SSC MTS General Awareness Questions : 31 July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 31 July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. It will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of
लोकसभा सचिवालय किस के प्रत्यक्ष नियंत्रण में आता है?
(a) Ministry of Home Affairs/ गृह मंत्रालय
(b) Ministry of Parliamentary Affairs/ संसदीय कार्य मंत्रालय
(c) Speaker of Lok Sabha/ लोकसभा अध्यक्ष
(d) President/ राष्ट्रपति

S1. Ans.(c)
Sol. Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of speaker of lok sabha.

Q2. Who’s salary is charged on the consolidate fund of India?
भारत के समेकित कोष में से किसका वेतन लिया जाता है?
I. Chairman of UPSC/ यूपीएससी के अध्यक्ष
II. President of India / भारत के राष्ट्रपति
III. Judges of Supreme Court/ सुप्रीम कोर्ट के जज
(a) Only I /केवल I
(b) Both II and III /II और III दोनों
(c) Both I and II/I और II दोनों
(d) All I, II and III/I, II और III सभी

S2. Ans.(d)
Sol. Salary and Allowances of the President, Speaker / Deputy speaker of Lok Sabha, Chairman/ Deputy chairman of Rajya Sabha, Salaries and Allowances of Supreme Court judges, Pensions of Supreme Court as well as High Court Judges, Salaries and Allowances of CAG, Lok Pal are withdrawal from Consolidated Fund of India.

Q3. How many All India Services are there in India?
भारत में कितनी अखिल भारतीय सेवाएं हैं?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

S3. Ans.(c)
Sol. The All India Services comprises the three prestigious civil services of India and they are the Indian Administrative Service (IAS); Indian Police Service (IPS); and Indian Foreign Service (IFS).

Q4.Earth is also known as _______.
पृथ्वी को _______ नाम से भी जाना जाता है।
(a) Orange planet/ ऑरेंज प्लेनेट
(b) Green planet/ग्रीन प्लेनेट
(c) Blue planet / ब्लू प्लेनेट
(d) Yellow plane/येलो प्लेनेट

S4. Ans.(c)
Sol. Earth is also known as blue planet.

Q5.Nagarhole National Park is part of the ____________ Biosphere Reserve.
नागरहोल नेशनल पार्क ____________ बायोस्फीयर रिजर्व का हिस्सा है
(a) Aravalli/ अरावली
(b) Vindhya/ विंध्य
(c) Satpura/ सतपुड़ा
(d) Nilgiri/निलगिरी

S5. Ans.(d)
Sol. Nagarhole National Park also known as Rajiv Gandhi National Park is a national park located in Kodagu district and Mysore district in Karnataka. This park was declared the thirty seventh Project Tiger, Tiger reserves of India in 1999. It is part of the Nilgiri Biosphere Reserve.

Q6.Where is the Film and Television Institute of India located?
भारत का फिल्म और टेलीविजन संस्थान कहाँ स्थित है?
(a) Ahmedabad/अहमदाबाद
(b) Mysore/ मैसूर
(c) Mumbai/मुंबई
(d) Pune/पुणे

S6. Ans.(d)
Sol.The Film and Television Institute of India is an autonomous institute under the Ministry of Information and Broadcasting of the Government of India and aided by the Central Government of India. It is located at Pune

Q7. Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and Sirajuddaullah were all nawabs of ___________?
मुर्शिद कुली खान, अलीवर्दी खान और सिराज उद दौला, सभी ___________ के नवाब थे?
(a) Lucknow/लखनऊ
(b) Varanasi/वाराणसी
(c) Hyderabad/ हैदराबाद
(d) Bengal/बंगाल

S7. Ans.(d)
Sol. Murshid Quli Khan, Alivardi Khan and Sirajuddaullah were all Nawabs of Bengal.

Q8. Mahatma Gandhi in 1919 decided to launch a nationwide Satyagraha against the proposed ________________.
1919 में महात्मा गांधी ने ________________ के खिलाफ एक राष्ट्रव्यापी सत्याग्रह शुरू करने का फैसला किया।
(a) Simon Commission/साइमन कमीशन
(b) Rowlatt Act / रौलट एक्ट
(c) Salt Act/ साल्ट एक्ट
(d) Pitt’s India Act/ पिट्स इंडिया एक्ट

S8.Ans.(b)
Sol. Mahatma Gandhi in 1919 decided to launch a nationwide Satyagraha against the
proposed Rowlatt Act.

Q9. Who was Francisco De Almeida?
फ्रांसिस्को डी अल्मेडा कौन था?
(a) Dutch Viceroy in India/ भारत में डच वायसराय
(b) Portuguese Viceroy in India/ भारत में पुर्तगाली वायसराय
(c) French Viceroy in India/ भारत में फ्रांसीसी वायसराय
(d) English Viceroy in India/ भारत में अंग्रेजी वायसराय

S9.Ans.(b)
Sol. Francisco De Almeida is the first Viceroy of Portuguese in India. He is appointed as viceroy in 1505 till 1509.

Q10. The Treaty of Pondicherry was signed in __________.
पांडिचेरी की संधि पर ________ वर्ष में हस्ताक्षर किए गए थे।
(a) 1754
(b) 1756
(c) 1757
(d) 1758

S10.Ans.(a)
Sol. The Treaty of Pondicherry was signed in 1754 bringing an end to the Second Carnatic War. It was agreed and signed in the French settlement of Pondicherry in French India.

SSC MTS General Awareness Questions : 31 July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 31 July_60.1

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?