Access to All SSC Exams Courses Grab Now
Home General Awareness SSC MTS General Awareness Questions : 14 August

SSC MTS General Awareness Questions : 14 August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.In which of the following article makes special provisions for the administration of certain areas called “Scheduled areas” in other than Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram.
निम्नलिखित में से कौन सा अनुच्छेद असम, मेघालय, त्रिपुरा और मिजोरम के अलावा “अनुसूचित क्षेत्रों” नामक कुछ क्षेत्रों के प्रशासन के लिए विशेष प्रावधान करता है।
(a) Art 243B/ अनुच्छेद 243B
(b) Art 244 / अनुच्छेद 244
(c) Art 245 / अनुच्छेद 245
(d) Art 334 / अनुच्छेद 334

About Course:

Prepare for all SSC exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc from India’s Best Teaching Educators!

About SSC ka Maha Pack:
SSC ka Maha Pack is a full-fledged course which incorporates all the essentials like Live online classes, Test series, Video courses, eBooks & countless unprecedented features that will help you excel in all the upcoming Teaching exams like  SSC CGL,CHSL,CPO,Stenographer,MTS,Selection post and GD Constable etc

Includes:
You get access to:

  • 200+ Hours of Live Classes
  • 300+ Recorded Videos
  • 500+ Total Tests
  • 100+ Ebooks 
  • Teacher's Class Notes/Slides.   


Course Language
Classes: Hindi and English (Bilingual)
Study Material: English and Hindi
Tests: English and Hindi

Validity: 1 Month

Offer available for ADDA247 APP. Download the APP Now.

SSC Maha Pack
  1. English and Hindi Medium
  2. Detailed Solutions of all Questions
  3. Detailed Solutions of all Questions
Validity
  1. 14 Months
  2. 8 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
4499 321/month
BUY NOW

S1.Ans(b)
Sol.Article 244 in Part X of the Constitution envisages a special system of administration for certain areas designated as scheduled areas and tribal areas.

Q2.In which part of the Indian Constitution is concerned with the administration of scheduled areas and tribal areas?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग अनुसूचित क्षेत्रों और जनजातीय क्षेत्रों के प्रशासन से संबंधित है?
(a) Part XII / भाग XII
(b) Part X / भाग X
(c) Part III / भाग III
(d) Part IV/भाग IV

S2.Ans.(b)
Sol.The tribal areas in the States of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram are separately dealt with and provisions for their administration are to be found in the Sixth Schedule to the Constitution. Part X of the Constitution is concerned with the administration of Scheduled Areas and Tribal Areas.

Q3. A government is classified as federal or unitary on the basis of
एक सरकार को संघीय या एकात्मक किस के आधार पर वर्गीकृत किया जाता है?
(a) Relations between Centre and States/ केंद्र और राज्यों के बीच संबंध
(b) Relations between the executive and the legislature/ कार्यपालिका व विधायिका के बीच संबंध
(c) Relations between three organs of government/ सरकार के तीन अंगों के बीच संबंध
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

S3.Ans.(a)
Sol.The Constitution of India, being federal in structure, divides all powers (legislative, executive and financial) between the Centre and the states however judiciary is integerated.

Q4. Bandipur National Park is in which state?
बांदीपुर राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में है?
(a)Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b)Rajasthan/राजस्थान
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

S4. Ans.(c)
Sol. Bandipur National Park is located in Karnataka, South India. Bandipur National Park covers an area of about 874.2 sq km.

Q5. Which state in India has the longest coastline?
भारत के किस राज्य में सबसे लंबी तटीय रेखा है?
(a)Kerala/केरल
(b)Tamil Nadu/तमिल नाडू
(c) Maharashtra/महाराष्ट्र
(d) Gujarat/गुजरात

S5. Ans.(d)
Sol.Gujarat forms the longest coastline of all Indian states. The total length of coastline of Gujarat is 1214.7 Km.

Q6. London is the Capital City of –
लंदन किस देश की राजधानी है?
(a)Philippines/ फिलीपींस
(b)Maldives/ मालदीव
(c) Spain/ स्पेन
(d) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम

S6. Ans.(d)
Sol.London is the capital and most populous city of England and the United Kingdom. London is situated on bank of river Thames in the south east of the island of Great Britain.

Q7.Sunderbans Tiger Reserve is in which state?
सुंदरबन टाइगर रिजर्व किस राज्य में है?
(a) Odisha/ओडिशा
(b) Andhra Pradesh/ आंध्रप्रदेश
(c) Assam/असम
(d) West Bengal/पश्चिम बंगाल

S7. Ans.(d)
Sol.Sunderban National Park is a world heritage site, tiger reserve and biosphere reserve located in the Sunderban delta of West Bengal in India.

Q8.The earliest nationalist to commit political dacoities (a feature of the later revolutionary movements) was
राजनीतिक डकैत (क्रांतिकारी आंदोलनों की एक विशेषता) करने वाले पहले राष्ट्रवादी कौन थे?
(a) Jyotiba Phule/ ज्योतिबा फुले
(b) Chapekar brothers/ चापेकर ब्रदर
(c) Vasudev Balwant Phadke / वासुदेव बलवंत फड़के
(d) Yatindra Das/ यतीन्द्र दास

S8.Ans.(c)
Sol. A revolt was led by Vasudev Balwant Phadke in 1877-78 in the Vashi & Panvel area of Maharashtra. Phadke is known as father of the armed struggle for India’s independence. He created a group called Ramoshi, which was the group of Ramoshis, Kolis, Bhils and Dhangars communities in Maharashtra and the actually the “organized political dacoits“.

Q9 Who was the first editor of the Yugantar?
युगांतर के पहले संपादक कौन थे?
(a) Barindra Ghosh / बरिंद्र घोष
(b) Bipin Chandra Pal/ बिपिन चंद्र पाल
(c) Jatindra Nath Mukherjee/जतिंद्र नाथ मुख़र्जी
(d) Ullaskar Dutta/उल्लासकर दत्ता

S9.Ans.(a)
Sol. Jugantar Patrika was a Bengali revolutionary newspaper founded in 1906 in Calcutta by
Barindra Kumar Ghosh, Abhinash Bhattacharya and Bhupendranath Dutt. A political weekly,
it was founded in March 1906 and served as the propaganda organ for the nascent
revolutionary organisation Anushilan Samiti that was taking shape in Bengal at the time.

Q10. Who founded Swadesh Bandhaw Samiti?
स्वदेशी बांधव समिति की स्थापना किसने करी थी?
(a) Ashwin Kumar Dutta/आश्विन कुमार दत्ता
(b) Pulin Das /पुलिन दास
(c) Surya Sen /सूर्य सेन
(d) Barindra Ghosh/ बरिंद्र घोष

S10.Ans.(a)
Sol. Ashwini Kumar Dutta was a Bengali educationist, philanthropist, social reformer and patriot.The Partition of Bengal drew him to the Swadeshi movement. He founded the Swadesh Bandhab Samiti to promote the consumption of indigenous products and boycott foreign goods.

 

                     

 

 

 

 

You may also like to read:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD