SSC JE General Awareness Questions : 4th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Which country is known as ‘Land of Midnight Sun’?
किस देश को ‘लैंड ऑफ मिडनाइट सन’ के रूप में जाना जाता है?
(a) Sweden/ स्वीडन
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Finland/ फिनलैंड

S1. Ans.(b)
Sol. Norway is called the land of the midnight sun because the northern part of the country is located above the arctic circle, where the sun shines 24 hours a day from Mid-May to Mid-July.

Q2. Which river basin is shared by more than 10 States of India?
किस नदी बेसिन को भारत के 10 से अधिक राज्यों द्वारा साझा किया जाता है?
(a) Indus/ सिंधु
(b) Brahmaputra/ ब्रह्मपुत्र
(c) Ganga/गंगा
(d) Damodar/दामोदर

S2. Ans.(c)
Sol. The Ganga basin covers 10 states viz., Uttarakhand, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Rajasthan, Haryana, Himachal Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, Bihar, West Bengal.

Q3. Jahangir was born in the year –
जहाँगीर का जन्म किस वर्ष में हुआ था?
(a) 1569
(b) 1669
(c) 1769
(d) 1869
S3. Ans.(a)
Sol.Jahangir was born at 31st August 1569.

Q4. Who was the last Mughal emperor?
अंतिम मुगल सम्राट कौन था?
(a) Babur/बाबर
(b) Noor Jehan/नूर जहाँ
(c) Akbar/अकबर
(d) Bahadur Shah II/बहादुर शाह II
S4. Ans.(d)
Sol. Bahadur Shah Zafar, also known as Bahadur Shah II, was the last Mughal emperor of India who reigned from 1837 to 1857 for a period of 20 years.

Q5. The largest committee of Parliament of India is –
भारत की संसद की सबसे बड़ी समिति कौन सी है?
(a) Public Accounts Committee/ लोक लेखा समिति
(b) Estimates Committee/ प्राक्कलन समिति
(c) Committee on Public Undertakings/ सार्वजनिक उपक्रम समिति
(d) Joint Parliamentary Committee/ संयुक्त संसदीय समिति
S5. Ans.(b)
Sol. Estimate Committee largest committee of Parliament of India. It consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members.

Q6. Which of the following State has bicameral legislature?
निम्नलिखित में से किस राज्य में द्विसदनीय विधायिका है?
(a) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(b) Punjab/पंजाब
(c) Sikkim/सिक्किम
(d) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर
S6. Ans.(d)
Sol. Bicameral legislature is a legislative system having two-tier of Assemblies.The two houses in state legislature are called – Legislative Assembly and Legislative Council. Seven (out of twenty-nine) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Jammu and Kashmir, Karnataka, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh

Q7. Who has the power to prorogue the Lok Sabha ?
लोकसभा को स्थगित करने का अधिकार किसके पास है?
(a) The Speaker/अध्यक्ष
(b) The Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) The Minister for Parliamentary Affairs/ संसदीय मामलों के मंत्री
(d) The President/राष्ट्रपति
S7. Ans.(d)
Sol. Prorogue is the termination of a session of Rajya Sabha or Lok Sabha.It is done by the President.

Q8. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
यह तय करने का अधिकार किस के पास है कि कोई विधेयक धन विधेयक है या नहीं?
(a) Speaker of Lok Sabha/लोकसभा के अध्यक्ष
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) President/राष्ट्रपति
(d) Finance Minister/वित्त मंत्री
S8. Ans.(a)
Sol. The Speaker of the Lok Sabha certifies whether a financial bill is a Money Bill or not.
y

Q9. Which of the following is the second highest mountain peak in the world?
निम्नलिखित में से दुनिया की दूसरी सबसे ऊंची पर्वत चोटी कौन सी है?
(a) Godwin Austen/ गॉडविन ऑस्टेन
(b) Kanchenjunga/ कंचनजंगा
(c) Nanda Devi/ नंदादेवी
(d) Nanga Parvat/ नंगा परबत
S9. Ans.(a)
Sol. K2, also known as Mount Godwin-Austen or Chhogori, at 8,611 metres above sea level, is the second highest mountain in the world, after Mount Everest, at 8,848 metres.

Q10.India has changed over to the decimal system of coinage in___________.
भारत ___________ में सिक्के के दशमलव प्रणाली में बदल गया था।
(a) April, 1958/ अप्रैल, 1958
(b) April, 1959/ अप्रैल, 1959
(c) April, 1995/ अप्रैल, 1995
(d) April, 1957/ अप्रैल, 1957

S10. Ans.(d)
Sol. In 1957, India shifted to the decimal system, though for a short period of time, both decimal and non-decimal coins were in circulation. To distinguish between the two pice coins in circulation, the coins minted between 1957 and 1964 were printed with the legend “Naya Paisa” (“New Paisa”).

Watch video SSC JE 2019 | Mechanical Engineering|Important Questions

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD