SSC MTS General Awareness Questions : 13th August

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which schedule of Indian Constitution contains languages?
भारतीय संविधान की किस अनुसूची में भाषाएँ उल्लेखित हैं?
(a) 6th
(b) 7th
(c) 8th
(d) 9th
S1.Ans.(c)
Sol. As per Articles 344(1) and 351 of the Indian Constitution, the eighth schedule includes the recognition of the following 22 languages.

Q2. Who among the following can participate in both the houses of parliament even without being a member?
निम्नलिखित में से कौन सदस्य न होते हुए भी संसद के दोनों सदनों में भाग ले सकता है?
(a) Vice President/उप- राष्ट्रपति
(b) Chief Justice of India/ भारत के मुख्य न्यायाधीश
(c) Controller and Auditor General/ नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(d) Attorney General/ महान्यायवादी
S2.Ans.(d)
Sol. Attorney General can participate in both the houses of parliament even without being a member.

Q3. Which among the following is edible?
निम्नलिखित में से कौन सा खाद्य है?
(a) Sodium Bicarbonate/ सोडियम बाइकार्बोनेट
(b) Sodium Carbonate/ सोडियम कार्बोनेट
(c) Sodium Dioxide/ सोडियम डाइऑक्साइड
(d) Sodium Hydroxide/ सोडियम हाइड्रॉक्साइड
S3.Ans.(a)
Sol. Sodium bicarbonate, commonly known as baking soda, is a chemical compound with the formula NaHCO₃. It is a salt composed of a sodium cation and a bicarbonate anion. Sodium bicarbonate is a white solid that is crystalline it is edible.

Q4. What is the common name of Calcium Sulphate Hemihydrate?
कैल्शियम सल्फेट हेमीहाइड्रेट का सामान्य नाम क्या है?
(a) Bleaching Powder/ ब्लीचिंग पाउडर
(b) Slaked Lime/ कास्टिक चूना
(c) Plaster of Paris/ प्लास्टर ऑफ पेरिस
(d) Detergent/ डिटर्जेंट
S4.Ans.(c)
Sol. Commercial name of calcium sulphate hemihydrate is Plaster of Paris.

Q5. Which of the following type of coal has maximum carbon content?
निम्न में से किस प्रकार के कोयले में कार्बन की अधिकतम मात्रा होती है?
(a) Peat/ पीट
(b) Lignite/ लिग्नाइट
(c) Bituminous/ बिटुमिनस
(d) Anthracite/ एन्थ्रेसाइट
S5.Ans.(d)
Sol. It has the highest carbon content, the fewest impurities, and the highest energy density of all types of coal and is the highest ranking of coals. Anthracite is the most metamorphosed type of coal (but still represents low-grade metamorphism), in which the carbon content is between 92% and 98%.

Q6. The decision of Partition of Bengal was announced in 1905 by?
1905 में, बंगाल विभाजन का निर्णय किस के द्वारा घोषित किया गया था?
(a) Lord William Bentinck/ लॉर्ड विलियम बेंटिक
(b) Lord Mountbatten/ लॉर्ड माउंटबेटन
(c) Warren Hastings/ वारेन हेस्टिंग्स
(d) Lord Curzon/ लॉर्ड कर्जन
S6. Ans.(d)
Sol.The decision of the Partition of Bengal was announced on 19 July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took place on 16 October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.

Q7. Which of the following was earlier known as Naphtha Jhakari Power Corporation Ltd?
निम्नलिखित में से किसे पहले नेफ्था झाकरी पावर कॉर्पोरेशन लिमिटेड के रूप में जाना जाता था?
(a) National Hydroelectric Power Corporation/ नेशनल हाइड्रोइलेक्ट्रिक पावर कॉरपोरेशन
(b) Damodar Valley Corporation/ दामोदर घाटी निगम
(c) Satluj Jal Vidyut Nigam Ltd./ सतलुज जल विद्युत निगम लिमिटेड
(d) Tehri Hydro Development Ltd/ टिहरी हाइड्रो डेवलपमेंट लिमिटेड
S7.Ans.(c)
Sol. Satluj Jal Vidyut Nigam (formerly Nathpa Jhakri Power Corporation Ltd) has run up all six 250MW units of the Nathpa Jhakri Hydroelectric Power project.

Q8. In which year the Damodar Valley Corporation which is the first multipurpose river valley project of India was launched?
दामोदर घाटी निगम, भारत की पहली बहुउद्देशीय नदी घाटी परियोजना किस वर्ष में शुरू की गई थी?
(a) 1948
(b) 1951
(c) 1953
(d) 1956
S8.Ans.(a)
Sol. Damodar Valley Corporation, popularly known as DVC, came into being on July 7, 1948, by an Act of the Constituent Assembly of India (Act No. XIV of 1948) as the first multipurpose river valley project of independent India.

Q9. The Sepoy Mutiny broke out on May 10, 1857 at ________
10 मई, 1857 को सिपाही विद्रोह _________ में हुआ था?
(a) Meerut / मेरठ
(b) Gwalior / ग्वालियर
(c) Jhansi / झांसी
(d) Agra/ आगरा
S9 .Ans.(a)
Sol. Indian Mutiny, also called Sepoy Mutiny, widespread but unsuccessful rebellion against British rule in India in 1857–58. Begun in Meerut by Indian troops in the service of the British East India Company, it spread to Delhi, Agra, Kanpur, and Lucknow. In India it is often called the First War of Independence and other similar names.

Q10. Which country launched the first artificial satellite?
पहला कृत्रिम उपग्रह किस देश द्वारा लॉन्च किया गया था?
(a) USSR/यूएसएसआर
(b) US/यूके
(c) Britain/ब्रिटेन
(d) France/फ्रांस

S10.Ans.(a)
Sol. The satellite was supposed to launch as the United States’ contribution to science during International Geophysical Year (which ran from 1957-1958). Then history intervened. The Soviet Union rocketed Sputnik into space on Oct. 4, 1957. This was the first artificial satellite any nation sent out of the Earth.

Register for SSC MTS Memory based Free PDF Here

You may also like to read: