SSC MTS General Awareness Questions : 15th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 15th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who had founded the Anushilan Samiti in Kolkata?
कोलकाता में अनुशीलन समिति की स्थापना किसने की थी?
(a) Pramatha Nath Mitra/ प्रमथ नाथ मित्र
(b) Varindra Ghosh/ बारीन्द्र घोष
(c) V.D. Savarkar/वी. डी. सावरकर
(d) Narendra Gosain/ नरेंद्र गोसाईं

Show Answer

S1.Ans.(a)
Sol. The Anushilan Samiti was established by Pramathanath Mitra, a barrister from Calcutta. The people associated with this samiti were Sri Aurobindo, Deshabandhu Chittaranjan Das, Surendranath Tagore etc.

Q2. Who founded Swadesh Bandhab Samiti?
स्वदेश बांधव समिति की स्थापना किसने की?
(a) Ashwini Kumar Dutt/ अश्विनी कुमार दत्त
(b) Pulin Das / पुलिन दास
(c) Surya Sen / सूर्य सेन
(d) Barindra Ghosh/ बारीन्द्र घोष

Show Answer

S2.Ans.(a)
Sol. The Swadesh Bandhab Samiti was founded by Ashwini Kumar Dutt. It aimed to promote the consumption of indigenous products and boycott foreign goods.

Q3. Who among the following leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916?
दिसंबर 1916, लखनऊ संधि में निम्नलिखित में से किस नेता का प्रभुत्व था?
(a) Jawahar Lal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक
(c) Moti Lal Nehru/मोतीलाल नेहरु
(d) Madan Mohan Malviya/मदन मोहन मालवीय

Show Answer

S3.Ans.(b)
Sol. Lucknow Pact refers to an agreement reached between the moderates, militants and the Muslim League at the joint session in Lucknow, in the year 1916. It also established cordial relation between the two prominent groups of the Indian National Congress the extremists led by Bal Gangadhar Tilak and the moderates led by Gopal Krishna Gokhale.

Q4. ______ prevents the Panchayat from doing wrong things like misusing money or favouring certain people.
______ पंचायत को धन का दुरुपयोग करने या कुछ लोगों का पक्ष लेने जैसे गलत काम करने से रोकता है।
(a) Gram Sabha/ग्राम पंचायत
(b) District Collector/ जिला कलेक्टर
(c) Sarpanch/सरपंच
(d) Secretary/ सचिव

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Gram Sabha prevents the Panchayat from doing wrong things like misusing money or favouring certain people. Gram Sabha means a body consisting of all persons whose names are included in the electoral rolls for the Panchayat at the village level.

Q5. ______ is a particular area from which all the voters living there choose their representatives.
______ एक विशेष क्षेत्र है जिसमें से वहां रहने वाले सभी मतदाता अपने प्रतिनिधियों को चुनते हैं।
(a) Constituency/ निर्वाचन-क्षेत्र
(b) Voting Area/ मतदान क्षेत्र
(c) Election Area/चुनाव क्षेत्र
(d) Legislative Area/ विधायी क्षेत्र

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. A constituency is an area for which someone is elected as the representative in a section of society that may give political support to a particular party or politician. The whole body of voters who elect one representative to a legislature.

Q6. How many levels of Government are there in India?
भारत में सरकार के कितने स्तर हैं?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

S6. Ans.(c)
Sol. Three levels of governments are present in India: the central government, the state government and the local bodies (Municipal corporations and panchayats). The powers are distributed among these three levels of the government to easily manage the administration of the country.

Q7. The underground water and the water in rivers, lakes and ponds is also _____________.
भूमिगत जल और नदियों, झीलों और तालाबों का पानी भी _____________ होता है।
(a) Saline / खारा
(b) Fresh/ ताज़ा
(c) Salt/ नमकीन
(d) Sour / खट्टा

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. Fresh water (or freshwater) is any naturally occurring water except seawater and brackish water. Fresh water includes water in ice sheets, ice caps, glaciers, icebergs, bogs, ponds, lakes, rivers, streams, and even underground water.

Q8. Approximately what is the length of the Suez canal?
स्वेज नहर की लंबाई लगभग कितनी है?
(a) 64.8 Km/किमी
(b) 106.5 Km/ किमी
(c) 178 Km/ किमी
(d) 193 Km/ किमी

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The length of the Suez canal is 193.30 km long, 24 m deep and 205 metres wide.

Q9. Which is the chief crop of Sri Lanka in which country is self-sufficient?
श्रीलंका की प्रमुख फसल कौन सी है जिस पर देश आत्मनिर्भर है?
(a) Rice/चावल
(b) Sugarcane/गन्ना
(c) Rubber/रबर
(d) Cocoa/कोको

Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Climate change is particularly relevant to Sri Lanka’s self-sufficiency because the country does not produce a large rice surplus and the vast majority of the country’s rice supply is produced in DZ.

Q10. Soil contains decayed remains of living organisms. This is called __________.
मिट्टी में जीवित जीवों के क्षय अवशेष होते हैं। यह क्या कहलाता है?
(a) Minerals/ खनिज पदार्थ
(b) Biosphere/ बायोस्फीयर
(c) Saline soil/ खारी मिट्टी
(d) Humus/ ह्यूमस

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. The organic component of soil, formed by the decomposition of leaves and other plant material by soil microorganisms.

SSC MTS General Awareness Questions : 15th July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 15th July_60.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?