SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS Numerical Ability Practice Questions...

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July

SSC MTS 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 27th September 2019. Today, in this Quantitative Aptitude quiz we are providing quantitative aptitude practice Questions with detailed Solutions to make your practice effective for quantitative aptitude Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. Which is the largest of the following fractions?
निम्नलिखित में से सबसे बड़ा भिन्न कौन सा है?
2/3, 3/5, 8/11, 7/9, 11/17
(a) 2/3
(b) 11/17
(c) 7/9
(d) 3/5

S1. Ans.(c)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_50.1

Q2. Which one of the group is in descending order?
कौन सा समूह अवरोही क्रम में है?
(a) 7/12, 9/17, 13/24
(b) 13/24, 9/17, 7/12
(c) 9/17, 13/24, 7/12
(d) 7/12, 13/24, 9/17

S2. Ans.(d)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_60.1

Q3. 1 1/2+11 1/2+111 1/2+1111 1/2+11111 1/2= ?
(a) 123471/2
(b) 123461/2
(c) 123451/2
(d) 123441/2

S3. Ans.(a)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_70.1

Q4. 3 1/3+33 1/3+333 1/3+3333 1/3+33333 1/3= ?
(a) 370312/3
(b) 370371/3
(c) 370362/3
(d) 370321/3

S4. Ans.(c)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_80.1

Q5. 1/6+1/12+1/20+1/30+1/42+1/56+1/72= ?
(a) 5/18
(b) 7/18
(c) 11/18
(d) 13/18

S5. Ans.(b)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_90.1

Q6. The weight of a container completely filled with water is 2.25 kg. The container weights 0.77 kg when its 0.2 part is filled with water. The weight (in kg) of the container when 0.4 part of its is filled with water, is
पूरी तरह से पानी से भरे कंटेनर का वजन 2.25 किलोग्राम है। जब इसका 0.2 हिस्सा पानी से भरा होता है तो कंटेनर का वजन 0.77 किग्रा है । कंटेनर का वजन (किलो में) जब इसका 0.4 हिस्सा पानी से भरा होगा है, तो कंटेनर का वजन क्या होगा?
(a) 0.40
(b) 1.14
(c) 0.74
(d) 1.88

S6. Ans.(b)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_100.1

Q7. If the students of a class can be grouped exactly into 6 or 8 or 10, then the minimum number of students in the class must be
यदि कक्षा के छात्रों को ठीक 6 या 8 या 10 में समूहीकृत किया जा सकता है, तो कक्षा में छात्रों की न्यूनतम संख्या क्या होना चाहिए?
(a) 60
(b) 120
(c) 180
(d) 240

S7. Ans.(b)
Sol. L.C.M of (6, 8, 10)
⇒ 120

Q8. A milk vendor has 21 l of cow milk, 42 l of toned milk and 63 l of double toned milk. If he wants to pack them in cans, so that each can contains same number of litres of milk and does not want to mix any two kinds of milk in a can, then the least number of cans required as
एक दूध विक्रेता के पास 21 लीटर गाय का दूध है, 42 लीटर टोनड दूध और 63 लीटर डबल टोनड दूध है. अगर वह उन्हें कैन में पैक करना चाहता है, ताकि प्रत्येक कैन में दूध की लीटर की संख्या समान है और किसी भी दो प्रकार के दूध को एक कैन में मिश्रण नहीं करना चाहता है, तो कम से कम कितने कैन की आवश्यकता होगी?
(a) 3
(b) 6
(c) 9
(d) 12

S8. Ans. (b)
Sol.
= H.C.F of (21, 42, 63) l
⇒ 21
Least number of cans required = 1+2+3 = 6

Q9. 40 litres of a mixture of milk and water contains 10% of water, the water to be added, to make the water content 20% in the new mixture is:
दूध और पानी के 40 लीटर मिश्रण में 10% पानी है, नए मिश्रण में पानी को 20% बनाने के लिए कितना पानी मिलाया जाना चाहिए:
(a) 6 litres/ लीटर
(b) 6.5 litres/ लीटर
(c) 5.5 litres/ लीटर
(d) 5 litres/ लीटर

S9. Ans.(d)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_110.1

Q10. How much pure alcohol has to be added to 400 ml of a solution containing 15% of alcohol to change the concentration of alcohol in the mixture to 32%?
मिश्रण में अल्कोहल की एकाग्रता को 32% तक बदलने के लिए 15% शराब युक्त समाधान के 400 मिलीलीटर में कितना शुद्ध अल्कोहल मिलाया जाना चाहिए?
(a) 60 ml
(b) 100 ml
(c) 128 ml
(d) 68 ml

S10. Ans.(b)
Sol.

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_120.1

SSC MTS Numerical Ability Practice Questions : 31st July_130.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?