SSC JE General Awareness Questions : 7th September_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC JE General Awareness Questions :...

SSC JE General Awareness Questions : 7th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.GNP – depreciation allowances = ______
GNP – मूल्यह्रास भत्ते = ______
(a) National Income/ राष्ट्रीय आय
(b) NDP
(c) NNP
(d) GNP
S1.Ans.(c)
Sol. Net national product (NNP) is the market value of a nation’s goods and services minus depreciation.

Q2.The relation between the consumer’s optimal choice of the quantity of a good and its price is very important and this relation is called the ________function.
उपभोक्ता की एक वस्तु और उसकी कीमत की इष्टतम पसंद के बीच का संबंध बहुत महत्वपूर्ण है और इस संबंध को _____ फ़ंक्शन कहा जाता है।
(a) Price /प्राइस
(b) Substitution/ सब्स्टिटूशन
(c) Supply / आपूर्ति
(d)Demand/डिमांड
S2. Ans.(d)
Sol. The relation between the consumer’s optimal choice of the quantity of a good and its price is very important and this relation is called the Demand function.

Q3.Which Fundamental Right in the Indian Constitution states that every person has the right to practice, profess and propagate the religion of their choice.
भारतीय संविधान में किस मौलिक अधिकार में कहा गया है कि प्रत्येक व्यक्ति को अपनी पसंद के धर्म का प्रचार और प्रसार करने का अधिकार है।
(a) Right to Equality/ समानता का अधिकार
(b) Right to Freedom/ स्वतंत्रता का अधिकार
(c) Right against Exploitation/ शोषण के विरुद्ध अधिकार
(d) Right to Freedom of Religion/ धार्मिक स्वतंत्रता का अधिकार
S3. Ans.(d)
Sol. Article 25 guarantees Freedom of conscience and free profession, practice and propagation of religion according to their choice.

Q4.Whose recommendation is mandatory to impeach the President of India from his office before the completion of his/her term?
भारत के राष्ट्रपति को अपने कार्यकाल की अवधि पूरी होने से पहले पद छोड़ने के लिए किसकी सिफारिश अनिवार्य है?
(a)The Prime Minister / प्रधानमंत्री
(b)The Speaker of the Lok Sabha/ लोकसभा के अध्यक्ष
(c) The Chief Justice of India / भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Two houses of the parliament/ संसद के दोनों सदन
S4.Ans.(d)
Sol. According to Article 65(2)- The proposal to prefer impeachment charge is contained in a resolution which has been moved after at least fourteen days notice in writing signed by not less than one-fourth of the total number of members of the House has been given of their intention to move the resolution such resolution has been passed by a majority of not less than two-thirds of the total membership of the House.

Q5.How many types of writ are there in the Indian Constitution?
भारतीय संविधान में कितने प्रकार के रिट हैं?
(a)5
(b)4
(c)3
(d)2
S5. Ans.(a)
Sol.There are five types of Writs – Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Certiorari and Quo warranto.

Q6.At which of the following places did Hyder Ali built a modern arsenal?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर हैदर अली ने एक आधुनिक शस्त्रागार का निर्माण किया था?
(a)Dindigul/ डिंडीगुल
(b)Mysore/ मैसूर
(c)Srirangappattanam/ श्रीरंगपट्टनम
(d)Arcot/ अर्काट
S6.Ans.(a)
Sol. Hyder Ali Khan was the Sultan and ruler of the Kingdom of Mysore in southern India. He offered strong resistance against the military advances of the British East India Company during the First and Second Anglo–Mysore Wars.

Q7. Who among the following were official Congress negotiators with Cripps Mission?
निम्नलिखित में से कौन क्रिप्स मिशन के साथ आधिकारिक कांग्रेस वार्ताकार थे?
(a) Mahatma Gandhi and Sardar Patel/महात्मा गाँधी और सरदार पटेल
(b) Acharya J. B. Kripalani and C. RajagopalachaRri/आचार्य जे. बी. कृपलानी और सी. राजगोपालाचारी
(c) Pandit Nehru and Maulana Azad/पंडित नेहरु और मौलाना आजाद
(d) Dr. Rajendra Prasad and Rafi Ahmed Kidwai/ डॉ राजेंद्र प्रसाद और रफी अहमद किदवई
S7.Ans.(c)
Sol. Pandit Nehru and Maulana Azad were official Congress negotiators with Cripps Mission. The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure Indian cooperation and support for their efforts in World War II.

Q8. What is the theme of the 2018 International Yoga Day (IYD)?
2018 अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस (IYD) का विषय क्या है?
(a) Yoga for Peace
(b) Yoga for Health
(c) Yoga for Harmony and Peace
(d) Yoga for Peaceful Mind
S8.Ans.(c)
Sol. The International Yoga Day (IYD) is celebrated every year on June 21 to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga. Theme of the 2018 International Yoga Day is
“Yoga for Harmony and Peace”.

Q9. Bandhavgarh National Park is located in which State?
बांधवगढ़ राष्ट्रीय उद्यान किस राज्य में स्थित है?
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Jharkhand/ झारखण्ड
S9. Ans.(b)
Sol. Bandhavgarh National Park is one of the wild life sanctuaries in the Indian state Madhya Pradesh. Bandhavgarh was declared a national park in 1968. The density of the tiger population at Bandhavgarh is one of the highest known in India.

Q10.When there is only one buyer and one seller of product, it is called _____ situation.
जब किसी उत्पाद का केवल एक खरीदार और एक विक्रेता होता है, तो इसे _____ स्थिति कहा जाता है
(a) Public monopoly/ जनता का एकाधिकार
(b) Bilateral monopoly/ द्विपक्षीय एकाधिकार
(c) Franchised monopoly/ मताधिकार एकाधिकार
(d) Monopsony/ मोनोपसोनी
S10. Ans.(b)
Sol. A bilateral monopoly is a market structure consisting of both a monopoly (a single seller) and a monopsony (a single buyer).

      |Know more about Premium Plus  click to watch  this video |

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?