

S5. Ans.(d)
Sol.
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 27th July_60.1

6. (a) 6
(b) 24
(c) 64
(d) 120

S6. Ans.(c)
Sol.
Only 64 is a perfect square and cube.

Q7. Arrange the following words according to the dictionary order
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये.
1. Approach
2. Appropriate
3. Approval
4. Approve
(a) 1342
(b) 1243
(c) 3412
(d) 1234

S7. Ans.(d)
Sol. The correct sequence is – a ,b, c, d.

 

Directions (8-9): A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?

Q8. ajs , gpy , ? , sbk , yhq
(a) dmv
(b) mve
(c) oua
(d) qzi

S8. Ans.(b)
Sol.
Here +6, +6, +6 pattern is followed

Q9. 5 , 9 , 6 , 11, 7 , ?
(a) 13
(b) 15
(c) 17
(d) 19

S9. Ans.(a)
Sol.

 

Q10. Anand is son of Prema . Rajeev is brother of Prema . Neha is daughter of Rashmi . Neha is sister of Rajeev . How is Anand related to Rashmi ?
आनंद प्रेमा का बेटा है। राजीव प्रेमा का भाई है। नेहा रश्मि की बेटी है। नेहा राजीव की बहन है। आनंद रश्मि से कैसे संबंधित है?
(a) Son/बेटा
(b) Grand Son/ग्रैंडसन
(c) Grand father/ग्रैंडफादर
(d) Grand daughter/ग्रैंडडॉटर

S10. Ans.(b)
Sol.

From the diagram it is clear that Anand is grand child of Rashmi.

SSC MTS 2019 Online Test Series (Special Offer)

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 27th July_70.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?