Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home Quantitative Aptitude SSC MTS Quant Practice Questions : 16th July

SSC MTS Quant Practice Questions : 16th July

SSC MTS 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 27th September 2019. Today, in this Quantitative Aptitude quiz we are providing quantitative aptitude practice Questions with detailed Solutions to make your practice effective for quantitative aptitude Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. A bag contains 216 in the form of one rupee, 50paise and 25 paise coins in the ratio of 2 : 3 : 4.The number of 50 paise coins is :
एक बैग में 2: 3: 4 के अनुपात में एक रुपए, 50 पैसे और 25 पैसे के सिक्के के रूप में 216 रूपए हैं। 50 पैसे के सिक्कों की संख्या क्या है?
(a) 96
(b) 144
(c) 114
(d) 141
Ans.(b)
Sol. ATQ,
1×2x+1/2×3x+1/4×4x=216
2x+3x/2+x=216
9x/2=216
x = 48
Number of 50 paise coin = 48 × 3 = 144

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Maha Pack
  1. English and Hindi Medium
  2. Detailed Solutions of all Questions
  3. Detailed Solutions of all Questions
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
4499 321/month
BUY NOW

Q2. In a mixture of 45 litres, the ratio of milk and water is 4 : 1. How much water must be added to make the mixture ratio 3 : 2 ?
45 लीटर के मिश्रण में, दूध और पानी का अनुपात 4:1 है. मिश्रण का अनुपात 3: 2 बनाने के लिए कितना पानी मिलाया जाना चाहिए?
(a) 72 litres / लीटर
(b) 24 litres/ लीटर
(c) 15 litres / लीटर
(d) 1.5 litres/ लीटर
Ans.(c)
Sol. Quantity of water is given mixture = 1/5
Quantity of water in resultant mixture = 2/5
Using Alligation

3/5 ∶1/5
3 : 1
3r → 45 litres
1r → 15 litres

Q3. A started a business with Rs 4500 and another person B joined after some period with Rs 3000. Determine this period after B joined the business if the profit at the end of the year is divided in the ratio 2 : 1
A ने 4500 रुपये के साथ एक व्यवसाय शुरू किया और एक अन्य व्यक्ति B कुछ समय के बाद 3000 रुपये के साथ जुड़ जाता है। यदि वर्ष के अंत में लाभ 2: 1 के अनुपात में विभाजित होता है तो B कितनी अवधि के बाद व्यवसाय में शामिल हुआ था?
(a) After 3 months /तीन महीने बाद
(b) After 4 months/चार महीने बाद
(c) After 6 months /छ: महीने बाद
(d) After 2 (1/2) months/ढाई महीने बाद
Ans.(a)
Sol. Profit’s Ratio = 4500 × 12 : 3000 × x
= 54 : 3x
= 18 : x
18/x=2/1
x = 9 months
B joined after = 12 – 9 = 3 months

Q4. A cistern has two taps (which fill it in 12 min and 15 min, respectively) and an exhaust tap. When all three taps are opened together, it takes 20 min to fill the empty cistern. How long will the exhaust tap take to empty it ?
एक टंकी में दो नल (जो इसे क्रमशः 12 मिनट और 15 मिनट में भर देते हैं) और एक निकास नल हैं. जब तीनों नल एक साथ खोल दिए जाते हैं तो खली टंकी को भरने में 20 मिनट का समय लगता है. निकास नल को टंकी खली करने में कितना समय लगेगा?
(a) 20 min / मिनट
(b) 16 min/ मिनट
(c) 12 min/ मिनट
(d) 10 min/ मिनट
Ans.(d)
Sol. ATQ,
1/12+1/15-1/x=1/20
1/x=1/12+1/15-1/20
1/x=(5+4-3)/60
1/x=6/60
x = 10 min

