SSC JE General Awareness Questions : 20th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. In which one of the following places, the boiling point of water is the lowest?
निम्नलिखित में से किस स्थान पर, पानी का क्वथनांक सबसे कम होता है?
(a) Dead Sea / मृत सागर
(b) Mt. Everest / माउंट एवेरेस्ट
(c) Nile Delta / नील डेल्टा
(d) Sunder ban Delta / सुंदरबन डेल्टा

S1. Ans.(b)
Sol. The boiling point of water is the lowest at Mt. Everest. As higher we get as lower the air Pressure becomes. Air Pressure is always connected with temperature.

Q2. The primary colors used in a color TV are:
एक रंगीन टीवी में उपयोग किए जाने वाले प्राथमिक रंग कौन से हैं?
(a) Green, Yellow, Violet /हर, पीला, बैंगनी
(b) Violet, Red, Orange /बैंगनी, लाल, नारंगी
(c) Blue, Green, Red /नीला, हरा, लाल
(d) Blue, Green, Violet /नीला, हरा, बैंगनी

S2. Ans.(c)
Sol. In electronic visual displays, the Primary colors normally used are red, green and blue. Primary colors are sets of colors that can be combined to make a useful range of colours.

Q3. Which one of the following is a Fundamental Right guaranteed by the Indian Constitution?
निम्नलिखित में से कौन भारतीय संविधान द्वारा प्रदत्त मौलिक अधिकार है?
(a) Freedom to manage religious affairs / धार्मिक मामलों का प्रबंधन करने की स्वतंत्रता
(b) Free and compulsory education for every child between the ages of 6 to 14 years./ 6 से 14 वर्ष की आयु के प्रत्येक बच्चे के लिए मुफ्त और अनिवार्य शिक्षा
(c) Prohibition of employment of children in factories / कारखानों में बच्चों के रोजगार पर प्रतिबंध
(d) All of these /उपरोक्त सभी

S3. Ans.(d)
Sol. (i) Freedom to manage religious affairs – Article 26
(ii) Prohibition of employment of children in factories – Article 24
(iii)Every child between the ages of 6 to 14 years has the right to free and compulsory education. This is stated as per the 86th Constitution Amendment Act added Article 21A.

Q4. Which acid is found in Vinegar?
सिरका में कौन सा अम्ल पाया जाता है?
(a)Lactic Acid/ लैक्टिक ऐसिड
(b)Citric Acid/ सिट्रिक ऐसिड
(c)Malic Acid/ मैलिक ऐसिड
(d)Acetic Acid/ एसीटिक ऐसिड

S4. Ans.(d)
Sol. Vinegar is a liquid consisting of about 5–20% acetic acid (CH3COOH), water, and other trace chemicals, which may include flavorings. The acetic acid is produced by the fermentation of ethanol by acetic acid bacteria.

Q5. Which of the following is “plastic money”?
निम्नलिखित में से क्या “प्लास्टिक मनी” है?
(a)only debit card/ केवल डेबिट कार्ड
(b)only credit card/ केवल क्रेडिट कार्ड
(c) both credit and debit card/ क्रेडिट और डेबिट कार्ड दोनों
(d)none of the above/इनमें से कोई नहीं

S5. Ans.(c)
Sol. Plastic money is a term that is used predominantly in reference to the hard plastic cards we use every day in place of actual bank notes. They can come in many different forms such as cash cards, credit cards, debit cards, pre-paid cash cards and store cards.

Q6. The unit of measurement of Noise is –
ध्वनि की माप की इकाई क्या है?
(a) Decibel/ डेसिबल
(b) Hertz/ हेटर्स
(c) Amplifier/ एम्पलीफायर
(d) Acoustics/ अकूस्टिक्स

S6. Ans.(a)
Sol. The unit of measurement of Noise is Decibel.

Q7. Curie is an unit of _______
क्यूरी _______ की एक इकाई है
(a) Radioactivity/ रेडियोधर्मिता
(b) Energy of Gamma rays/ गामा किरणों की ऊर्जा
(c) Intensity of Gamma rays/ गामा किरणों की तीव्रता
(d) Work function/ कार्य फलन

S7. Ans.(a)
Sol. The curie (symbol Ci) is a unit of radioactivity.

Q8.When First Round Table Conference was convened by British Government..
ब्रिटिश सरकार द्वारा प्रथम गोलमेज सम्मेलन का आयोजन कब किया गया था?
(a) Nov. 1929/नवम्बर 1929
(b) Nov. 1930/नवम्बर 1930
(c) Dec. 1936/दिसम्बर 1936
(d)Nov. 1931/नवम्बर 1931

S8.Ans.(b)
Sol. The First Round Table Conference officially inaugurated by His Majesty George V on November 12, 1930 in Royal Gallery House of Lords at London and chaired by the British Prime Minister, Ramsay MacDonald.

Q9.The Puranas are…….. in number.
पुराणों की संख्या कितनी है?
(a) 18
(b) 25
(c) 52
(d) 108

S9. Ans.(a)
Sol. The Puranas are eighteen in number; it is divided into three groups of six.

Q10.The longest river in Asia is
एशिया की सबसे लंबी नदी कौन सी है?
(a) River Indus/ सिंधु नदी
(b) River Yangtze/ यांग्त्ज़ी नदी
(c) River Hwang Ho/ नदी ह्वांग हो
(d) River Ganga/गंगा नदी

S10. Ans.(b)
Sol. The Yangtze River is the third longest worldwide and the longest river in the Asia with a length of 6,300 km. The other long Asian rivers are the Yellow River of 5,464 km, River Mekong of 4,909 km and Brahmaputra and Indus Rivers with a length of 2,900 km.

 

Important Links for SSC JE Exam:

   

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?