SSC MTS General Awareness Questions : 26th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 26th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following leaders presided over the Congress Session at Calcutta in 1906?
1906 में कलकत्ता में कांग्रेस अधिवेशन की अध्यक्षता निम्नलिखित में से किस नेता ने की थी?

(a) Bal Gangadhar Tilak /बाल गंगाधर तिलक
(b) Gopal Krishna Gokhle/गोपाल कृष्ण गोखले
(c) Aurobindo Ghosh /औरोबिन्दो घोष
(d) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी

S1.Ans.(d)

Sol. In Calcutta session of 1906, under the leadership of Dadabhai Naoroji, Congress adopted Swaraj as the Goal of Indian people.

Q2. The first official history of Indian National Congress was written by
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस का पहला आधिकारिक इतिहास किसके द्वारा लिखा गया था?
(a) Pattabhi Sitaramaya/ पट्टाभि सीतारमैया
(b) B.N. Pande/ बी.एन. पांडे
(c) Dr. R.C. Magumdar/ डॉ आर.सी. मजूमदार
(d) Dr. Tarachand/ डॉ ताराचंद

S2.Ans.(a)
Sol. Dr Bhogaraju Pattabhi Sitaramayya was born in Gundugolanu village, Krishna district in Andhra Pradesh, was an Indian independence activist and political leader in the state of Andhra Pradesh. He wrote first official history of Congress.

 

Q3.India has changed over to the decimal system of coinage in___________.
भारत ___________ में सिक्के के दशमलव प्रणाली में बदल गया था।
(a) April, 1958/) अप्रैल, 1958
(b) April, 1959/ अप्रैल, 1959
(c) April, 1995/ अप्रैल, 1995
(d) April, 1957/ अप्रैल, 1957

S3. Ans.(d)
Sol. India has changed over to the decimal system of coinage in April, 1957.

Q4. Which of the following regions receives rainfall throughout the year?
निम्नलिखित में से किस क्षेत्र में वर्ष भर वर्षा होती है?
(a) Tundra/ टुंड्रा
(b) Monsoon/ मानसून
(c) Mediterranean/ मेडिटेरेनियन
(d) Equatorial/ भूमध्यरेखीय

S4. Ans.(d)
Sol. Equatorial regions receives rainfall throughout the year.

Q5.Which of the following is NOT a salt water lake?
निम्नलिखित में से कौन सी एक खारे पानी की झील नहीं है?
(a) Caspian Sea/ कैस्पियन सागर
(b) Lake Baikal / बैकल झील
(c) Great Salt Lake/ ग्रेट साल्ट लेक
(d) Lake Van / लेक वन

S5. Ans.(b)
Sol. Lake Baikal is the largest freshwater lake by volume in the world, containing 22–23% of the world’s fresh surface water. With 23,615.39 km3 (5,670 cu mi) of fresh water, it contains more water than the North American Great Lakes combined. With a maximum depth of 1,642 m (5,387 ft), Baikal is the world’s deepest lake.

Q6. Who planted the “Tree of Liberty’ at Srirangapatnam?
श्रीरंगपट्टनम में “ट्री ऑफ़ लिबर्टी” किसने लगाया था?
(a)Chikka Krishna Raj/ चिक्का कृष्ण राज
(b)Devraj/देवराज
(c)Hyder Ali/ हैदर अली
(d)Tipu Sultan/टीपू सुल्तान

S6.Ans.(d)
Sol. The Jacobin Club of Mysore was the first Revolutionary Republican organization to be formed in India. It was founded in 1794 by French Republican officers with the support of Tipu Sultan. He planted a Liberty Tree and declared himself Citizen Tipu.

Q7.Who holds the post of Chairman of the NITI Aayog?
NITI आयोग के अध्यक्ष का पद कौन रखता है?
(a) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) Planning Minister/ योजना मंत्री
(c) an official who holds the rank of a Cabinet Minister/ एक अधिकारी जो कैबिनेट मंत्री का पद रखता है
(d) an economist of repute/ ख्याति का अर्थशास्त्री

S7.Ans.(a)
Sol. Prime Minister holds the post of chairman of the Niti Aayog.

Q8. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.
भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों में पाई जाने वाली मिट्टी _____ है।
(a)Red Rocky / लाल चट्टानी
(b)Laterite/ लेटराइट
(c) Black Cotton / काला कपास
(d) Alluvial/ कछार

S8. Ans.(b)
Sol.Laterite soils in India are found in the Eastern Ghat of Orissa, the Southern parts of Western Ghat, Malabar Coastal plains and Ratnagiri of Maharashtra and some part of Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Meghalaya, western part of West Bengal.

Q9. Prague is the Capital City of _____.
प्राग _____ का राजधानी शहर है।
(a) Saudi Arabia / सऊदी अरब
(b) North Korea/ उत्तर कोरिया
(c) Czech Republic / चेक गणतंत्र
(d) Trinidad and Tobago/ त्रिनिदाद और टोबैगो

S9. Ans.(c)
Sol.Prague is the capital and largest city in the Czech Republic, the 14th largest city in the European Union and also the historical capital of Bohemia.

Q10. The 42nd Amendment of the Constitution of India was enacted in the year ________.
भारत के संविधान का 42 वां संशोधन वर्ष ________ में लागू किया गया था।
(a) 1947
(b) 1977
(c) 1991
(d) 2016`

S10. Ans.(b)
Sol. The 42nd amendment to Constitution of India, officially known as The Constitution (Forty-second amendment) Act, 1976, was enacted during the Emergency (25 June 1975 – 21 March 1977) by the Indian National Congress government headed by Indira Gandhi.

SSC MTS General Awareness Questions : 26th July_50.1 SSC MTS General Awareness Questions : 26th July_60.1

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?