SSC JE General Awareness Questions : 21th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Which colour is formed when Blue and Green are mixed?
नीले और हरे रंग को मिलाने पर कौन सा रंग बनता है?
(a) Cyan / सियान
(b) Brown/ भूरा
(c) Black / काला
(d) Violet/ बैंगनी

S1.Ans.(a)
Sol. When blue and green colour combines, the result is cyan.

Q2. What is the SI unit of Power?
पावर की SI इकाई क्या है?
(a) Boyle / बॉयल
(b) Watt / वाट
(c) Newton / न्यूटन
(d) Pascal/ पास्कल

S2.Ans.(b)
Sol. SI unit of Power is Watts. A watt is the power that it takes to do one joule of work in one second.
Q3.For which of the following game, players must have the knowledge of Pascal’s law?
निम्नलिखित में से किस खेल के लिए, खिलाड़ियों को पास्कल के सिद्धांत का ज्ञान होना चाहिए?
(a) Climbing/ चढ़ाई
(b) Paragliding/ पैराग्लाइडिंग
(c) Rafting / राफ्टिंग
(d) Scuba diving/ स्कूबा डाइविंग

S3.Ans.(d)
Sol. Pascal’s principle states that “a change in the pressure of an enclosed incompressible fluid is conveyed undiminished to every part of the fluid and to the surfaces of its container.” For every 10m depth the pressure on the diver increases by 1 atm so at a depth of 10 meters under water, pressure is twice the atmospheric pressure at sea level. Thus, during Scuba diving players must have the knowledge of Pascal’s law.
Q4. The reactions in which oxidation and reduction occur simultaneously are called _______.
प्रतिक्रियाएं जिसमें ऑक्सीकरण और कमी एक साथ होती है उन्हें _______ कहा जाता है.
(a) Feral reactions/ फेरल प्रतिक्रियाएं
(b) Redox reactions/ रेडॉक्स प्रतिक्रियाएं
(c) Demug reactions/ डीमग प्रतिक्रियाएं
(d) Kerol reactions/ केरोल प्रतिक्रियाएं
S4.Ans.(b)
Sol. A redox reaction is a type of chemical reaction that involves both oxidation and reduction simultaneously.
Q5. Which of the following molecules is joined by a double covalent bond?
निम्नलिखित में से कौन से अणु द्विगुण सहसंयोजक बंधन द्वारा जुड़ते हैं?
(a) Cl2
(b) O2
(c) N2
(d) He
S5.Ans.(b)
Sol. Oxygen atom is joined by double covalent bond.

Q6.Oxide of which of the following will turn red litmus blue?
निम्न में से कौन सा ऑक्साइड लाल लिटमस को नीला लिटमस में बदल देता है?
(a) Magnesium / मैग्नीशियम
(b) Phosphorus/फॉस्फोरस
(c) Sulphur/सल्फर
(d) Carbon/कार्बन
S6.Ans.(a)
Sol. Magnesium oxide is mild base therefore it turn red litmus blue while oxides of Sulphur, Phosphorus and Carbon are acidic in nature so they did not affect red litmus but turn blue litmus into red.
Q7.Which among the following metal is used for galvanization?
गैल्वनीकरण के लिए निम्नलिखित में से किस धातु का उपयोग किया जाता है?
(a) Zinc / जिंक
(b) Copper/कॉपर
(c) Iron /आयरन
(d) Silver/सिल्वर

S7.Ans.(a)
Sol. Galvanization is the process of applying a protective zinc coating to iron or steel, to prevent rusting. The most common method is hot dip galvanizing, in which steel sections are submerged in a bath of molten zinc.

Q8.Which Vitamin is obtained from Sun rays?
सूर्य की किरणों से कौन सा विटामिन प्राप्त होता है?
(a) Vitamin A/ विटामिन A
(b) Vitamin C/ विटामिन C
(c) Vitamin K/ विटामिन K
(d) Vitamin D/ विटामिन D

S8. Ans.(d)
Sol. Vitamin D is produced by the body in response to skin being exposed to sunlight. Vitamin D is essential for strong bones, because it helps the body use calcium from the diet.

Q9.How many pairs of ribs are there in human body?
मानव शरीर में पसलियों के कितने जोड़े होते हैं?
(a) 13
(b) 11
(c) 12
(d) 14

S9. Ans.(c)
Sol. Ribs are the long curved bones which form the rib cage. They serve to protect the lungs, heart, and other internal organs. In humans there are normally 12 pairs of ribs.

Q10. India’s 1st Aqua Mega Food Park was established in _____________.
भारत का पहला एक्वा मेगा फूड पार्क _____________ में स्थापित किया गया था।
(a) Sikkim/सिक्किम
(b) Karnataka/कर्नाटक
(c) Tamil Nadu/तमिल नाडू
(d) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

S10.Ans.(d)
Sol. The Union Minister of Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has commissioned Godavari Mega Aqua Food Park at Tundurru Village in Bhimavaram Mandal, West Godavari District, Andhra Pradesh. It is India’s first Mega food Park.

 

Important Links for SSC JE Exam:

   

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD