SSC JE General Awareness Questions : 25th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.“ World Environment Day” is celebrated on:
“विश्व पर्यावरण दिवस” कब मनाया जाता है?
(a) 22 March/22 मार्च
(b) 22 April/22 अप्रैल
(c) 22 May/22 मई
(d) 5 June/5 जून

S1. Ans.(d)
Sol. World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action.

Q2. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from?
पंजाब में बड़ी संख्या में जलप्लावन नहरें हैं जो ________ से पानी निकालते है?
(a)Jhelum river/झेलम नदी
(b)Chenab river/चेनाब नदी
(c)Beas river/ब्यास नदी
(d) Sutlej River/सतलज नदी

S2. Ans.(d)
Sol. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from Sutlej River.

Q3.The study of relation of animals and plants to their surroundings is called__________
उनके आसपास के जानवरों और पौधों के संबंध के अध्ययन को __________ कहा जाता है
(a) Ecology/ परिस्थितिकी
(b) Ethology/ आचारविज्ञान
(c) Genealogy/ वंशावली
(d) Iconology/ इकोनॉलॉगी

S3. Ans.(a)
Sol. Ecology is the study of the relationships between plants, animals, people, and their environment, and the balances between these relationships.

Q4. Ramcharitmanas is an epic poem written in which language?
रामचरितमानस महाकाव्य कविता किस भाषा में लिखी गई है?
(a) Santali / संताली
(b) Munda / मुंडा
(c) Awadhi / अवधी
(d) None of the above/इनमें से कोई नहीं

S4. Ans.(c)
Sol. Ramcharitmanas is an epic poem wriiten in Awadhi language

Q5. Consider the following events in the history of Indian freedom struggle
भारतीय स्वतंत्रता संग्राम के इतिहास की निम्नलिखित घटनाओं पर विचार करें:
(1) Champaran Satyagraha /चंपारण सत्याग्रह
(2) Bardoli Satyagraha/बारडोली सत्याग्रह
(3) Ahmedabad Mill Workers Strike/ अहमदाबाद मिल मजदूर हड़ताल
(4) Chauri-Chaura Incident/ चौरी-चौरा हादसा                                                which one of the following is a correct chronological sequence of the above events starting from the earliest?
निम्नलिखित में से कौन सा शीघ्रातिशीघ्र शुरू होने वाली उपरोक्त घटनाओं का एक सही कालानुक्रमिक अनुक्रम है?
(a) 1, 3, 2, 4
(b) 1, 2, 4, 3
(c) 1, 3, 4, 2
(d) 3, 1, 2, 4

S5.Ans.(c)
Sol. Champaran Satyagraha – 1917
Ahmedabad Mill Workers Strike- 1918
Chauri-Chaura Incident – 1922
Bardoli Satyagraha – 1928

Q6. Who attend the Congress of Oppressed Nationalist at Brussels in 1927, on behalf of the National Congress?
1927 में ब्रुसेल्स में राष्ट्रीय कांग्रेस की ओर से विपक्षी राष्ट्रवादी कांग्रेस में किस ने भाग लिया था?
(a) Dr, Ansari/ डॉ. अंसारी
(b) Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी
(c) Jawahar Lal Nehru/जवाहरलाल नेहरु
(d) Moti Lal Nehru/मोती लाल नेहरु

S6.Ans.(c)
Sol. In February 1927, Jawaharlal Nehru on behalf of the National Congress attended the Congress of Oppressed Nationalities at Brussels organised by political exiles and revolutionaries from the countries of Asia, Africa and Latin America suffering from economic or political imperialism.

Q7.Who is the head of Municipal Corporation?
नगर निगम का प्रमुख कौन होता है?
(a) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(b) Chiefminister/मुख्य मंत्री
(c) Governor/गवर्नर
(d) Mayor/ मेयर

S7. Ans.(d)
Sol. The Mayor is the head of the Municipal Corporation, but the role is largely ceremonial as executive powers are vested in the Municipal Commissioner.

Q8.What is the approximate height of any geostationary satellite from earth’s surface (in km)?
पृथ्वी की सतह (किमी में) से किसी भी भूस्थिर उपग्रह की अनुमानित ऊंचाई कितनी है?
(a) 36000
(b) 45000
(c) 48000
(d) 30000

S8. Ans.(a)
Sol. Height of any geostationary satellite from earth’s surface is 36000 km.

Q9.How many ecological hotspots are present in India?
भारत में कितने पारिस्थितिकी हॉटस्पॉट मौजूद हैं?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

S9. Ans.(c)
Sol. Ecological hotspots in India are-
(a)Himalaya: Includes the entire Indian Himalayan region (and that falling in Pakistan, Tibet, Nepal, Bhutan, China and Myanmar)
(b)Indo-Burma: Includes entire North-eastern India, except Assam and Andaman group of Islands (and Myanmar, Thailand, Vietnam, Laos, Cambodia and southern China)
(c)Sundalands: Includes Nicobar group of Islands (and Indonesia, Malaysia, Singapore, Brunei, Philippines)
(d)Western Ghats and Sri Lanka: Includes entire Western Ghats (and Sri Lanka)

Q10.Where is Ibadat Khana situated?
इबादत खाना कहाँ स्थित है?
(a) Lahore /लाहौर
(b) Delhi /दिल्ली
(c) Agra /आगरा
(d)Fatehpur Sikri/फतेहपुर सिकरी

S10. Ans.(d)
Sol.The Ibadat Khana was a meeting house built in 1575 CE by the Mughal Emperor Akbar at Fatehpur Sikri to gather spiritual leaders of different religious grounds so as to conduct a discussion on the teachings of the respective religious leaders.

Important Links for SSC JE Exam:

   

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?