SSC JE General Awareness Questions : 23rd September_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC JE General Awareness Questions :...

SSC JE General Awareness Questions : 23rd September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Consider the following historical places
निम्नलिखित ऐतिहासिक स्थान पर विचार करें
1. Ajanta Caves/ अजंता की गुफाएँ
2. Lepakshi Temple / लेपाक्षी मंदिर
3. Sanchi Stupa/ सांची स्तूप
Which of the above place is/are also known for mural paintings?
उपरोक्त में से कौन सास्थान भित्ति चित्रों के लिए भी जानी जाती है
(a) Only1/केवल 1
(b) 1 and 2 / 1 और 2
(c) All of these /उपरोक्त सभी
(d) None of these /इनमें से कोई नहीं

S1. Ans.(b)
Sol. The (Ajanta) caves, famous for its murals, are the finest surviving examples of Indian art, particularly painting. Lepakshi temple also has the finest specimens of mural paintings of the Vijayanagar kings.

Q2. Which among the following areas is conducive for well irrigation?
निम्नलिखित क्षेत्रों में से कौन सा अच्छी तरह से सिंचाई के लिए अनुकूल है?
(a) Rocky and uneven surface of Peninsular India/ प्रायद्वीपीय भारत की चट्टानी और असमतल सतह
(b) Dry tracts of Rajasthan and Gujarat / राजस्थान और गुजरात के शुष्क इलाकों
(c) Brackish groundwater region of Uttar Pradesh / उत्तर प्रदेश का भूजल क्षेत्र
(d) Deltaic regions of Mahanadi, Godavari and Krishna / महानदी, गोदावरी और कृष्णा के डेल्टा क्षेत्र

S2. Ans.(d)
Sol. Deltaic regions of Mahanadi, Godavari and Krishna is conducive for well irrigation.

Q3. Who has the right under the Constitution to seek the opinion of the supreme Court on question of law?
संविधान के तहत कानून के प्रश्न पर सर्वोच्च न्यायालय की राय लेने अधिकार किसके पास है?
(a) President / राष्ट्रपति
(b) Any High Court / कोई भी हाईकोर्ट
(c) Prime Minister /प्रधानमंत्री
(d) All of there /उपरोक्त सभी

S3. Ans.(a)
Sol. Article 143 stands for the presidential reference, it means that president of India may seek opinion of supreme court on any matter of law, fact or public importance

Q4. What is the percentage of the constituent of the population of the working age group (15-64 years) in the Indian economy?
भारतीय अर्थव्यवस्था में काम करने वाले आयु वर्ग (15-64 वर्ष) की आबादी के घटक का प्रतिशत कितना है?
(a) Less than 25%/ 25% से कम
(b) Less than 50%/50% से कम
(c) More than 50%/50% से अधिक
(d) More than 75%/75% से अधिक

S4. Ans.(c)
Sol. The constituent of the population of the working age group (15-64 years) in the Indian economy is more than 50%(almost 65 percent of the population is in the working age group ).

Q5. Which one of the following is the best source of generating electricity in India from the view point of sustainable development?
निम्नलिखित में से क्या भारत में सतत विकास के दृष्टिकोण से बिजली उत्पादित करने का सबसे अच्छा स्रोत है?
(a) Coal /कोयला
(b) Mineral oil and gas/ खनिज तेल और गैस
(c) Hydro-electricity / पन बिजली
(d) Atomic energy / परमाणु ऊर्जा

S5. Ans.(c)
Sol. Hydro-electricity is the best source of generating electricity in India from the view point of sustainable development.

Q6. Which of the following elements formed the initial atmosphere on the earth
निम्नलिखित में से किस तत्व ने पृथ्वी पर प्रारंभिक वातावरण बनाया है-
1. Hydrogen/हाइड्रोजन
2. Helium/हीलियम
(a) 1 only/केवल 1
(b) 2 only/केवल 2
(c) both/दोनों
(d) none/कोई नहीं

S6. Ans.(c)
Sol. The planet earth initially was a barren, rocky and hot object with a thin atmosphere of hydrogen and helium.

Q7. The atomic weights are expressed in terms of atomic mass unit. Which one the following is used as a standard?
परमाणु भार को परमाणु द्रव्यमान इकाई के संदर्भ में व्यक्त किया जाता है। निम्नलिखित में से कौन सा एक मानक के रूप में उपयोग किया जाता है
(a) 1H1
(b) 12C6
(c) 16O8
(d) 35C17

S7. Ans.(b)
Sol. An atomic mass unit (symbolized AMU or amu) is defined as precisely 1/12 the mass of an atom of carbon-12.

Q8. The substance employed for the food processing is
खाद्य प्रसंस्करण के लिए नियोजित पदार्थ कौन सा है?
(a) sodium carbonate / सोडियम कार्बोनेट
(b) Acetylene / एसिटिलीन
(c) sodium nitrate/ सोडियम नाइट्रेट
(d) benzoic acid/ बेंज़ोइक अम्ल

S8. Ans.(d)
Sol. Benzoic acid and sodium benzoate are used as food preservatives and are most suitable for foods, fruit juices, and soft drinks that are naturally in an acidic pH range.

Q9. Between which one of the following sets of bloods, in the transfusion possible?
रक्त के निम्नलिखित सेटों में से किसके बीच, आधान में संभव है?
(a) A and O (A donor)/ A और O (एक दाता)
(b) B and A (B donor)/ B और A (B दाता)
(c) A and AB (A donor) / A और AB (दाता)
(d) AB and O (AB donor) / AB और O (AB दाता)

S9. Ans.(b)
Sol.
Name of Blood Group         Antigens present on               ABO antibodies present
the red cell surface                in the plasma

Type O                              nil                                        anti-A and anti-B
Type A                              A antigen                              anti-B
Type B                             B antigen                               anti-A
Type AB                           Aand B antigens                      nil

Q10. Dual Energy X-ray Absorb-tiometry (DEXA) is used to measure
मापने के लिए दोहरी ऊर्जा एक्स-रे एब्सॉर्ब-टीमेट्री (DEXA) का उपयोग किया जाता है
(a) spread of solid tumour / ठोस ट्यूमर का प्रसार
(b) bone density / अस्थि की सघनता
(c) ulcerous growth in stomach / पेट में नासूरदार की वृद्धि
(d) extent of brain hemorrhage / मस्तिष्क रक्तस्राव के प्रभाव

S10. Ans.(b)
Sol. A dual energy X-ray absorptiometry (DEXA) scan, also called a bone density scan, is a common technique used to measure bone density.

Important Links for SSC JE Exam:

 SSC JE General Awareness Questions : 23rd September_50.1 SSC JE General Awareness Questions : 23rd September_60.1 SSC JE General Awareness Questions : 23rd September_70.1

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?