SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz:...

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July

SSC CHSL 2018-19 is to be conducted from 1 to 26 July 2019. Today, in this Reasoning quiz we are providing reasoning practice Questions Quiz with detailed Solutions to make your practice effective for reasoning Section for SSC CHSL 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming.

Direction (1-3): In the following question, select the related words /letters /numbers from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से संबंधित शब्द / अक्षर / संख्या का चयन करें।
Q1. 49 : 169 : : 66 : ?
(a) 126
(b) 132
(c) 144
(d) 162

S1. Ans. (c);
Sol. 49 = 4 + 9 = 13² = 169
66 = 6 + 6 = 12² = 144
Q2. Binocular : View : : ? : ?
दूरबीन: दृश्य:? 😕
(a) Shovel : Scoop/ फावड़ा: खोदना
(b) Spanner : Guard/ स्पैनर: गार्ड
(c) Tongs : Bore/ चिमटा: सूराख़
(d) Chisel : Grind/ छेनी: पीसना

S2. Ans. (a);
Sol. Binocular is used to view.
A shovel is used to scoop.
Q3. ABCD : MOQS : : FGHI : ?
(a) RTXV
(b) STTV
(c) RTVX
(d) RVTW

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_50.1
Direction (4-6): In the following question, select the odd one from the given alternatives.
निम्नलिखित प्रश्न में, दिए गए विकल्पों में से विषम का चयन करें
Q4. (a) Mobile / मोबाइल
(b) Computer/ कंप्यूटर
(c) Fountain Pen/ फ़ाउंटेंपेन
(d) Television/ टेलीविजन

S4. Ans. (c);
Sol. Except fountain pen, rest three are electronics items.
Q5. (a) BN – P
(b) GI – R
(c) LM – Y
(d) TA – U

S5. Ans. (b);
Sol. B N = 2 + 14 = 16 = P
L M = 12 + 13 = 25 = Y
T A = 20 + 1 = 21 = U
G I = 7 + 9 = 16 = P ≠ R
Q6. (a) (143, 64)
(b) (232, 49)
(c) (719, 289)
(d) (462, 169)

S6. Ans. (d);
Sol. 143 = 1 + 4 + 3 = 8² = 64
232 = 2 + 3 + 2 = 7² = 49
719 = 7 + 1 + 9 = 17² = 289
462 = 4 + 6 + 2 = 12² = 144 ≠ 169
Direction (7): Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary.
दिए गए शब्दों को शब्दकोश के अनुसार क्रम में व्यवस्थित करें :
Q7. 1. Pinned
2. Provoke
3. Pasture
4. Pale
5. Pond
(a) 41352
(b) 43152
(c) 43512
(d) 43215

S7. Ans. (b);
Sol.
4. Pale
3. Pasture
1. Pinned
5. Pond
2. Provoke
Q8. In a class of 52 children, Bilal’s rank is 11th from the bottom. Salman is 9 ranks above Bilal. What is Salman’s rank from the top?
52 बच्चों की कक्षा में, बिलाल की रैंक नीचे से 11वीं है। सलमान बिलाल से 9 रैंक ऊपर हैं। ऊपर से सलमान की रैंक कितनी है?
(a) 37th
(b) 33rd
(c) 38th
(d) 35th

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_60.1
Q9. The ratio of present ages of Kamal and Vikram is 9 : 4. If the age of Kamal ten years ago was 44 years, then what is the present age (in years) of Vikram?
कमल और विक्रम की वर्तमान आयु का अनुपात 9: 4. है। यदि दस वर्ष पहले कमल की आयु 44 वर्ष थी, तो विक्रम की वर्तमान आयु (वर्षों में) कितनी है?
(a) 24
(b) 28
(c) 20
(d) 22

S9. Ans. (a);
Sol. Let the present age of Kamal =9x
and Vikram = 4x
A.T.Q.
9x – 10 = 44
x = 6
∴ Present age of Vikram = 4 × 6 = 24
Q10. How many triangles are there in the given figure?
दी गई आकृति में कितने त्रिभुज हैं?
SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_70.1
(a) 16
(b) 18
(c) 20
(d) 24

S10. Ans. (c);
Sol. 20 triangles

SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_80.1                     SSC MTS Reasoning Practice Questions Quiz: 20th July_90.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?