SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 22 July_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC MTS English Miscellaneous Quiz :...

SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 22 July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Practice makes a man perfect

(a) Perfection demands patience
(b) Any problem can be solved if you are willing to try many times
(c) Regular activity is the way to become proficient in it
(d) It takes a long time to form a good habit

Show Answer

S1. Ans. (c)
Sol. Practice makes a man perfect means Only by practicing or repeatedly doing something can one become proficient or skillful at it.

Q2. In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.

A rate of growing is different (A)/for different sectors, but the service sector (B)/ always grows faster than agriculture.(C)/No error(D)

(a) A
(b) B
(c) C
(d) D

Show Answer

S2. Ans. (a)
Sol. It should be “growth” instead of “growing”.

Q3. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Lack of skill, ability, or competence

(a) ineptitude
(b) dexterity
(c) proficiency
(d) prowess

Show Answer

S3. Ans. (a)
Sol. Ineptitude means lack of skill or ability.
Dexterity means skill in performing tasks, especially with the hands.
Prowess means skill or expertise in a particular activity or field.

Q4. Rearrange the parts of the sentence in correct order.

The arbitration
P-dented China’s interests
Q-in multiple ways
R-award has, nevertheless,

(a) RPQ
(b) RQP
(c) PQR
(d) QPR

Show Answer

S4. Ans. (a)

Q5. Improve the bracketed part of the sentence.

Any bad habit must be nipped (on) the bud.

(a) on
(b) in
(c) off
(d) no improvement

Show Answer

S5. Ans. (c)
Sol. It should be “nipped off” instead of ‘nipped on’. Nip off : to remove (something) by squeezing it tightly between the fingers or the parts of a tool.

Q6. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

At this critical juncture what the company needs is a _______________ marketing strategy.

(a) creditable
(b) adventurous
(c) incredible
(d) credible

Show Answer

S6. Ans. (d)
Sol. Credible means capable of persuading people that something will happen or be successful.

Q7. Select the antonym of “Mishmash”

(a) potpourri
(b) medley
(c) organized
(d) haphazard

Show Answer

S7. Ans. (c)
Sol. Mishmash means a confused mixture. Hence organized is the correct choice.

Q8. In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

He is not a native speaker yet he has a good __________ over German.

(a) authority
(b) hold
(c) command
(d) expertise

Show Answer

S8. Ans. (c)
Sol. Here ‘command’ means dominate (a strategic position) from a superior height.

Q9. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Match or surpass a person by imitation.

(a) parallel
(b) emulate
(c) ditto
(d) impression

Show Answer

S9. Ans. (b)
Sol. Emulate means match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.
Ditto means used to indicate that something already said is applicable a second time.

Q10. Select the word with the correct spelling.
(a) rootless
(b) xpanded
(c) fulstop
(d) griling

Show Answer

S10. Ans. (a)
Sol. Rootless means having no settled home or social or family ties.

SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 22 July_50.1                     SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 22 July_60.1

You may also like to read:

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?