SSC MTS General Awareness Questions : 24th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 24th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which one of the following founded the ‘Atmiya Sabha’?
निम्नलिखित में से किसने ‘आत्मीय सभा’ की स्थापना की थी?
(a) Raja Ram Mohan Roy/ राजा राम मोहन राय
(b) Devendra Nath Tagore/ देवेंद्र नाथ टैगोर
(c) Swami Vivekanand/ स्वामी विवेकानंद
(d) Akshay Kumar Dutt/ अक्षय कुमार दत्त

S1.Ans.(a)
Sol. Atmiya Sabha was a philosophical discussion circle in India. The association was started by Ram Mohan Roy in 1815 in Kolkata. They used to conduct debate and discussion sessions on philosophical topics, and also used to promote free and collective thinking and social reform.

Q2. J.E.D. Bethune was closely associated with
J.E.D. बेथ्यून के साथ निकटता से किसके साथ जुड़ा हुआ था?
(a) Abolition of Pardah system/ पर्दा प्रथा का उन्मूलन
(b) Female education/ महिला शिक्षा
(c) Widow remarriage/ विधवा पुनर्विवाह
(d) Abolition of slavery/दासता का उन्मूलन

S2.Ans.(b)
Sol. J.E.D. Bethune a barrister and law member of the Governor-General’s Council, was an Anglo-Indian lawyer and a pioneer in promoting women’s education in 19th-century India. Bethune founded an institution for women’s education in Calcutta which later becomes Bethune College.

Q3. Dev Samaj was founded by-
देव समाज किसके द्वारा स्थापित किया गया था?
(a)Shiv Narayan Agnihotri/ शिव नारायण अग्निहोत्री
(b)Devendra Nath Tagore/ देवेंद्र नाथ टैगोर
(c)Vivekanand / विवेकानंद
(d)None of Above/ उपरोक्त में से कोई नहीं

S3.Ans.(a)
Sol. Dev Samaj, a religious and social reform society, was founded on 16 February 1887 in Lahore by Pandit Shiv Narayan Agnihotri.

Q4.Dronacharya award is given for excellence in which of the following fields?
द्रोणाचार्य पुरस्कार किस क्षेत्र में उत्कृष्टता के लिए दिया जाता है?
(a) Sports/ खेल
(b) Gallantry/ वीरता
(c) Coaching in sports/ खेलों में कोचिंग
(d) Social work/ सामाजिक कार्य

S4. Ans.(c)
Sol. The Dronacharya Award, officially known as Dronacharya Award for Outstanding Coaches in Sports and Games, is sports coaching honour of the Republic of India.

Q5. Article 36 to Article 51 of Indian Constitutional mainly deals with Directive Principles of State Policy, given in ______ of Indian Constitution.
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 36 से अनुच्छेद 51 तक मुख्य रूप से भारतीय संविधान के ______ में दिए गए राज्य नीति के निर्देशक सिद्धांतों से संबंधित है।
(a) Part/ भाग II
(b) Part/ भाग III
(c) Part / भाग IV
(d) Part/ भाग V

S5. Ans. (c)
Sol. The Directive Principles of State Policy (DPSP) are the guidelines or principles given to the federal institutes governing the state of India, to be kept in citation while framing laws and policies. These provisions, contained in Part IV (Article 36-51) of the Constitution of India.

Q6.Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex or place of birth comes under which category of Fundamental Rights in Indian Constitution?
धर्म, जाति, जाति, लिंग या जन्म स्थान के आधार पर भेदभाव भारतीय संविधान में मौलिक अधिकारों की किस श्रेणी के अंतर्गत आता है?
(a) Right to Freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(b) Right to Constitutional Remedies/ संवैधानिक उपचार का अधिकार
(c) Right to Equality / समता का अधिकार
(d) Right to Freedom of Religion/धार्मिक स्वतंत्रता का अधिकार

S6. Ans. (c)
Sol. Right to Equality ensures equal rights for all the citizens. The Right to Equality prohibits inequality on the basis of caste, religion, place of birth, race, or gender.

Q7. According to Article 75 of Indian Constitution, the ministers are collectively responsible to the Parliament in general and to the _____ in particular.
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 75 के अनुसार, मंत्री सामूहिक रूप से संसद में और विशेष रूप से _____ के प्रति उत्तरदायी हैं।
(a) People / लोग
(b) Lok Sabha/ लोकसभा
(c) Rajya Sabha/ राज्य सभा
(d) President/ राष्ट्रपति

S7. Ans.(b)
Sol. According to Article 75(3) of the Constitution of India the Council of Ministers are collectively responsible to the House of the People Lok Sabha and to the Lok Sabha in particular.

Q8. Which of the following is NOT correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a) Loktak Lake – Manipur/ लोकटक झील – मणिपुर
(b) Sambhar Lake – Rajasthan/ सांभर झील – राजस्थान
(c) Lake Lonar – Maharashtra/ लोनार झील – महाराष्ट्र
(d) Hussain Sagar – Karnataka/ हुसैन सागर – कर्नाटक

S8. Ans.(d)
Sol. Hussain Sagar is a necklace shaped lake in Hyderabad built by Ibrahim Quli Qutb Shah, and named after Hussain Shah Wali.

Q9. Kapildhara Falls is situated on which river?
कपिलधारा जलप्रपात किस नदी पर स्थित है?
(a) Tapi / तापी
(b) Sharavati/ शरवती
(c) Narmada/ नर्मदा
(d) Indravati / इंद्रावती

S9.Ans.(c)
Sol. Kapildhara waterfall is located in the Amarkantak district of the central Indian state of Madhya Pradesh. It is situated on Narmada river.

Q10. Which one of the following industries is the biggest consumer of water in India?
निम्नलिखित में से कौन सा उद्योग भारत में पानी का सबसे बड़ा उपभोक्ता है?
(a) Engineering/ इंजीनियरिंग
(b) Paper and pulp/ पेपर और पल्प
(c) Taxtiles / टैक्सटाइल्स
(d) Thermal power/ थर्मल पावर

S10. Ans.(d)
Sol. Thermal power industries is the biggest consumer of water in India as given option .

SSC MTS General Awareness Questions : 24th July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 24th July_60.1

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?