SSC MTS General Awareness Questions : 20th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 20th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Seismic waves are recorded by an instrument called the ________________.
भूकंपीय तरंगों को ________________ नामक यंत्र द्वारा रिकॉर्ड किया जाता है।
(a) Seismograph/ भूकंपमापी
(b) Odograph/ पथमापी
(c) Isograph/इसोग्राफ
(d) Lithograph/ लिथोग्राफ

S1.Ans.(a)
Sol. A seismograph is an instrument for measuring earthquake (seismic) waves. The goal of a seismograph is to accurately record the motion of the ground during a quake.

Q2.Which of the following resources is renewable one?
निम्नलिखित में से कौन सा संसाधन नवीकरणीय है?
(a) Uranium / यूरेनियम
(b) Coal/ कोयला
(c) Timber/ लकड़ी
(d) Natural Gas/ प्राकृतिक गैस

S2.Ans.(c)
Sol.Timber is renewable in the given options.

Q3. Which of the following is related to the Tinkathiya Pratha?
निम्नलिखित में से कौन तिनकठिया प्रथा से संबंधित है?
(a) Champaran/ चंपारण
(b) Kheda/ खेड़ा
(c) Bardoli/ बारडोली
(d) Darbhanga/ दरभंगा

S3.Ans.(a)
Sol. The European planters at Champaran in Gujarat practised illegal methods of indigo cultivation and forced the Indian peasants to cultivate Indigo on 3/20th part of their land holding. This was called Tinkathia system. Peasants of Champaran with the help of Gandhi and Rajendra Prasad organised Satyagraha and led to abolition of Tinkathia system.

Q4. Which of the following work is not credited to Lord Dalhousie?
निम्नलिखित में से किस काम का श्रेय लॉर्ड डलहौज़ी को नहीं दिया जाता है?
(a) Merger of Punjab/ पंजाब का विलय
(b) Merger of Sambhalpur/ संबलपुर का विलय
(c) Merger of Mysore/ मैसूर का विलय
(d) Merger of Satara/ सतारा का विलय

S4.Ans.(c)
Sol. Merger of Mysore is not credited to Lord Dalhousie.

Q5. Bahadur Shah, the ruler of Gujarat was killed in a conflict with which of the following?
बहादुर शाह, गुजरात के शासक को निम्नलिखित में से किसके साथ युद्ध के दौरान मार दिया गया था?
(a) Dutch / डच
(b) English/अंग्रेजों
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) French/ फ्रेंच

S5.Ans.(c)
Sol. Bahadur Shah regained the kingdom from Mughals in 1536 but he was killed by the Portuguese on board the ship when making a deal with them.

Q6. What was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar?
अकबर के शासनकाल के दौरान मुगल साम्राज्य की उत्तर-पश्चिमी सीमा क्या थी?
(a) Punjab/ पंजाब
(b) Hindukush/ हिंदूकुश
(c) Kabul/ काबुल
(d) Sindh/ सिंध

S6.Ans.(b)
Sol. Hindukush was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar.

Q7. Every village Panchayat is divided into smaller areas. What are these areas called?
प्रत्येक ग्राम पंचायत छोटे क्षेत्रों में विभाजित है। इन क्षेत्रों को क्या कहा जाता है?
(a) Gram /ग्राम
(b) Town/ नगर
(c) Ward/ वार्ड
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है

S7. Ans.(c)
Sol. Every village Panchayat is divided into smaller areas calledwards. From each ward, a representative known as the Ward Member or Panch is elected.

Q8. ______ is a document that lays down the basic rules and regulation for people and the government in
the country to follow.
______ एक दस्तावेज है जिस में देश के लोगों और सरकार के लिए बुनियादी नियमों और विनियमन के पालन का उल्लेख है।
(a) Rule book/ नियम पुस्तक
(b) Regulation Book/ विनियमन पुस्तक
(c) Constitution / संविधान
(d) Democratic Book/ लोकतंत्रीय पुस्तक

S8. Ans.(c)
Sol. Constitution is a document that lays down the basic rules and regulation for people and the government in the country.

Q9. Which Schedule of Indian Constitution was added by the 74th Constitutional Amendment Act?
74 वें संवैधानिक संशोधन अधिनियम द्वारा भारतीय संविधान की किस अनुसूची को जोड़ा गया?
(a) Ninth Schedule/ नौवीं अनुसूची
(b) Tenth Schedule/ दसवीं अनुसूची
(c) Eleventh Schedule/ ग्यारवीं अनुसूची
(d) Twelfth Schedule/ बारहवीं अनुसूची

S9. Ans.(d)
Sol. Twelfth Schedule was added by the 74th Amendment Act of 1992.Twelfth Schedule of the Indian
constitution contains the powers, authority and responsibilities of Municipalities.

Q10. Seismic waves are recorded by an instrument called the ________________.
भूकंपीय तरंगों को ________________ नामक यंत्र द्वारा रिकॉर्ड किया जाता है।
(a) Seismograph/ भूकंपमापी
(b) Odograph/ पथमापी
(c) Isograph/इसोग्राफ
(d) Lithograph/ लिथोग्राफ

S10.Ans.(a)
Sol. A seismograph is an instrument for measuring earthquake (seismic) waves. The goal of a seismograph is to accurately record the motion of the ground during a quake.

SSC MTS General Awareness Questions : 20th July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 20th July_60.1

 

 

 

 

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?