SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 26th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 26th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Directions (1-2): In the following question, select the related word pair from the given alternatives.

निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द युग्म का चयन करें.
Q1. School : Education : : ? : ?
विद्यालय : शिक्षा : : ? : ?
(a) Scalpel : Teacher/ स्केलपेल: शिक्षक
(b) Hospital : Treatment/ अस्पताल: उपचार
(c) Teacher : School/ शिक्षक: स्कूल
(d) Class : College / क्लास: कॉलेज

S1. Ans.(b)
Sol. We get education in school, Similarly Treatment in done in hospital.

Q2. 5 : 125 : : 7 : ?
(a) 343
(b) 512
(c) 243
(d) 729

S2. Ans.(a)
Sol. 5³=125
7³=343

Q3. In the following question, select the related letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से सम्बंधित शब्द का चयन करें.
BGR : CIU : : HCY : ?
(a) IFC
(b) IEB
(c) JEC
(d) JFB

S3. Ans.(b)
Sol. +1, +2, +3, Series

Q4. In the following question, select the odd word pair from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द युग्म का चयन करें.
(a) Cup – Tea/ कप – चाय
(b) Jug – Water/ जग – पानी
(c) Bowl – Curd/ बाउल – दही
(d) Pen – Butter/ पेन – मक्खन

S4. Ans.(d)
Sol. There is no relation between pen and butter.

Q5. In the following question, four number pairs are given. The number on left side of (–) is related to the number on the right side of (–) with some Logic/Rule/Relation. Three are similar on basis of same Logic/Rule/Relation. Select the odd one out from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, चार संख्या युग्म दिए गये है. (-) के बाईं ओर की संख्या कुछ तर्क / नियम / संबंध के साथ (-) के दाईं ओर की संख्या से संबंधित है। तीन समान तर्क / नियम / संबंध के आधार पर समान हैं। दिए गए विकल्पों में से विषम संख्या का चयन करें।

(a) 25 – 21
(b) 39 – 35
(c) 51 – 47
(d) 93 – 87

S5. Ans.(d)
Sol. Difference between no. of pairs is 4, except Option (d)

Q6. In the following question, select the odd letter/letters from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम शब्द का चयन करें
(a) CGJ
(b) IMQ
(c) OSW
(d) JNR

S6. Ans.(a)
Sol. +4 Series, except Option (a)

Q7. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दावली के अनुसार व्यवस्थित कीजिये
1. Tolerate
2. Toddle
3. Toast
4. Toilet
5. Tiring
(a) 51423
(b) 53241
(c) 25143
(d) 52143

S7. Ans.(b)
Sol.
5. Tiring
3. Toast
2. Toddle
4. Toilet
1. Tolerate

Q8. In the following question, select the missing number from the given series.
निम्नलिखित प्रश्न में, दी गयी श्रृंखला में से अज्ञात संख्या का चयन करें
18, 37, 76, 155, 314, ?
(a) 633
(b) 628
(c) 537
(d) 528

S8. Ans.(a)
Sol.
18×2+1=37
37×2+2=76
76×2+3=155
155×2+4=314
314×2+5=633

Q9. A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
एक श्रंखला दी गई है जिसमें एक टर्म अज्ञात हैं आपको दिए गए विकल्पों में से उस विकल्प का चयन करना है जो इस श्रंखला को पूरा करेगा?
HJR QWYY
(b) N, JMTQ, LPVT, NSXW, ?
(a)QVAA
(c) PVZZ
(d) PVYZ

S9. Ans.(c)
Sol. +2, +3, +2, +3 series

Q10. Raman remembers that his marriage is before 20th July and after 13th July. His mother remembers that Raman’s marriage is after 16th July. His father remembers that Raman’s marriage is before 19th July. On which date of July is Raman’s marriage?
रमन को याद है कि उसकी शादी 20 जुलाई से पहले और 13 जुलाई के बाद है. उसकी माता को याद है कि उसकी शादी 16 जुलाई के बाद है. उसके पिता को याद है कि उसकी शादी 19 जुलाई से पहले है. जुलाई की किस तारीख को रमन की शादी है?
(a) 15 or 16/15 या 16
(b) 17 or 18 /17 या 18
(c) 15 or 16 or 17/15 या 16 या 17

S10. Ans.(b)
Sol. Let M denote date of marriage,
According to condition (1)
13<M<20

SSC MTS 2019 Online Test Series (Special Offer)

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 26th July_50.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?