SSC MTS English Miscellaneous Quiz : 16th July

SSC MTS Exam 2018-19 is to be conducted from 2nd August to 6th September 2019. Today, in this English quiz we are providing English Quiz with Solutions to make your practice effective for English Language Section for SSC MTS 2018-19 Exam. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for all the upcoming Exams.

Q1. Rearrange the parts of the sentence in correct order.
Amartya Sen lays claim
P-to a history of writing
Q-some of the finest research papers
R-that have been published
(a) QRP
(b) PQR
(c) RQP
(d) QPR

Show Answer

Ans. (b)

Q2. Select the word with the correct spelling.
(a) arobics
(b) chosers
(c) batered
(d) eternity

Show Answer

Ans. (d)
Sol. Eternity means infinite or unending time.

Q3. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.
The punishment of being kept in school after hours.
(a) Pretension
(b) Isolate
(c) Detention
(d) Blender

Show Answer

Ans. (c)
Sol. Detention means the punishment of being kept in school after hours.
Pretension means a claim or assertion of a claim to something.
Blender means a person or thing that mixes things together, in particular an electric mixing machine used in food preparation for liquidizing, chopping, or pureeing.

Q4. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
A slap on the wrist
(a) A mild punishment
(b) Punishing the wrong person
(c) To hit someone where it hurts the most
(d) To threaten someone

Show Answer

Ans. (a)
Sol. A slap on the wrist means a mild reprimand or punishment.

Q5. Select the synonym of “Gaudy”
(a) modest
(b) showy
(c) refined
(d) sophisticated

Show Answer

Ans. (b)
Sol. Gaudy means extravagantly bright or showy, typically to be tasteless.

Directions (6-10): In the following passage some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

Q6. Did you think that colouring books were a ____(6)________ of your childhood? Here’s something that will come as a surprise. Colouring books for adults have been steadily gaining popularity since last year. While some focus on ______(7)________ and floral designs, others have patterns ______(8)_________ by nature, animals and even angels. The most popular books are those which feature mandalas. Mandalas refer to sacred circles in Sanskrit, which have _____(9)______ qualities. Deeply _____(10)_______, mandalas have a rich history and are even associated with healing. Several studies say that mandalas increase self-awareness, improve concentration and promote harmony. Colour therapists reckon that different colours have different qualities and therefore, have different effects on the human mind.
(a) blast from the past
(b) remnant
(c) fond memory
(d) activity

Show Answer

Ans. (c)

Q7. Did you think that colouring books were a ____(6)________ of your childhood? Here’s something that will come as a surprise. Colouring books for adults have been steadily gaining popularity since last year. While some focus on ______(7)________ and floral designs, others have patterns ______(8)_________ by nature, animals and even angels. The most popular books are those which feature mandalas. Mandalas refer to sacred circles in Sanskrit, which have _____(9)______ qualities. Deeply _____(10)_______, mandalas have a rich history and are even associated with healing. Several studies say that mandalas increase self-awareness, improve concentration and promote harmony. Colour therapists reckon that different colours have different qualities and therefore, have different effects on the human mind.
(a) deep
(b) philosophical
(c) ideal
(d) abstract

Show Answer

Ans. (d)

Q8. Did you think that colouring books were a ____(6)________ of your childhood? Here’s something that will come as a surprise. Colouring books for adults have been steadily gaining popularity since last year. While some focus on ______(7)________ and floral designs, others have patterns ______(8)_________ by nature, animals and even angels. The most popular books are those which feature mandalas. Mandalas refer to sacred circles in Sanskrit, which have _____(9)______ qualities. Deeply _____(10)_______, mandalas have a rich history and are even associated with healing. Several studies say that mandalas increase self-awareness, improve concentration and promote harmony. Colour therapists reckon that different colours have different qualities and therefore, have different effects on the human mind.
(a) inspired
(b) roused
(c) excited
(d) encouraged

Show Answer

Ans. (a)

Q9. Did you think that colouring books were a ____(6)________ of your childhood? Here’s something that will come as a surprise. Colouring books for adults have been steadily gaining popularity since last year. While some focus on ______(7)________ and floral designs, others have patterns ______(8)_________ by nature, animals and even angels. The most popular books are those which feature mandalas. Mandalas refer to sacred circles in Sanskrit, which have _____(9)______ qualities. Deeply _____(10)_______, mandalas have a rich history and are even associated with healing. Several studies say that mandalas increase self-awareness, improve concentration and promote harmony. Colour therapists reckon that different colours have different qualities and therefore, have different effects on the human mind.
(a) prayerful
(b) pensive
(c) thoughtful
(d) meditative

Show Answer

Ans. (d)

Q10. Did you think that colouring books were a ____(6)________ of your childhood? Here’s something that will come as a surprise. Colouring books for adults have been steadily gaining popularity since last year. While some focus on ______(7)________ and floral designs, others have patterns ______(8)_________ by nature, animals and even angels. The most popular books are those which feature mandalas. Mandalas refer to sacred circles in Sanskrit, which have _____(9)______ qualities. Deeply _____(10)_______, mandalas have a rich history and are even associated with healing. Several studies say that mandalas increase self-awareness, improve concentration and promote harmony. Colour therapists reckon that different colours have different qualities and therefore, have different effects on the human mind.
(a) sacred
(b) holy
(c) spiritual
(d) religiously

Show Answer