SSC JE General Awareness Questions : 9th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.What is poverty gap?
पोवर्टी गैप क्या है?
(a) The difference between poverty line and actual income level of all those living below that line/ उस रेखा से नीचे रहने वाले सभी लोगों की वास्तविक आय स्तर और गरीबी रेखा के बीच का अंतर
(b) Gap between developed and developing nations/ विकसित और विकासशील देशों के बीच का अंतर
(c) Gap between the rich and the poor/अमीर और गरीब के बीच का अंतर
(d) Gap between infrastructural facilities in developed and developing nations/ विकसित और विकासशील देशों में बुनियादी सुविधाओं के बीच अंतर

S1.Ans.(a)
Sol. According to the World Bank, poverty gap is the mean shortfall from the poverty line (counting the non-poor as having zero shortfall), expressed as a percentage of the poverty line. Poverty gap measures the intensity of poverty. It shows the extent to which individuals on average fall below the poverty line.

Q2.Where is the Nandi hills located?
नंदी हिल्स कहाँ स्थित हैं?
(a) Bihar/बिहार
(b) Gujarat/गुजरात
(c) Karnataka/कर्नाट
(d) Rajasthan /राजस्थान

S2. Ans.(c)
Sol. Nandi Hills or Nandi betta is an ancient hill fortress in southern India, in the Chikkaballapur district of Karnataka state.

Q3.Expanded form of the term LIBOR is _____________.
LIBOR शब्द का विस्तारित रूप _____________ है।
(a) London Inter-Bank Offered Rate
(b) London Inter-Bank Operational Rate
(c) London Inter-Bank Offsite Rate
(d) London Inter-Bank Onsite Rate

S3.Ans.(a)
Sol. The London Inter-bank Offered Rate is the average of interest rates estimated by each of the leading banks in London that it would be charged were it to borrow from other banks.

Q4.Which of the following tax was initiated by the Alauddin Khilji?
निम्नलिखित में से कौन सा कर अलाउद्दीन खिलजी द्वारा शुरू किया गया था?
(a) Kharaj /खरज
(b) Kankut/कनकूत
(c) Ghari/घरी
(d) Zakat/ज़कात

S4.Ans.(c)
Sol. Alauddin Khilji made several sweeping reforms in the field of revenue system. He imposed house tax (Ghari) and pasture tax (chari) on the agrarian population.

Q5.Who becomes first Indian women to won gold medal at 2018 Asian games?
2018 एशियाई खेलों में स्वर्ण पदक जीतने वाली पहली भारतीय महिला कौन है?
(a) Ritu rai/रितु राय
(b) Sakshi Malik/साक्षी मलिक
(c) Vinesh Phogat/विनेश फोगट
(d) Geeta Phogat/गीता फोगट

S5.Ans.(c)
Sol. Wrestler Vinesh phogat became the first Indian women athlete won the gold medal in Asian Games 2018 at Jakarta.

Q6.The most important organisation of the pre-congress nationalist organizations was the____
पूर्व-कांग्रेस राष्ट्रवादी संगठन का सबसे महत्वपूर्ण संगठन कौन सा था?
(a)Bengal British India Society / बंगाल ब्रिटिश इंडिया सोसाइटी
(b)East India Association /ईस्ट इंडिया एसोसिएशन
(c)Young Bengal Association /यंग बंगाल एसोसिएशन
(d)Indian Association of Calcutta/इंडियन एसोसिएशन ऑफ़ कलकत्ता

S6.Ans.(d)
Sol. The most important pre-Congress nationalist organisation was the Indian Association of Calcutta which was founded by SN Banerjee and Ananda Mohan Bose.

Q7. The soil found in the Eastern and Western coasts of India is _____.
भारत के पूर्वी और पश्चिमी तटों में कौन सी मिट्टी पाई जाती है।
(a)Red Rocky/रेड रॉकी
(b)Laterite/लेटराइट
(c) Black Cotton /ब्लैक कॉटन
(d) Alluvial/ ऐलूवीअल

S7. Ans.(b)
Sol.Laterite soils in India are found in the Eastern Ghat of Orissa, the Southern parts of Western Ghat, Malabar Coastal plains and Ratnagiri of Maharashtra and some part of Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Karnataka, Meghalaya, western part of West Bengal.

Q8.Zonal Councils are
आंचलिक परिषद हैं
(a) Advisory bodies/ परामर्श निकाय
(b) Administrative bodies/ प्रशासनिक निकाय
(c) Consultative bodies/ सलाहकार निकाय
(d) Lawmaking agencies/ कानून बनाने वाली एजेंसियां

S8.Ans(a)
Sol.The zonal councils aim at promoting cooperation and coordination between states, union territories and the Centre.These are advisory body and its recommendation are not binding.

Q9. Recession is ___________.
मंदी क्या है?
(a) Reduction in production and employment for want of sufficient demand for goods/ वस्तुओं के लिए पर्याप्त मांग उत्पादन और रोजगार में कमी
(b) Rise in the cost of production, especially because of wage increase/ उत्पादन की लागत में वृद्धि, विशेष रूप से मजदूरी में वृद्धि के कारण
(c) Increase in money supply without a matching increase in production/ उत्पादन में अनुकूल वृद्धि के बिना धन की आपूर्ति में वृद्धि
(d) No option is correct. /कोई विकल्प सही नहीं है

S9.Ans.(a)
Sol. A recession is when the economy declines significantly for at least six months. That means there’s a drop in the following five economic indicators: real GDP, income, employment, manufacturing, and retail sales. People often say a recession is when the GDP growth rate is negative for two consecutive quarters or more.

Q10. Who of the following is considered as the father of “Green Revolution”?
निम्नलिखित में से किसे “हरित क्रांति” का जनक माना जाता है?
(a) Dr. Norman Borlaug/ डॉ. नॉर्मन बोरलॉग
(b) Dr. MS Swaminathan/ डॉ. एमएस स्वामीनाथन
(c) Dr. Manmohan Singh/डॉ. मनमोहन सिंह
(d) Dr. Henry Ford/डॉ. हेनरी फोर्ड

S10.Ans.(a)
Sol. The “father” of the Green Revolution is considered to be Norman Borlaug, an American agricultural scientist who in 1970 was awarded the Nobel Peace Prize for breeding higher-yielding varieties of wheat at the International Maize and Wheat Improvement Center in Mexico.

      |watch  this video for RRB NTPC General Studies|

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?