SSC MTS General Awareness Questions : 13th July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS General Awareness Questions :...

SSC MTS General Awareness Questions : 13th July

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important History Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In which of the following countries fascism was originated?
निम्नलिखित में से किस देश में फासीवाद की उत्पत्ति हुई थी?
(a) Italy / इटली
(b) Japan/ जापान
(c) France/ फ्रांस
(d) Russia/ रूस

Show Answer

S1. Ans.(a)
Sol. The first fascist movements emerged in Italy during World War I before it spread to other European countries.
Q2. Which organ of the government consists of elected representatives of people?
सरकार के किस अंग में लोगों के चुने हुए प्रतिनिधि होते हैं?
(a) Media / मीडिया
(b) Legislature / विधान मंडल
(c) Judiciary/ न्यायतंत्र
(d) All options are correct / सभी विकल्प सही हैं

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. Legislature of the Union, which is called Parliament, consists of the President and two Houses, known as Council of States (Rajya Sabha) and House of the People (Lok Sabha). Each House has to meet within six months of its previous sitting. It consists of elected representatives of people.
Q3. Who gave the concept of ‘Separation of Powers’ related to different forms of governments?
सरकार के विभिन्न रूपों से संबंधित ‘अधिकारों का विभाजन’ की अवधारणा किसने दी थी?
(a) Montesquieu/ मॉन्टेस्क्यू
(b) Aristotle/ अरस्तू
(c) Plato/ प्लेटो
(d) Hobbes/ होब्स

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Separation of powers is a political doctrine originating in the writings of Charles de Secondat, Baron de Montesquieu in The Spirit of the Laws, in which he argued for a constitutional government with three separate branches, each of which would have defined abilities to check the powers of the others.
Q4.What type of science is seismology?
सिस्मोलॉजी किस प्रकार का विज्ञान है?
(a) Rivers / नदियां
(b) Earthquake/ भूकम्प
(c) Mountain/पहाड़
(d) Volcano/ ज्वालामुखी

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. Seismology is the scientific study of earthquakes and the propagation of elastic waves through the Earth or through other planet-like bodies .
Q5.What is called the descendants of Dutch and Portuguese colonies in Sri Lanka?
श्रीलंका में डच और पुर्तगाली उपनिवेशों के वंशजों को क्या कहा जाता है?
(a) Sinhalese/ सिनलीज़
(b) Tamil/तमिल
(c) Burgher/ नगरवासि
(d) Vedda/वेद्दा

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. The descendants of Dutch and Portuguese colonies in Sri Lanka is known as Burgher.
Q6. The process of transferring of charge from a charged object to the earth is called ______________.
आवेशित वस्तु से पृथ्वी पर आवेश के स्थानांतरण की प्रक्रिया को ______________ कहा जाता है।
(a) Neutralization/ न्यूट्रलाईजेशन
(b) Negation / निगेशॅन
(c) Terraforming/ टेराफोर्मिंग
(d) Earthing/ ग्राउंडिंग

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. The process of transferring of charge from a charged object to the earth is called earthing.
Q7. For the first time, postage stamps were released in which of the following reign?
पहली बार, डाक टिकट निम्नलिखित में से किस के शासनकाल में जारी किया गया था?
(a) Lord Ripon/ लॉर्ड रिपन
(b) Lord Lytton/ लॉर्ड लिटन
(c) Lord Dalhousie/ लॉर्ड डलहौजी
(d) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग

Show Answer

S7. Ans.(c)
Sol. For the first time, postage stamps were released during reign of Lord Dalhousie in 1854.
Q8. Who was the founder of Arya Samaj?
आर्य समाज के संस्थापक कौन थे?
(a) Acharya Narendra Dev/ आचार्य नरेंद्र देव
(b) Dayanand Saraswati/ दयानंद सरस्वती
(c) Raja Ram Mohan Roy/ राजा राम मोहन राय
(d) Acharya Vinoba Bhave/ आचार्य विनोबा भावे

Show Answer

S8. Ans.(b)
Sol. Arya Samaj is a reform movement of modern Hinduism, founded in 1875 by Dayananda Saraswati.
Q9. Who presided over the first session of the Indian National Congress?
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले सत्र की अध्यक्षता किसने की थी’?
(a) A.O. Hume/ ए.ओ. ह्यूम
(b) Surendranath Banerjee/ सुरेन्द्रनाथ बनर्जी
(c) W.C. Banerjee/डब्ल्यू. सी. बनेर्जी
(d) Badruddin Tayyabji/ बदरुद्दीन तैयबजी

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. Womesh Chandra Banerjee presided over the first session of the Indian National Congress in 1885.

Q10. Which one among the following administers the International Development Association (IDA)?
निम्नलिखित में से कौन अंतर्राष्ट्रीय विकास संघ (IDA) का संचालन करता है?
(a) UNDP
(b) UNIDO
(c) IFAD
(d) IBRD

Show Answer

S10.Ans.(d)
Sol. The International Development Association (IDA) is the part of the World Bank that helps the world’s poorest countries. IDA complements the World Bank’s original lending arm—the International Bank for Reconstruction and Development (IBRD).

SSC MTS General Awareness Questions : 13th July_50.1                     SSC MTS General Awareness Questions : 13th July_60.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?