SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 27 July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following questions, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

Q1. Buyers might require (1)/ further assurances before(2)/ parting from their cash(3)/No error(4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. Replace ‘from’ with ‘with’. ‘Part’ takes preposition ‘with’ or ‘from’ with it. We part with something and part from someone. Since the reference here is ‘cash’, hence we use ‘with’ as a preposition.

Q2. In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Sunny was driving the car so fast that it slipped at the turn.

(a) Sunny slipped at the turn as he was driving the car so fast.
(b) So fast was Sunny driving the car that it slipped at the turn.
(c) The car was being driven by Sunny so fast that it slipped at the turn.
(d) The car slipped at the turn as Sunny was driving it so fast.

Show Answer

S2. Ans. (d)
Sol. No error

Directions (3-4): In the following questions, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q3. His lung cancer was ………….. by years of smoking.
(a) brought out
(b) brought in
(c) brought up
(d) brought on

Show Answer

S3. Ans. (d)
Sol. “bring on” means to cause something to happen (often related to pain or illness).

Q4. I was about to ask Sonal out on a date, but her friend ………… and I lost the chance.
(a) cut through
(b) cut out
(c) cut in
(d) cut for

Show Answer

S4. Ans. (c)
Sol. “cut in “ means to interrupt someone while they are talking.

Directions (5-6): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.

Q5. Probity
(a) uprightness
(b) dishonor
(c) partiality
(d) deceit

Show Answer

S5. Ans. (a)
Sol. “Probity” means the quality of having strong moral principles; honesty and decency.

Q6. Salacious
(a) clean
(b) decent
(c) indecent
(d) pure

Show Answer

S6. Ans. (c)
Sol. “salacious” means having lax in moral values, lecherous

Directions (7-8): In the following questions, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the farthest meaning of the given word.

Q7. Glib
(a) artful
(b) sincere
(c) plausible
(d) slippery

Show Answer

S7. Ans. (b)
Sol. “glib” means fluent but insincere and shallow

Q8. Excoriate
(a) cover
(b) abrade
(c) chafe
(d) flay

Show Answer

S8. Ans. (a)
Sol. “excoriate” means damage or remove part of the surface of (the skin).

Q9. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

1. The only choice
P. university will be to
Q. tuition fees to meet
R. left before the Indian
S. substantially raise the
6. the rising expenditure.
(a) RPSQ
(b) PQSR
(c) SQRP
(d) QPSR

Show Answer

S9. Ans. (a)

Q10. A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Who can question Nehru’s integrity ?
(a) By whom Nehru’s integrity can be questioned ?
(b) By whom can Nehru’s integrity be questioned ?
(c) Nehru’s integrity can be questioned by whom ?
(d) Who could have questioned Nehru’s integrity.

Show Answer