SSC MTS General Awareness Questions : 27th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 27th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.Securities and Exchange Board of India is a
भारतीय प्रतिभूति और विनिमय बोर्ड एक ____________ है
(a)Quasi Judicial body/ अर्द्धन्यायिक निकाय
(b)Regulatory body/ नियामक निकाय
(c)Advisory body/ सलाहकार निकाय
(d)Constitutional body/ संवैधानिक निकाय

S1.Ans.(b)
Sol.The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India. It was established in the year 1988 and given statutory powers on 30 January 1992 through the SEBI Act, 1992.

Q2.The Election Commission of India has a
भारत निर्वाचन आयोग के पास ________ शक्ति है
(a)Quasi Judicial Power/ अर्द्धन्यायिक शक्ति
(b)Advisory power/ सलाहकार शक्ति
(c)Military power/ सेन्य ताकत
(d)Regulatory power/ नियामक शक्ति

S2.Ans.(a)
Sol. The Election Commission of India is an autonomous constitutional authority responsible for administering election processes in India. It has quasi judicial powers.

 

Q3.Which constitutional article abolished the Privy Purses—
किस संवैधानिक अनुच्छेद ने प्रिवी पर्स को समाप्त कर दिया?
(a) Article 374/ अनुच्छेद 374
(b) Article 392/ अनुच्छेद 392
(c) Article 363A/ अनुच्छेद 363A
(d) Article 364/ अनुच्छेद 364

S3.Ans.(c)
Sol. Article 363A- Recognition granted to Rulers of Indian States to cease and privy purses to be abolished

Q4.Janapav hill situated near Indore is the source of which river?
इंदौर के पास स्थित जनपव पहाड़ी किस नदी का उद्गम स्थल है?
(a) Tapi river/ तापी नदी
(b) Chambal river/ चंबल नदी
(c) Mahi River/ माही नदी
(d) Mahanadi/ महानदी

S4. Ans.(b)
Sol. Janapav also known as Janapav Kuti is a mountain at altitude of 881m from sea level and a famous tourist place located on Indore-Mumbai highway, near the village of Janapav Kuti in Mhow Tehsil, Indore district of Madhya Pradesh.

Q5. Idukki hydroelectric power project is situated in which state?
इडुक्की जलविद्युत परियोजना किस राज्य में स्थित है?
(a) Kerala /केरल
(b) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
(c) Arunachal Pradesh/अरुणाचल प्रदेश
(d) Karnataka/कर्नाटक

S5. Ans.(a)
Sol. The Idukki Dam, located in Kerala, India, is a 168.91 m (554 ft) tall arch dam. The dam stands between the two mountains – Kuravanmala (839)m and Kurathimala (925)m. It was constructed and is owned by the Kerala State Electricity Board. It supports a 780 MW hydroelectric power station.

Q6. The Ukai project is situated _____________.
उकाई परियोजना _____________ पर स्थित है।
(a) On Tapi river in Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश में तापी नदी पर
(b) On Tapi river in Gujarat/ गुजरात में तापी नदी पर
(c) On Sabarmati river in Gujarat/गुजरात में साबरमती नदी पर
(d) On Narmada river in Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश में नर्मदा नदी पर

S6.Ans.(b)
Sol. The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar. It is also known as Vallabh Sagar.

Q7.Ujjain is situated on the banks of which river?
उज्जैन निम्नलिखित में से किस नदी के तट पर स्थित है?
(a) Narmada/नर्मदा
(b) Tawa/तवा
(c) Tapi/तापी
(d) Shipra/शिप्रा

S7. Ans.(d)
Sol. The holy city of Ujjain is situated on east bank of shipra. Every 12 years, the Sinhastha fair (Kumbh Mela) takes place on the city’s elaborate riverside ghats, as do yearly celebrations of the river goddess Kshipra. There are hundreds of Hindu shrines along the banks of the river Shipra. Shipra is a perennial river.

Q8. The Poona Pact was signed between Mahatma Gandhi and __________.
पूना पैक्ट महात्मा गांधी और __________ के बीच हस्ताक्षरित किया गया था।
(a) Muhammad Ali Jinnah/ मुहम्मद अली जिन्नाह
(b) Lord Irwin/ लार्ड इरविन
(c) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चन्द्र बोस
(d) B. R. Ambedkar/ बी. आर. आंबेडकर

S8.Ans.(d)
Sol. The Poona Pact was signed between B. R. Ambedkar and Mahatma Gandhi on the 24th of September 1932 at Yerwada Central Jail in Poona, India. He had been protesting the decision by British Prime Minister Ramsay Macdonald to give separate electorates to Dalits for the election of members of provincial legislative assemblies in British India.

Q9. Which Governor General abolished the ‘Sati System’ in India?
किस गवर्नर जनरल ने भारत में ‘सती प्रणाली’ को समाप्त कर दिया?
(a) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(b) Lord Ripon/ लॉर्ड रिपन
(c) Lord Wiliam Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक
(d) Lord Dalhousie / लॉर्ड डलहौजी

S9.Ans.(c)
Sol. Lord William Bentinck abolished the Sati system in India.

Q10. Arrest of _________ in 1930 led to angry demonstrations in streets of Peshawar.
1930 में _________ की गिरफ्तारी पेशावर की सड़कों पर गुस्सा प्रदर्शन का कारण बनी
(a) Abdul Ghaffar Khan /अब्दुल गफ्फार खान
(b) Abul Kalam Azad/ अबुल कलाम आज़ाद
(c) Zakir Hussain/ जाकिर हुसैन
(d) Muzaffar Ahmed/ मुजफ्फर अहमद

S10.Ans.(a)
Sol. Arrest of Abdul Ghaffar Khan in 1930 led to angry demonstrations in streets of Peshawar.

SSC MTS General Awareness Questions : 27th July_50.1

You may also like to read:

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?