SSC MTS General Awareness Questions : 05 August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.The Article 343 of the Indian Constitution is about -/ भारतीय संविधान के अनुच्छेद 343 किसके बारे में है?
(a) Number of seats for the Lok Sabha / लोकसभा के सीटों की संख्या
(b) Number of seats for the Rajya Sabha / राज्यसभा के सीटों की संख्या
(c) Hindi as official language / राजभाषा के रूप में हिंदी
(d) Special status to Kashmir / कश्मीर को विषय दर्जा

S1. Ans.(c)
Sol. Article 343 states that the official language of the Union shall be Hindi in Devanagari script. The form of numerals to be used for the official purposes of the Union shall be the international form of Indian numerals.

Q2. How many members of the Rajya Sabha are elected every two years?/ प्रत्येक दो वर्ष में राज्यसभा के कितने सदस्य चुने जाते हैं?
(a) All / सभी
(b) One fourth/ एक चौथाई
(c) Half /आधे
(d) One third/ एक तिहाई

S2. Ans.(d)
Sol. One third members of Rajya sabha are elected after every two years.

Q3. The Indian Constitution declares India as all of the following, except – / भारतीय संविधान ने भारत को निम्नलिखित में से सभी के रूप में घोषित किया, सिवाय –
(a) Communist/साम्यवादी
(b) Democratic republic/लोकतान्त्रिक गणराज्य
(c) Socialist/ समाजवादी
(d) Secular/ धर्मनिरपेक्ष

S3. Ans.(a)
Sol. The Indian Constitution declares India as democratic,socialist and secular.

Q4.What is the approximate circumference of earth?/ पृथ्वी की अनुमानित परिधि क्या है?
(a) 40,000 Km /40,000 किमी
(b) 60,000 Km / 60,000 किमी
(c) 80,000 Km / 80,000 किमी
(d) 1,00,000 Km / 1,00,000 किमी

S4. Ans.(a)
Sol. The approximate circumference of earth is 40,000 Km.

Q5.In terms of size, Mars ranks no. ___ in our Solar System. /आकार के संदर्भ में, हमारे सौर मंडल में मंगल कौन-सी संख्या पर है?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8

S5. Ans.(c)
Sol.Mars is the 7th largest planet in our solar system.Mars is the fourth planet from the Sun and the seventh largest. Mars is also referred to as the Red Planet

Q6.Which is the coldest planet?/ सबसे ठंडा ग्रह कौन-सा है?
(a) Uranus / अरुण
(b) Venus / शुक्र
(c) Neptune / वरुण
(d) Jupiter / बृहस्पति

S6. Ans.(c)
Sol. Neptune is the coldest planet within our Solar System because it is the furthest planet from the Sun. The Sun is the ultimate source of energy for the Solar System. The temperature of a planet is affected by its distance from the Sun. Radiation from the Sun is lost to its surroundings as it travels through space.

Q7. Who of the following was for the first time designated as the Governor general of Bengal? / निम्नलिखित में से कौन पहली बार बंगाल के गवर्नर जनरल के रूप में नामित किए गए थे?
(a) Clive/ क्लाईव
(b) Cornwallis / कॉर्नवॉलिस
(c) Warren Hastings / वारेन हेस्टिंग्स
(d) Wellesley / वैलेस्ली

S7.Ans.(c)
Sol. Warren Hastings was the first Governor-General of Fort William or Governor-General of Bengal, he took office on 20 October 1773, appointed by the Court of Directors of the East India Company. Lord William Bentinck (1833)was the 1st Governor-General of British India.

Q8. The Indian Civil Service Act was passed during the Viceroyalty of / भारतीय सिविल सेवा अधिनियम को _______ वायसराय के दौरान पारित किया गया था।
(a) Elgin / एल्गिन
(b) Canning / कैनिंग
(c) Minto / मिंटो
(d) Lytton / लिटन

S8.Ans.(b)
Sol. The Indian Civil Services Act, under Lord canning in 1861, validated a number of irregular appointments which were made in India to meet the exigencies in disregard of the restriction that all offices in the civil cadre of the company’s service in India were reserved to the civil services of the Presidency.

Q9. The famine in Bihar and Bengal in 1873-74 was averted by the timely action of / 1873-74 में बिहार और बंगाल में अकाल, ______ के समय पर हुई करवाई के द्वारा तल गया था।
(a) Minto / मिन्टों
(b) Morley / मोर्ले
(c) Northbrook / नार्थब्रूक
(d) Hastings / हास्टिंग्स

S9.Ans.(c)
Sol. The Bihar famine of 1873–1874 was a famine in British India that followed a drought in the province of Bihar, the neighboring provinces of Bengal, the North-Western Provinces and Oudh.
It was averted by the timely action of Northbrook.

Q10. The first Famine Commission was constituted under- / पहले अकाल आयोग का गठन ______ के अधीन किया गया था।
(a) Sir Richard Strachey / सर रिचर्ड स्ट्रेची
(b) Sir John Strachey / सर जॉन स्ट्रेची
(c) Roberts / रॉबर्ट्स
(d) Chamberlain / चैंबरलेन

S10.Ans.(a)
Sol. During the period of Lord Lytton, Strachey Commission of 1880 was created to develop a general strategy and principles to deal with the famines. The Strachey Commission came out with the recommendation on whose basis a Famine Code was developed under Sir Richard Strachey.

                     

 

 

 

 

You may also like to read: