SSC MTS General Awareness Questions : 18th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 18th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Japan’s Parliament is known as –
जापान की संसद को किस नाम से जाना जाता है?
(a) Diet /डाइट
(b) Dail/देल
(c) Yuan/ यूऑन
(d) Shora/शोरा

Show Answer

S1.Ans.(a)
Sol.The National Diet is the official name of Japan’s legislature. It is a bicameral legislature–one with two houses.”The National Diet of Japan is Japan’s bicameral legislature.

Q2. National Commission for SC and ST shall be made by which constitutional institution—
SC और ST के लिए राष्ट्रीय आयोग किस संवैधानिक संस्था द्वारा बनाया जाएगा?
(a) Parliament/ संसद
(b) Executive/ कार्यकारी अधिकारी
(c) Judiciary/ न्यायतंत्र
(d) State Legislature/ राज्य विधायिका

Show Answer

S2.Ans.(a)
Sol. In the 89th Amendment of the Constitution coming into force on 19 February 2004, the National Commission for Scheduled Tribes has been set up under Article 338A on bifurcation of erstwhile National Commission for Scheduled Castes and Scheduled Tribes to oversee the implementation of various safeguards provided to Scheduled Tribes under the Constitution.

Q3. When was Guru Nanak Dev born?
गुरु नानक देव का जन्म कब हुआ था?
(a) 1449 AD/1449 ई
(b) 1453 AD/1453 ई
(c) 1469 AD/1469 ई
(d) 1499 AD/1499 ई

Show Answer

S3.Ans.(c)
Sol. Sri Guru Nanak Dev was born in 1469 in Talwandi, a village in the Sheikhupura district, 65 kms. west of Lahore. His father was a village official in the local revenue administration. As a boy, Sri Guru Nanak learnt, besides the regional languages, Persian and Arabic.

Q4. Which of the following range is known as ‘Sahyadri’?
निम्नलिखित में से किस पर्वत श्रेणी को ‘सह्याद्रि’ के नाम से जाना जाता है?
(a) Satpura/सतपुरा
(b) Western Ghats/पश्चिमी घाट
(c) Eastern Ghats/ पूर्वी घाट
(d) Aravali/ अरावली

Show Answer

S4.Ans.(b)
Sol. Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range that runs parallel to the western coast of the Indian peninsula, located entirely in India. It is a UNESCO World Heritage Site and is one of the eight “hottest hot-spots” of biological diversity in the world.

Q5. Which Indian state touches the border of maximum states?
कौन सा भारतीय राज्य अधिकतम राज्यों की सीमा को छूता है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Assam /असम
(c) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(d) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

Show Answer

S5.Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh shares boundary with maximum number of other Indian states. It shares its border with Uttarakhand, Himachal Pradesh, Haryana, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Bihar as well as Delhi.

Q6. The highest mountain peak of Chhotanagpur Plateau is ________.
छोटा नागपुर पठार का सर्वोच्च पर्वत शिखर ________ है।
(a) Dhoopgarh/ धूपगढ़
(b) Pachmarhi/ पचमढ़ी
(c) Parasnath/ पारसनाथ
(d) Mahabaleshwar/ महाबलेश्वर

Show Answer

S6.Ans.(c)
Sol. The Chhota Nagpur Plateau is a plateau in Eastern India, which covers much of Jharkhand state as well as adjacent parts of Orissa, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh. The highest point of Chhota Nagpur plateau is Pareshnath Hill.

Q7. Visible and invisible items of debit and credit are the part of___________.
डेबिट और क्रेडिट की दृश्यमान और अदृश्य वस्तुएं __________ का हिस्सा हैं।
(a) Import-export policy/ आयात-निर्यात नीति
(b) Balance of payment/ भुगतान देय
(c) Balance of trade/ व्यापर संतुलन
(d) Annual budget/ वार्षिक बजट

Show Answer

S7.Ans.(b)
Sol. BOP account, like a typical business account, is based on double entry system which contains two sides – Credit side and Debit side. Any transaction which brings in foreign exchange (currency) is recorded on credit side whereas any transaction that causes a country to lose foreign exchange is recorded on debit side.

Q8.In which battle was Siraj-ud–Daulah defeated by Lord Clive?
सिराज-उद-दौला को लॉर्ड क्लाइव ने किस युद्ध में हराया था?
(a) Battle of Plassey/ प्लासी का युद्ध
(b) Battle of Buxer/ बक्सर का युद्ध
(c) Battle of Panipat/पानीपत की लड़ाई
(d) Battle of Haldighati/हल्दीघाटी का युद्ध

Show Answer

S8. Ans.(a)
Sol.The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company (under commandership of Lord Clive) over the Nawab of Bengal Siraj-ud-dualah and his French allies on 23 June 1757.

Q9.Who led the Bardoli Satyagraha movement?
बारडोली सत्याग्रह आंदोलन का नेतृत्व किसने किया था?
(a) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी
(b) Rabindra Nath Tagore/रबिन्द्र नाथ टैगोर
(c) Sardar Vallabhbhai Patel/सरदार वल्लभभाई पटेल
(d) Chittaranjan Das/चित्तरंजन दास

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol.The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. The movement was eventually led by Vallabhbhai Patel.

Q10.Who is known as the ‘Father of Indian Unrest’?
‘भारतीय अशांति के पिता’ के रूप में किसे जाना जाता है?
(a) Anant Singh/अनंत सिंह
(b) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक
(c) Bhagat Singh/भगत सिंह
(d) Dadabhai Naoroji/दादाभाई नोरोजी

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol.Bal Gangadhar Tilak is known as ‘Father of Indian Unrest’. Valentine Chirol called him “Father of Indian Unrest” because Tilak was first of all who demanded complete “Swarajya”.

SSC MTS General Awareness Questions : 18th July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 18th July_60.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?