SSC MTS General Awareness Questions : 23rd July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 23rd July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who among the following can direct the states to reserve money bills and other financial bills passed by the state legislature for consideration during a financial emergency in India?
निम्नलिखित में से कौन राज्यों को भारत में वित्तीय आपातकाल के दौरान राज्य विधानसभा द्वारा पारित धन विधेयक और अन्य वित्तीय बिलों को आरक्षित करने का निर्देश दे सकता है?
(a) Finance Minister of India/भारत के वित्त मंत्री
(b) The Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
(c) The President of India/भारत के राष्ट्रपति
(d) The Governor of Reserve Bank of India/ भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर

S1. Ans.(c)
Sol. The President of India can direct the states to reserve money bills and other financial bills passed by the state legislature for consideration during a financial emergency in India.

Q2. Which Schedule of Indian Constitution was added by 73rd Constitutional Amendment Act?
73 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम द्वारा भारतीय संविधान में किस अनुसूची को जोड़ा गया?
(a) Eight Schedule/आठवीं अनुसूची
(b) Ninth Schedule/ नौवी अनुसूची
(c) Tenth Schedule/दसवीं अनुसूची
(d) Eleventh Schedule/ ग्यारहवीं अनुसूची

S2. Ans.(d)
Sol. The 11th Schedule of Indian Constitution was added in 1992 by the 73rd Constitution Amendment Act. This schedule contains 29 subjects. This schedule covers important topics such as Panchayat’s powers, rural development, poverty alleviation, market, roads and drinking water etc

Q3. In India, which among the following can be amended by Special Majority of Parliament and Consent of States?
भारत में, संसद के विशेष बहुमत और राज्यों की सहमति द्वारा निम्नलिखित में से किस में संशोधन किया जा सकता है?
I. Election of President and its manner/ राष्ट्रपति का चुनाव और उसका तरीका
II. Any of the lists in Seventh Schedule / सातवीं अनुसूची में कोई भी सूची
III. Amendment in Fundamental Right / मौलिक अधिकार में संशोधन
(a) Only I /केवल I
(b) Only II/केवल II
(c) Both I and II/I और II दोनों
(d) All I, II and III/I, II और III सभी

S3. Ans.(c)
Sol. In India, Election of President and its manner and Any of the lists in Seventh Schedule can be amended by Special Majority of Parliament and Consent of States. Those provisions of the Constitution which are related to the federal structure of the polity can be amended by a special majority of the Parliament and also with the consent of half of the state legislatures by a simple majority.

Q4. Which of the following cities is NOT situated on the bank of river Ganga?
निम्नलिखित में से कौन सा शहर गंगा नदी के तट पर स्थित नहीं है?
(a) Kanpur/कानपूर
(b) Patna/पटना
(c) Varanasi/वाराणसी
(d) Lucknow/लखनऊ

S4. Ans.(d)
Sol. Lucknow sits on the northwestern shore of the Gomti River

Q5.Which of the following pairs is NOT correctly matched?
निम्नलिखित में से कौन सा युग्म सही ढंग से मेल नहीं खाता है?
(a) Jog – Karnataka/ जोग – कर्नाटक
(b) Papanasham – Himachal Pradesh/ पापनाशम – हिमाचल प्रदेश
(c) Dhuandhar – Madhya Pradesh/ धुन्धर – मध्य प्रदेश
(d) Hundru – Jharkhand/हुंडरू – झारखंड

S5. Ans.(b)
Sol. Papanasham also spelt as Pavanasam is a famous picnic spot in Tirunelveli district in the Indian state of Tamil Nadu.

Q6.The southern boundary of India’s mainland is _____________.
भारत की मुख्य भूमि की दक्षिणी सीमा _____________ है।
(a) 6°4`N
(b) 7°4`N
(c) 8°4`N
(d) 6°8`N

S6. Ans.(c)
Sol. The latitudinal extent of indian mainland = 8°4`N.

Q7. The French made their advent through?
फ्रांसीसी ने अपना आगमन किसके माध्यम से किया?
(a) Mahe/ माहे
(b) Pondicherry/ पांडिचेरी
(c) Karaikal/ कराईकल
(d) Yanam/ यानम

S7.Ans.(b)
Sol. French colony comprising geographically separate enclaves on the Indian subcontinent. French made their advent through Pondicherry. The possessions were originally acquired by the French East India Company beginning in the second half of 17th century.

Q8. The French East India Company was founded in ______.
फ्रेंच ईस्ट इंडिया कंपनी की स्थापना ______ में हुई थी।
(a) 1669
(b) 1664
(c) 1665
(d) 1666

S8.Ans.(b)
Sol. The French East India Company was a commercial enterprise, founded in 1664 to compete with the English and Dutch East India companies in the East Indies.

Q9.Which place did the British construct their first port in India?
अंग्रेजों ने भारत में अपना पहला बंदरगाह किस स्थान पर बनाया था?
(a) Calcutta /कलकत्ता
(b) Bombay /बॉम्बे
(c) Madras /मद्रास
(d) Surat/सूरत

S9.Ans.(c)
Sol. Fort St George is the name of the first English fortress in India, founded in 1644 at the coastal city of Madras, the modern city of Chennai.

Q10. The Dutch first established their hold in India in 1605 at
डच ने पहली बार 1605 में भारत में किस स्थान पर अपनी पकड़ स्थापित करी?
(a) Gujrat/गुजरात
(b) Surat/सूरत
(c) Masulipatnam/ मसूलिपटनम
(d) Goa/गोवा

S10.Ans.(c)
Sol. The Dutch East India Company was created in 1602 as “United East India Company” and its first permanent trading post was in Indonesia. In India, they established the first factory in Masulipattanam in 1605, followed by Pulicat in 1610, Surat in 1616, Bimilipatam in 1641 and Chinsura in 1653.

SSC MTS General Awareness Questions : 23rd July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 23rd July_60.1

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?