SSC JE General Awareness Questions : 27th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Which are the two major rivers which emerge from the Amarkantak Plateau, but they flow in different directions?
अमरकंटक पठार से निकलने वाली दो प्रमुख नदियाँ, जो विभिन्न दिशाओं में बहती हैं कौन सी हैं?
(a) Chambal and Betwa/चम्बल और बेतवा
(b) Chambal and Sone/ चंबल और सोन
(c) Narmada and Sone/नर्मदा और सोन
(d) Narmada and Betwa/नर्मदा और बेतवा

S1.Ans.(c)
Sol. Narmada and Sone are the two major rivers which emerge from the Amarkantak Plateau, but they flow in different directions.

Q2.The Shaka Era was founded in the year________.
शाका काल की स्थापना किस वर्ष में हुई थी ?
(a) B.C. 57
(b) A.D. 78
(c) A.D. 319
(d) A.D . 248

S2.Ans.(b)
Sol. It was adopted as the era of the Indian national calendar (also known as “Śaka calendar”) in 1957. The Shaka era is the vernal equinox of the year AD 78. The year of the modern Shaka Calendar is tied to the Gregorian date of 22 March every year, except in Gregorian leap years when it starts on 21 March.

Q3.In September 2017, Link – IV Pipeline Canal of Saurashtra Narmada Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana was launched in ______.
सितंबर 2017 में, सौराष्ट्र नर्मदा अवतरण सिंचाई (SAUNI) योजना की लिंक – IV पाइपलाइन नहर को ______ में लॉन्च किया गया था।
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) Rajasthan/राजस्थान
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Maharashtra/महाराष्ट्र

S3.Ans.(c)
Sol. President Ramnath Kovind laid foundation stone for link-4 of Saurashtra Narmada Avataran Irrigation Scheme (SAUNI) Yojana in Rajkot district, Gujarat.

Q4. Zojila Pass connects which of the following two pairs?
ज़ोजिला दर्रा निम्नलिखित में से किन दो जगह को जोड़ता है?
(a) Srinagar and Leh/श्रीनगर और लेह
(b) Kalimpong and Lhasa/कलिम्पोंग और ल्हासा
(c) Chamba and Spiti/चंबा और स्पीति
(d) Arunachal Pradesh and Lhasa/अरुणाचल प्रदेश और ल्हासा

S4.Ans.(a)
Sol. Zoji La is a high mountain pass in the Indian state of Jammu and Kashmir, located on National Highway 1 between Srinagar and Leh in the western section of the Himalayan mountain range.

Q5. Which musical instrument Ustad Bismillah Khan used to play?
उस्ताद बिस्मिल्ला खां किस संगीत वाद्य यंत्र बजाते थे?
(a) Flute /बांसुरी
(b) Tabla/तबला
(c) Shehnai/शेहनाई
(d) Sarod/सरोद

S5.Ans.(c)
Sol. Ustad Bismillah Khan, often referred to by the honorific title Ustad, was an Indian musician credited with popularizing the shehnai.

Q6.The ___________ has emerged as a convenient means of global communication, information sharing and services.
___________ वैश्विक संचार, सूचना साझाकरण और सेवाओं के एक सुविधाजनक साधन के रूप में उभरा है।
(a) e-books/ ई बुक्स
(b) Internet/ इंटरनेट
(c) Satellites/ उपग्रह
(d) Public telephone booths/ सार्वजनिक टेलीफोन बूथ

S6.Ans.(b)
Sol. The Internet is the global system of interconnected computer networks that use the Internet protocol suite (TCP/IP) to link devices worldwide.

Q7.Who of the following founded the Vikramashila University?
निम्नलिखित में से किसने विक्रमशिला विश्वविद्यालय की स्थापना की थी?
(a) Devapala I/ डेवपाला I
(b) Dharmpala/ धर्मपाल
(c) Gopala/ गोपाल
(d) Devapala II/ डेवपाला II

S7.Ans.(b)
Sol. Vikramashila was established by King Dharmapala (783 to 820 AD) in response to a supposed decline in the quality of scholarship at Nalanda.

Q8. What are the minimum qualifications of a person to become a member of Lok Sabha?
लोकसभा के सदस्य बनने के लिए किसी व्यक्ति की न्यूनतम योग्यता कितनी हैं?
I. Must be a citizen of India./
II. Must not be less than 25 years of age./
III. Must hold an office of profit under Union Government./
(a) Only I and II/केवल I और II
(b) Only II /केवल II
(c) Both I and III/I और III
(d) I, II and III/I, II और III

S8.Ans.(a)
Sol. As per article 84 of the constitution, a person is qualified to be a member of parliament provided he: is a citizen of India, has completed 30 years of age in case of Rajya Sabha and 25 years in case of Lok Sabha and possesses such other qualifications as may be prescribed in that behalf by or under any law made by Parliament.

Q9.In India, the first hour of every Parliamentary sitting is allotted for ________.
भारत में, प्रत्येक संसदीय बैठक का पहला घंटा ________ के लिए आवंटित किया जाता है।
(a) Question hour/ प्रश्नकाल
(b) Half an hour/ अध्द्धा
(c) Zero hour /शून्यकाल
(d) No option is correct./ कोई विकल्प सही नहीं है

S9. Ans.(a)
Sol. The ‘Question Hour’ is an important part of the parliamentary proceedings which gives the institution of Parliament the great significance it possesses.

Q10. The boundaries of the plates of the earth’s crust are the weak zones known as ___________ zones.
भू-पर्पटी की प्लेटों की सीमाएं कमजोर क्षेत्र हैं जिन्हें ___________ क्षेत्र कहा जाता है।
(a) Cosmic/ ब्रह्मांडीय
(b) Seismic/ भूकंपी
(c) Formic/ फार्मिक
(d) Anaemic/ एनीमिक

S10. Ans.(b)
Sol. A seismic zone is a region in which the rate of seismic activity remains fairly consistent.In this area plates of earth crust is weak.

Important Links for SSC JE Exam:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD