SSC JE General Awareness Questions : 6th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.National Income Estimates in India are prepared by–
भारत में राष्ट्रीय आय का अनुमान किसके द्वारा तैयार किया जाता है?
(a) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद
(b) National Productivity Council/ राष्ट्रीय उत्पादकता परिषद
(c) National Income Committee/ राष्ट्रीय आय समिति
(d) Central Statistical Organisation/ केंद्रीय सांख्यिकी संगठन

S1. Ans.(d)
Sol. National Income Estimates in India are prepared by Central Statistical Office (CSO). The CSO uses different methods like the Product Method, Income Method and Expenditure method for various sectors in the process of estimating the National Income.

Q2.The Prime Minister shall be appointed the president according to article:
प्रधान मंत्री को राष्ट्रपति द्वारा किस अनुच्छेद द्वारा नियुक्त किया जाएगा?
(a) 70 of the constitution/संविधान के अनुच्छेद 70
(b) 75 of the constitution/ संविधान के अनुच्छेद 75
(c) 72 of the constitution/ संविधान के अनुच्छेद 72
(d) 71 of the constitution/ संविधान के अनुच्छेद 71

S2. Ans.(b)
Sol. According to Article 75, the Prime Minister shall be appointed by the President and the other Ministers shall be appointed by the President on the advice of the Prime Minister.

Q3.When were the Fundamental Duties of the Indian citizens incorporated in the Constitution?
भारतीय नागरिकों के मौलिक कर्तव्यों को संविधान में कब शामिल किया गया था?
(a) 1952
(b) 1976
(c) 1979
(d) 1981

S3. Ans.(b)
Sol. The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd amendment in 1976. Article 51 ‘A’, contained in Part IV A of the Constitution deals with Fundamental Duties.

Q4.Which of the following reform movements was the first to be started in the 19th century?
निम्नलिखित में से कौन सा सुधार आंदोलन पहली बार 19 वीं शताब्दी में शुरू किया गया था?
(a) Prarthana Samaj/प्रार्थना समाज
(b) Brahmo Samaj /ब्राह्मो समाज
(c) Arya Samaj /आर्य समाज
(d) Ram Krishna Mission/राम कृष्णा मिशन

S4. Ans.(b)
Sol. In 1828, Rajaram Mohan Roy established the Brahmo Sabha. Prarthana Samaj was founded by Atmaram Pandurang with the help of Keshav Chandra Sen in 1867. The Arya samaj was founded by the Dayananda Saraswati in 1875. Ramkrishna Mission was founded by Swami Vivekananda in1897.

Q5.Which one of the following battles was fought between Babur and the Rajputs in 1527?
1527 में बाबर और राजपूतों के बीच कौन सी लड़ाई लड़ी गयी थी?
(a) The First Battle of Panipat/ पानीपत की पहली लड़ाई
(b) The Battle of Khanwa/ खानवा की लड़ाई
(c) The Battle of Ghagra/ घाघरा की लड़ाई
(d) The Battle of Chanderi/ चंदेरी की लड़ाई

S5. Ans.(b)
Sol. Battle of Khanwa in 1527 was the battle between the invading forces of the first Mughal Emperor Babur and the Rajput forces led by Rana Sanga of Mewar in Rajasthan.

Q6.The temperate grassland of North America is known as –
उत्तरी अमेरिका के शीतोष्ण घास भूमि को किस नाम से जाना जाता है?
(a) Pampas/ पंपास
(b) Downs/डाउन्स
(c) Steppes/ स्टेपीज
(d) Prairies/ घास के मैदान (प्रेरी)

S6. Ans.(d)
Sol. The temperate grassland of North America is known as Prairies. The prairies are a type of grassland dominated by herbaceous plants and grasses. Very few trees grow on the prairies and are usually widely scattered.

Q7.The river which joins Ganga from Southern side is –
गंगा को दक्षिणी ओर से जोड़ने वाली नदी का नाम बताइए
(a) Betwa/बेतवा
(b) Chambal/चम्बल
(c) Son/सोन
(d) Ken/केन

S7. Ans.(c)
Sol. Son River of central India is the second largest of the Ganges southern tributaries. It originates near Amarkantak hills in Madhya Pradesh. The river starts flowing in the parallel direction of the Kaimur range in the east-northeast direction through Uttar Pradesh and Bihar and joins the Ganges just above Patna.

Q8.Almatti Dam is on which of the following rivers?
अलमट्टी बांध निम्नलिखित में से किस नदी पर है?
(a) Krishna /कृष्णा
(b)Cauvery /कावेरी
(c)Tungabhadra /तुंगभद्रा
(d) Malprabha/ मलयप्रभा

S8. Ans.(a)
Sol. The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River situated in north Karnataka. It is the main reservoir of the Upper Krishna Irrigation Project.

Q9.Who was the founder of Sayyid dynasty?
सैय्यद वंश का संस्थापक कौन था?
(a) Khizr Khan / खिज्र खान
(b) Mubarak Shah/मुबारक शाह
(c) Muhammad Shah /मुहम्मद शाह
(d) Alauddin Alam Shah/अलाउद्दीन आलम शाह

S9.Ans.(a)
Sol. The founder of Sayyid Dynasty was Khizr Khan, the governor of Multan and Timur’s deputy in India.

Q10. The core of the earth is also known as ______.
पृथ्वी के कोर को ______ के रूप में भी जाना जाता है।
(a) Lithosphere/ स्थलमंडल
(b) Mesosphere/ मीसोस्फीयर
(c) Barysphere/ गुरुमंडल
(d) Centrosphere/ केंद्रमंडल

S10. Ans.(c)
Sol. The core of the earth is also known as Barysphere.

WATCH VIDEO FOR BIHAR POLICE SI  |

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD