SSC JE General Awareness Questions : 24th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.In which economic system the goods produced are distributed among people not on the basis of what people need but on the basis of Purchasing Power?
किस आर्थिक प्रणाली में उत्पादित वस्तुओं को लोगों के समक्ष उन की आवश्यकता के आधार पर नहीं बल्कि खरीदने की क्षमता के आधार पर वितरित किया जाता है?
(a) Socialist/ समाजवादी
(b) Mixed / मिश्रित
(c) Capitalist/ पूंजीवादी
(d) Marxist/ मार्क्सवादी

S1.Ans.(c)
Sol. Capitalism is an economic system in which capital goods are owned by private individuals or businesses. The production of goods and services is based on supply and demand.

Q2.Which among the following is an example of progressive tax?
निम्नलिखित में से आरोही कर का एक उदाहरण है?
(a) Excise duty/ उत्पाद शुल्क
(b) Octroi / आक्ट्रॉइ
(c) Income tax/आय कर
(d) House tax/ गृह कर

S2. Ans.(c)
Sol. progressive taxation, the tax liability increases with individual or entity income. This is based on principle of “ability to pay”. Under this system, lowest income people are generally exempted while highest income people pay highest taxes. Income Tax is thus an example of progressive tax.

Q3.Who was the founder of the Brahmo Samaj, founded in 1828?
1828 में स्थापित ब्रह्मो समाज के संस्थापक कौन थे?
(a) Rabindranath Tagore / रविंद्रनाथ टैगोर
(b) Subhash Chandra Bose/ सुभाष चंद्र बोस
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel/ सरदार वल्लभ भाई पटेल
(d) Raja Ram Mohan Roy/ राजा राम मोहन रॉय

S3.Ans.(d)
Sol. Raja Ram Mohan Roy, along with Dwarkanath Tagore founded the Brahmo Samaj, an important socio-religious reform movement in Bengal in 1828.

Q4.Who was the founder of Sayyid dynasty?
सैय्यद वंश का संस्थापक कौन था?
(a) Khizr Khan / खिज्र खान
(b) Mubarak Shah/मुबारक शाह
(c) Muhammad Shah /मुहम्मद शाह
(d) Alauddin Alam Shah/अलाउद्दीन आलम शाह

S4.Ans.(a)
Sol. The founder of Sayyid Dynasty was Khizr Khan, the governor of Multan and Timur’s deputy in India.

Q5. The core of the earth is also known as ______.
पृथ्वी के कोर को ______ के रूप में भी जाना जाता है।
(a) Lithosphere/ स्थलमंडल
(b) Mesosphere/ मीसोस्फीयर
(c) Barysphere/ गुरुमंडल
(d) Centrosphere/ केंद्रमंडल

S5. Ans.(c)
Sol. The core of the earth is also known as Barysphere.

Q6. Red soil is normally found in India in which regions?
भारत में लाल मिट्टी आमतौर पर किन क्षेत्रों में पाई जाती है?
(a) Eastern Region only/ केवल पूर्वी क्षेत्र
(b) Southern Region only/ केवल दक्षिणी क्षेत्र
(c) Eastern & Southern part of the Deccan Plateau/ दक्कन पठार के पूर्वी और दक्षिणी भाग में
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S6. Ans.(c)
Sol. Red soil is formed as a result of weathering of metamorphic and igneous rocks. The red colour of the soil comes from the high percentage of iron content.It is found on eastern and southern part of Deccan plateau.

Q7. Who has the power to prorogue the Lok Sabha ?
लोकसभा को स्थगित करने का अधिकार किसके पास है?
(a) The Speaker/अध्यक्ष
(b) The Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) The Minister for Parliamentary Affairs/ संसदीय मामलों के मंत्री
(d) The President/राष्ट्रपति

S7. Ans.(d)
Sol. Prorogue is the termination of a session of Rajya Sabha or Lok Sabha.It is done by the President.

Q8. Who has the right to decide whether a Bill is a money bill or not?
यह तय करने का अधिकार किस के पास है कि कोई विधेयक धन विधेयक है या नहीं?
(a) Speaker of Lok Sabha/लोकसभा के अध्यक्ष
(b) Prime Minister/प्रधान मंत्री
(c) President/राष्ट्रपति
(d) Finance Minister/वित्त मंत्री

S8. Ans.(a)
Sol. The Speaker of the Lok Sabha certifies whether a financial bill is a Money Bill or not.

Q9. The members of the All India Services serve the –
अखिल भारतीय सेवा के सदस्य ________ की सेवा करते हैं?
(a) Central Government only/ केवल केंद्र सरकार
(b) State Government only/ केवल राज्य सरकार
(c) Union Territories only/केवल केंद्र शासित प्रदेश
(d) Both the Union and State Governments/ केंद्र और राज्य दोनों सरकारें

S9. Ans.(d)
Sol. The members of the All India Services serve the both the Union and State Governments.

Q10. Who discovered benzene?
बेंजीन की खोज किसने की थी?
(a) Hal Anger / हैल एंगर
(b) Michael Faraday/ माइकल फैराडे
(c) Bruce Ames / ब्रूस एम्स
(d) Nicolas Appert/ निकोलस एपर्ट

S10. Ans.(b)
Sol. Benzene was first discovered by the English scientist Michael Faraday in 1825

 

Important Links for SSC JE Exam:

   

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?