SSC JE General Awareness Questions : 5th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. In which of the following types of economy are the factors of production owned individually?
निम्नलिखित में से किस प्रकार की अर्थव्यवस्था में उत्पादन के कारक व्यक्तिगत रूप से स्वामित्व होते हैं?
(a) Capitalist/ पूंजीवादी
(b) Socialist/ समाजवादी
(c) Mixed/ मिश्रित
(d) Both Capitalist and Socialist/ पूंजीवादी और समाजवादी दोनों

S1.Ans.(a)
Sol. Capitalism is an economic system based upon private ownership of the means of production and their operation for profit

Q2. Which committee was set up to review the concept of the poverty line?
गरीबी रेखा की अवधारणा की समीक्षा के लिए किस समिति का गठन किया गया था?
(a) S Tendulkar Committee/ एस तेंदुलकर समिति
(b) Chelliah Committee/ चेल्या समिति
(c) Wanchoo Committee/ वांचू समिति
(d) Dutt Committee/ दत्त समिति

S2.Ans.(a)
Sol. Suresh Tendulkar headed committee named as Suresh Tendulkar Committee to look into the people living under poverty line in India. A committee was formed by government of India in 2005, with Tendulkar as chairman to ‘report on methodology of estimation of poverty’.

Q3. Prime Minister of India is de-facto head of which of the following bodies?
भारत के प्रधान मंत्री निम्नलिखित में से किस निकाय के प्रमुख हैं?
I. NITI Aayog/नीति आयोग
II. National Integration Council/ राष्ट्रीय एकता परिषद
III. Indian Board of Wildlife/ भारतीय वन्यजीव बोर्ड
(a) Only I/केवल I
(b) Only II/केवल II
(c) Both II and III/ II और III दोनों
(d) All I, II and III/ I, II और III सभी

S3.Ans.(d)
Sol. Prime Minister is also the chairman of the National Development Council, National Integration Council, Inter-state council, National Water Resources Council, etc. Niti Aayog is an extra-constitutional advisory body under the chairmanship of PM. The National Board for Wildlife is chaired by India’s Prime Minister and its vice chairman is Minister of Environment.

Q4. According to Dr. Ambedkar which Article is the most important article of Indian constitution?
डॉ. अम्बेडकर के अनुसार भारतीय संविधान का सबसे महत्वपूर्ण अनुच्छेद कौन सा है?
(a) Article 21/ अनुच्छेद 21
(b) Article 24/ अनुच्छेद 24
(c) Article 32/ अनुच्छेद 32
(d) Article 256/ अनुच्छेद 256

S4.Ans.(c)
Sol. According to Dr. Ambedkar Article-32 is the most important article of Indian constitution.

Q5.How many seats are reserved for women in Municipality?
नगर पालिका में महिलाओं के लिए कितनी सीटें आरक्षित हैं?
(a) 1/5
(b) 1/7
(c) 1/3
(d) 1/4

S5.Ans.(c)
Sol. Not less than one-third (including the number of seats reserved for women belonging to the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes) of the total number of seats to be filled by direct election in every Municipality shall be reserved for women and such seats may be allotted by rotation to different constituencies.

Q6. Acchan Maharaj is associated with which of the following fields?
अच्छन महाराज निम्नलिखित में से किस से सम्बन्धित है?
(a) Instrumental music/ वाद्य संगीत
(b) Dance / नृत्य
(c) Painting/ चित्रकारी
(d) Writing/ लेखन

S6.Ans.(b)
Sol. Jagannath Maharaj, popularly known as Achchan Maharaj is related with dance.

Q7.The boundary of which of the following state/country does NOT touch with Arunachal Pradesh?
निम्नलिखित में से किस राज्य / देश की सीमा अरुणाचल प्रदेश के साथ स्पर्श नहीं करती है?
(a) Assam/असम
(b) Nagaland/नागालैंड
(c) Bhutan/भूटान
(d) Manipur/मणिपुर

S7.Ans.(d)
Sol. Manipur doesn’t share boundary with Arunachal Pradesh.

Q8.Which of the following languages has been used by Surdas in his writings?
सूरदास ने अपने लेखन में निम्नलिखित में से किस भाषा का प्रयोग किया है?
(a) Awadhi/ अवधी
(b) Khariboli/ खड़ी बोली
(c) Braj/ ब्रज
(d) Bundeli/ बुन्देली

S8.Ans.(c)
Sol. Surdas was a 16th-century blind Hindu devotional poet and singer, who was known for his lyrics written in praise of Krishna. They are usually written in Braj Bhasa.

Q9.Where is Ibadat Khana situated?
इबादत खाना कहां स्थित है?
(a) Lahore/लाहौर
(b) Delhi/दिल्ली
(c) Agra/आगरा
(d) Fatehpur Sikri/फतेहपुर सिकरी

S9.Ans.(d)
Sol. The Ibādat Khāna was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders.

Q10. What was Sher Shah’s precious legacy to the Mughals?
शेरशाह की मुगलों के लिए कीमती विरासत क्या थी?
(a) Organization of Army/ सेना का संगठन
(b) Land Revenue System/ भूमि राजस्व प्रणाली
(c) Mansabdari System/ मनसबदारी प्रणाली
(d) Provincial Administration/ प्रांतीय प्रशासन

S10.Ans.(b)
Sol. Sher Shah was the first Muslim ruler who got the whole of the land measured and fixed the land-tax on it on just and fair principles.The land of each peasant was measured first in “bighas” and then half of it was fixed as the land tax. The settlement made between the Govt. and the peasant in respect of the land revenue was always put in black and white.

WATCH VIDEO FOR RRB NTPC | GENERAL STUDIES | MCQ

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?