Q5. 12 men complete a work in 18 days. Six days after they had started working, 4 men joined them. How many days will all of them take to complete the remaining work ?
12 व्यक्ति किसी कार्य को 18 दिनों में कर सकते हैं. कार्य शुरू करने के छ: दिन बाद, 4 अन्य व्यक्ति उनसे जुड़ जाते हैं. शेष कार्य को तीनों मिल कर कितने दिनों में पूरा करेंगे?
(a) 10 days /दिन
(b) 12 days/ दिन
(c) 15 days / दिन
(d) 9 days/ दिन
Ans.(c)
Sol. Work done by 12 men in 6 days = 6/18=1/3
Remaining work = 1-1/3=2/3
12×18=(16×d)/(2/3)
(12×15×2)/(16×3)=days
9 = days
Work gets completed in = 9 + 6 = 15 days

Q6 . A motor boat whose speed is 15 km/h in still water goes 30 km downstream and comes back in four and a half hours. The speed of the stream is :
एक मोटर बोट जिसकी स्थिर पानी में गति 15 किमी / घंटा है, 30 किमी धारा के अनुकूल जाती है और साढ़े चार घंटे में वापस आती है। धारा की गति क्या है?
(a) 46 km/h
(b) 6 km/h
(c) 7 km/h
(d) 5 km/h
Ans.(d)
Sol. ATQ,
30/(15-x)+30/(15+x)=9/2
30((15+x+15-x)/(225-x² ))=9/2
200/(225-x² )=1
x² = 25
x = 5 km/hr

Q7. The L.C.M. of two number is 630 and their H.C.F. is 9. If the sum of numbers is 153, their difference is
दो संख्याओं का L.C.M. 630 है और उनका H.C.F. 9 है. यदि संख्याओं का योग 153 है, तो उनके बीच का अंतर क्या होगा?
(a) 17
(b) 23
(c) 27
(d) 33
Ans.(c)
Sol. a + b = 153
a × b = 630 × 9
(a – b)² = (a + b)² – 4ab
(a – b)² = (153)² – 4 × 630 × 9
(a – b)² = 23409 – 22680
(a – b)² = 729
a – b = 27

Q8 . The average age of the family of five members is 24. If the present age of youngest member is 8 yr,then what was the average age of the family at the time of the birth of the youngest member ?
पांच सदस्यों के परिवार की औसत आयु 24 है। यदि सबसे छोटे सदस्य की वर्तमान आयु 8 वर्ष है , तो सबसे छोटे सदस्य के जन्म के समय परिवार की औसत आयु कितनी थे?
(a) 20 yr
(b) 16 yr
(c) 12 yr
(d) 18 yr
Ans.(a)
Sol.
S_5/5=24
S₅ = 120
S₄ = 120 – 8 = 112
Sum of four members 8 years ago = 112 – 4 × 8
= 112 – 32
= 80
Average at the time of the birth of youngest
Member = 80/4 = 20 years

Q9. A dishonest dealer professes to sell his goods at cost price, but he uses a weight of 960 g for the kg weight. Find his gain percent.
एक बेईमान डीलर अपने माल को क्रय मूल्य पर बेचने का दावा करता है, लेकिन वह एक किलो वजन की जगह 960 ग्राम वजन का उपयोग करता है। उसका लाभ प्रतिशत ज्ञात कीजिए।
(a) 4%
(b)4(1/6) %
(c) 96%
(d) 40%
Ans.(b)
Sol. Profit % = 40/960×100
=400/96
=100/24
=25/6%
=4(1/6)%

Q10 . A and B started a business by investing 35,000 and 20,000 respectively. B left the business after 5 months and C joined the business with a sum of 15,000. The profit earned at the end of the year is 84,125. What is B’s share of profit?
A और B क्रमश: 35,000 और 20,000 के साथ एक व्यवसाय शुरू करते हैं. B, पांच महीने में व्यवसाय छोड़ देता हैं और C, 15,000 की राशि के साथ व्यवसाय में जुड़ जाता है. वर्ष के अंत में 84,125 रूपए का लाभ अर्जित होता है. लाभ में B का हिस्सा ज्ञात करें
(a) 14133
(b) 15,000
(c) 13,460
(d) Cannot be determined/निर्धारित नहीं किया जा सकता
Ans.(c)
Sol. Profits Ratio
= 35000 × 12 : 20000 × 5 : 15000 × 7
= 420 : 100 : 105
= 84 : 20 : 21
B’s profit = 84125 × 20/125
= 673 × 20
= 13460

 

                     

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD