SSC JE General Awareness Questions : 3rd September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. What is the national bird of Bangladesh?
बांग्लादेश का राष्ट्रीय पक्षी कौन है?
(a) Magpie Robin/ मैगपाई रॉबिन
(b) Blue-throated barbet/ नीली-गले वाली बारबेट
(c) Green-billed malkoha/ ग्रीन- बिल्लेड मल्कोहा
(d) Baya weaver/बया वीवर

S1. Ans.(a)
Sol. The magpie robin is the national bird of Bangladesh, where it is common and known as the doyel or doel.

Q2.The movement of air from one region to the other creates _______________.
एक क्षेत्र से दूसरे क्षेत्र में हवा का संचलन ___________ बनाता है।
(a) Clouds/बादल
(b) Lightning/ आकाशीय बिजली
(c) Winds/हवा
(d) Humidity/ आर्द्रता

S2. Ans.(c)
Sol. The movement of air from one region to the other creates Winds.

Q3. What did Gandhiji meant by ‘Sarvodaya’?
‘सर्वोदय’ से गांधीजी का क्या मतलब था?
(a) Nonviolence/ अहिंसा
(b) Upliftment of untouchables or Dalits/ अछूतों या दलितों का उत्थान
(c) The birth of a new society based on ethical values/ नैतिक मूल्यों पर आधारित नए समाज का जन्म
(d) Satyagraha/ सत्याग्रह

S3. Ans.(c)
Sol. Sarvodaya is Gandhiji’s most important socio­political movement. It implies Universal uplift or welfare of all as the meaning of Sarvodaya. By Sarvodaya, Gandhiji want the birth of new society based on ethical values.

Q4.Which of the following is a component of M-1?
निम्नलिखित में से क्या M-1 का एक घटक है?
(a) Savings deposits/ बचत जमा
(b) Credit card/ क्रेडिट कार्ड
(c) Checkable deposits/ जाँच योग्य जमा
(d) Gold/सोना

S4. Ans.(c)
Sol. M1 is the money supply that includes physical currency and coin, demand deposits, traveler’s checks, other checkable deposits and negotiable order of withdrawal (NOW) accounts. The most liquid portions of the money supply are measured by M1 because it contains currency and assets that can be quickly converted to cash.

Q5. The lady Congress leader who went underground during the Quit India Movement was—
भारत छोड़ो आंदोलन के दौरान भूमिगत हुई महिला कांग्रेस नेता कौन थीं?
(a) Sucheta Kripalani /सुचेता कृपलानी
(b) Vijay Laxmi Pandit/विजय लक्ष्मी पंडित
(c) Aruna Asaf Ali /अरुणा असफ अली
(d) Sarojini Naidu/सरोजिनी नायडू

S5.Ans.(c)
Sol. Aruna asaf Ali was a freedom fighter and is widely remembered for hoisting the Congress flag at Bombay during the Quit India Movement. She is known as the ‘Grand Old Lady’ of the Independence Movement.

Q6.Who of the following Prime Ministers sent Cripps Mission to India?
निम्नलिखित में से किस प्रधान मंत्री ने क्रिप्स मिशन को भारत भेजा था?
(a) James Ramsay MacDonald/ जेम्स रामसे मैकडोनाल्ड
(b) Stanley Baldwin/ स्टेनली बाल्डविन
(c) Neville Chamberlain/ नेविल चेम्बरलेन
(d) Winston Churchill/ विंस्टन चर्चिल

S6.Ans.(d)
Sol. The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure full Indian cooperation and support for their efforts in World War II. The mission was headed by Sir Stafford Cripps, a senior left-wing politician and government minister in the War Cabinet of Prime Minister Winston Churchill.

Q7. Along with ‘Right to Life’ in Article 21 of Indian Constitution, it also includes ______.
भारतीय संविधान के अनुच्छेद 21 में ‘जीवन के अधिकार’ के साथ, ______ भी शामिल है।
(a) Right to Health/ स्वास्थ्य का अधिकार
(b) Right to Food / भोजन का अधिकार
(c) Right to Water/ पानी का अधिकार
(d) All options are correct/ सभी विकल्प सही हैं

S7.Ans.(d)
Sol. Along with ‘Right to Life and personal liberty’ in Article 21of Indian constitution, it also includes Right to Health, Right to Food and Right to water.

Q8. Name one leader of the Home Rule Movement?
होम रूल आन्दोलन के एक नेता का नाम बताइए?
(a) Annie Besant/ एनी बेसेंट
(b) Surendra Nath Bannerjee /सुरेन्द्र नाथ बनर्जी
(c) Aurobindo Ghosh /औरोबिन्दो घोष
(d) Bipin Chandra Pal/बिपिन चन्द्र पाल

S8.Ans.(a)
Sol. The important leaders of Home rule movement are Annie Besant and B.G Tilak.

Q9. Shyamji Krishna Varma established Indian Home Rule Society in—
श्यामजी कृष्ण वर्मा ने इंडियन होम रूल सोसाइटी की स्थापना कहाँ करी थी?
(a) London /लन्दन
(b) Paris/पेरिस
(c) Berlin /बर्लिन
(d) San Francisco/ सैन फ्रांसिस्को

S9.Ans.(a)
Sol. Shyamji Krishna Varma was an Indian revolutionary fighter, lawyer and journalist who founded the Indian Home Rule Society, India House and The Indian Sociologist in London.

Q10.Earth revolves around Sun. Who was the 1st one to present this theory?
पृथ्वी सूर्य के चारों ओर घूमती है। इस सिद्धांत को प्रस्तुत करने वाला पहला व्यक्ति कौन था?
(a) Albert Einstein/ अल्बर्ट आइंस्टीन
(b) Galile/ गैलीलियो
(c) Copernicus/ कॉपरनिकस
(d) Newton/न्यूटन

S10. Ans.(c)
Sol. Nicolaus Copernicus was a Polish astronomer who put forth the theory that the Sun is at rest near the center of the Universe, and that the Earth, spinning on its axis once daily, revolves annually around the Sun. This is called the heliocentric, or Sun-centered, system. Copernican heliocentrism is the name given to the astronomical model developed by Nicolaus Copernicus and published in 1543.

Watch video HSSC 2019 | Haryana |GK |Important Questions

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?