SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 1st August

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. Select the word with the correct spelling.
(a) circulate
(b) cordonned
(c) binomeal
(d) fontannel
Ans. (a)
Sol. Circulate means move continuously or freely through a closed system or area.

Q2. Improve the bracketed part of the sentence.
The footballers (has been) arguing with the coach since morning.
(a) was
(b) had been
(c) have been
(d) no improvement
Ans. (c)
Sol. Because ‘footballers” is a plural noun, so we use ‘have been” instead of ‘has been’.

Q3. Improve the bracketed part of the sentence.
She has not been well (for the past) few months
(a) since the past
(b) for past
(c) since the last
(d) no improvement
Ans. (d)
Sol. No improvement

Q4. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
Sums of money expressed in a specified monetary unit
(a) to denominate
(b) to monetise
(c) to nominate
(d) demarche
Ans. (a)
Sol. To monetise means convert into or express in the form of currency.
To nominate means, propose or formally enter as a candidate for election or for an honour or award.
Demarche means a political step or initiative.

Q5. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
The storm destroyed several huts in the village.
(a) The storm in the village had destroyed several huts.
(b) Several huts in the village have been destroyed by the storm.
(c) The storm was destructive for the several huts in the village.
(d) Several huts in the village were destroyed by the storm.
Ans. (d)

Directions (6-10): In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.
Q6. But what does this enthusiasm for voting actually ___(6)________? One popular theory ____(7)______ that poor people ____(8)____ because they are intimidated into doing so. Intimidation occurs for sure but why then, voters in places where there is no intimidation do so? Another theory is that people vote in return for _____(9)______. But recent research across India ___(10)____ that those who spend the most do not always win elections and voters do not feel any obligation to vote for those handing out freebies. In fact, they often accept the goodies from all parties but vote for only one.
(a) answer
(b) signify
(c) ponder
(d) suppose
Ans. (b)

Q7. But what does this enthusiasm for voting actually ___(6)________? One popular theory ____(7)______ that poor people ____(8)____ because they are intimidated into doing so. Intimidation occurs for sure but why then, voters in places where there is no intimidation do so? Another theory is that people vote in return for _____(9)______. But recent research across India ___(10)____ that those who spend the most do not always win elections and voters do not feel any obligation to vote for those handing out freebies. In fact, they often accept the goodies from all parties but vote for only one.
(a) poses
(b) supposes
(c) disposes
(d) proposes
Ans. (d)

Q8. But what does this enthusiasm for voting actually ___(6)________? One popular theory ____(7)______ that poor people ____(8)____ because they are intimidated into doing so. Intimidation occurs for sure but why then, voters in places where there is no intimidation do so? Another theory is that people vote in return for _____(9)______. But recent research across India ___(10)____ that those who spend the most do not always win elections and voters do not feel any obligation to vote for those handing out freebies. In fact, they often accept the goodies from all parties but vote for only one.
(a) vote
(b) are voting
(c) have voted
(d) voted
Ans. (a)

Q9. But what does this enthusiasm for voting actually ___(6)________? One popular theory ____(7)______ that poor people ____(8)____ because they are intimidated into doing so. Intimidation occurs for sure but why then, voters in places where there is no intimidation do so? Another theory is that people vote in return for _____(9)______. But recent research across India ___(10)____ that those who spend the most do not always win elections and voters do not feel any obligation to vote for those handing out freebies. In fact, they often accept the goodies from all parties but vote for only one.
(a) valuables
(b) favours
(c) inducements
(d) help
Ans. (c)

Q10. But what does this enthusiasm for voting actually ___(6)________? One popular theory ____(7)______ that poor people ____(8)____ because they are intimidated into doing so. Intimidation occurs for sure but why then, voters in places where there is no intimidation do so? Another theory is that people vote in return for _____(9)______. But recent research across India ___(10)____ that those who spend the most do not always win elections and voters do not feel any obligation to vote for those handing out freebies. In fact, they often accept the goodies from all parties but vote for only one.
(a) show
(b) has shown
(c) had shown
(d) showed
Ans. (b)

Solution:
S1. Ans. (a)
Sol. Circulate means move continuously or freely through a closed system or area.
S2. Ans. (c)
Sol. Because ‘footballers” is a plural noun, so we use ‘have been” instead of ‘has been’.
S3. Ans. (d)
Sol. No improvement
S4. Ans. (a)
Sol. To monetise means convert into or express in the form of currency.
To nominate means, propose or formally enter as a candidate for election or for an honour or award.
Demarche means a political step or initiative.
S5. Ans. (d)
S6. Ans. (b)
S7. Ans. (d)
S8. Ans. (a)
S9. Ans. (c)
S10. Ans. (b)