SSC JE General Awareness Questions : 26th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.The __________ exchange rate is the price of one unit of foreign currency in terms of domestic currency.
__________ विनिमय दर देशी मुद्रा के संदर्भ में विदेशी मुद्रा की एक इकाई की कीमत है
(a) Artificial/ कृत्रिम
(b) Nominal/ नाममात्र
(c) Fixed/निश्चित
(d) Real/ वास्तविक

S1. Ans.(b)
Sol.The nominal exchange rate is defined as the number of units of the domestic currency that can purchase a unit of a given foreign currency and vice versa.

Q2.National Income Estimates in India are prepared by–
भारत में राष्ट्रीय आय का अनुमान किसके द्वारा तैयार किया जाता है?
(a) National Development Council/ राष्ट्रीय विकास परिषद
(b) National Productivity Council/ राष्ट्रीय उत्पादकता परिषद
(c) National Income Committee/ राष्ट्रीय आय समिति
(d) Central Statistical Organisation/ केंद्रीय सांख्यिकी संगठन

S2. Ans.(d)
Sol.Central Statistical Office (CSO) was set-up in 1949. It is one of the two wings of the National Statistical Organisation (NSO), along with National Sample Survey Office (NSSO),responsible for coordination of statistical activities in the country and for evolving and maintaining statistical standards.

Q3.Which part of the Indian Constitution is concerned with the administration of scheduled areas and tribal areas?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग अनुसूचित क्षेत्रों और जनजातीय क्षेत्रों के प्रशासन से संबंधित है?
(a) Part XII / भाग XII
(b) Part X / भाग X
(c) Part III / भाग III
(d) Part IV/भाग IV

S3. Ans.(b)
Sol.Part X of the Constitution envisages a special system of administration for certain areas designated as scheduled areas and tribal areas.

Q4.Who will decide the office of profit ?
लाभ का पद कौन तय करेगा?
(a)President/राष्ट्रपति
(b)Prime minister/प्रधान मंत्री
(c)Supreme court/ उच्चतम न्यायालय
(d)Parliament/संसद

S4. Ans.(d)
Sol.According to Article 102 (1) (a), a person shall be disqualified as a member of Parliament for holding any office of profit under the government of India or the government of any state.Office of profit conditions are decided by parliament.

Q5.The fourth buddhist council was conved during the regime of king ?
चौथा बौद्ध परिषद किस राजा के शासन के दौरान बुलाया गया था?
(a)Ashoka/ अशोक
(b)Ajatsatru/ अजातशत्रु
(c)Kanishka/कनिष्क
(d)Chandragupta-II/चन्द्रगुप्त-II

S5. Ans.(c)
Sol.The Fourth Buddhist Council was held at Kundalvana, Kashmir in 72 AD under the patronage of Kushan king Kanishka and the president of this council was Vasumitra.

Q6.Who was the Prime minister of England when India got independence?
जब भारत को स्वतंत्रता मिली तब इंग्लैंड का प्रधानमंत्री कौन था?
(a) Attlee / एटली
(b) Churchill / चर्चिल
(c) Thatcher / थैचर
(d) Wilson/ विल्सन

S6. Ans.(a)
Sol.Prime Minister Clement Attlee was the prime minister of England during independence of india.

Q7.What is meant by the term “midnight sun”
“मध्यरात्रि सूर्य” शब्द का अर्थ क्या है?
(a)Twilight/ सांझ
(b)Rising sun/ उगता हुआ सूरज
(c) Very bright moon/ बहुत चमकीला चाँद
(d) Sun shining in the polar circle for the long time/ लंबे समय तक ध्रुवीय सर्कल में चमकता सूर्य

S7. Ans.(d)
Sol.The midnight sun is a natural phenomenon that occurs in the summer months in places north of the Arctic Circle or south of the Antarctic Circle, when the sun remains visible at the local midnight.

Q8.Which of the following is not a grassland ?
निम्नलिखित में से कौन सा एक ग्रासलैंड नहीं है?
(a)Steppes/ स्टेपीज
(b)Downs/डाउन
(c)Veld/वेल्ड
(d)Selvas/सेल्वा

S8. Ans.(d)
Sol.Temperate grasslands Known as prairies in North America, pampas in South America, veld in Southern Africa and steppe in Asia.Selvas is not a temperate grassland.

Q9.Which one of the following doesn’t belong to deciduous vegetation
निम्नलिखित में से क्या पर्णपाती वनस्पति से संबंधित नहीं है?
(a)Sal/सल
(b)Deodar/ देवदार
(c)Sandalwood/ चंदन
(d)Teak/ टीक

S9. Ans.(b)
Sol.The Deodar tree grows in abundance in the Himalayas.It is a evergreen coniferous trees which is found mainly on the hills.

Q10. Under the Mughals the Governor was popularly known as
मुगलों के अधीन राज्यपाल किस के रूप में लोकप्रिय था?
(a) Subahdar/ सुबादर
(b) Wazir/वजीर
(c) Vakil/वकील
(d) Faujdar/फौजदार

S10. Ans.(a)
Sol. Subahdar was one of the designations of a governor of a Subah (province) during the Mughal era of India who was alternately designated as Sahib-i-Subah or Nazim.

Important Links for SSC JE Exam:

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?