SSC JE General Awareness Questions : 2 September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Name the Commission that came to India in 1928 to reform India’s constitutional system.
1928 में भारत की संवैधानिक व्यवस्था में सुधार लाने के लिए भारत में कौन सा आयोग लाया गया था?
(a) Rowlatt Act/ रॉलेट एक्ट
(b) Pitt’s India Act/ पिट्स इंडिया एक्ट
(c) Partition of Bengal/ बंगाल का विभाजन
(d) Simon Commission/ साइमन कमीशन

S1.Ans.(d)
Sol. The Indian Statutory Commission also known as Simon commission was a group of seven British Members of Parliament of United Kingdom under the chairmanship of Sir John Simon assisted by Clement Attlee. The commission arrived in British-occupied India in 1928 to study constitutional reform introduced by Government of India Act, 1919.

Q2. Who among the following leaders dominated the Lucknow Pact in December, 1916?
दिसंबर 1916 में, लखनऊ संधि में निम्नलिखित में से किस नेता का प्रभुत्व था?
(a) Jawahar Lal Nehru /जवाहरलाल नेहरु
(b) Bal Gangadhar Tilak/बाल गंगाधर तिलक
(c) Moti Lal Nehru/मोती लाल नेहरु
(d) Madan Mohan Malviya/मदन मोहन मालवीय

S2. Ans.(b)
Sol. Lucknow Pact refers to an agreement reached between the moderates, militants and the Muslim League at the joint session in Lucknow, in the year 1916. It also established cordial relation between the two prominent groups of the Indian National Congress the extremists led by Bal Gangadhar Tilak and the moderates led by Gopal Krishna Gokhale.

Q3. Burzil Pass is situated in which of the following states?
बुर्जिल दर्रा निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश
(b) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर
(c) Sikkim /सिक्किम
(d) Uttarakhand/उत्तराखंड

S3.Ans.(b)
Sol. The Burzil Pass is an ancient pass and caravan route between Srinagar in Kashmir and Gilgit. This route was active up to Pakistan’s independence.

Q4. Who was given the title of “The Ambassador of Hindu – Muslim Unity” for being the architect and mastermind of the historic Lucknow Pact?
ऐतिहासिक लखनऊ पैक्ट के वास्तुकार और मास्टरमाइंड होने के लिए “हिंदू – मुस्लिम एकता के राजदूत” का खिताब किसे दिया गया था?
(a) Sir Sayyid Ahmad Khan/ सर सैय्यद अहमद खान
(b) Fazl-ul-Haq / फजल-उल-हक
(c) Syed Mohammad Sharfuddin Quadri/सैयद मोहम्मद शरफुद्दीन चतुरी
(d) Muhammad Ali Jinnah / मुहम्मद अली जिन्ना

S4. Ans.(d)
Sol.Muhammad Ali Jinnah himself was the mastermind and architect of Lucknow pact. Due to the reconciliation brought about by Jinnah between the Congress and the League, the Nightingale of India, Sarojini Naidu, gave him the title of “the Ambassador of Hindu-Muslim Unity”.

Q5. Bahadur Shah, the ruler of Gujarat was killed in a conflict with which of the following?
बहादुर शाह, गुजरात के शासक को निम्नलिखित में से किसके साथ युद्ध के दौरान मार दिया गया था?
(a) Dutch / डच
(b) English/अंग्रेजों
(c) Portuguese/ पुर्तगाली
(d) French/ फ्रेंच

S5.Ans.(c)
Sol. Bahadur Shah regained the kingdom from Mughals in 1536 but he was killed by the Portuguese on board the ship when making a deal with them.

Q6. What was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar?
अकबर के शासनकाल के दौरान मुगल साम्राज्य की उत्तर-पश्चिमी सीमा क्या थी?
(a) Punjab/पंजाब
(b) Hindukush/हिन्दुकुश
(c) Kabul/काबुल
(d) Sindh/सिंध

S6.Ans.(b)
Sol. Hindukush was the northwestern border of the Mughal Empire during the reign of Akbar.

Q7. Every village Panchayat is divided into smaller areas. What are these areas called?
प्रत्येक ग्राम पंचायत छोटे क्षेत्रों में विभाजित है। इन क्षेत्रों को क्या कहा जाता है?
(a) Gram /ग्राम
(b) Town/ नगर
(c) Ward/ वार्ड
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है

S7. Ans.(c)
Sol. Every village Panchayat is divided into smaller areas called wards. From each ward, a representative known as the Ward Member or Panch is elected.Q8.The Article 343 of the Indian Constitution is about –
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 343 किस से संबंधित है?
(a) Number of seats for the Lok Sabha / लोकसभा के लिए सीटों की संख्या
(b) Number of seats for the Rajya Sabha / राज्यसभा के लिए सीटों की संख्या
(c) Hindi as official language / आधिकारिक भाषा के रूप में हिंदी
(d) Special status to Kashmir/ कश्मीर को विशेष दर्जा

S8. Ans.(c)
Sol. Article 343 states that the official language of the Union shall be Hindi in Devanagari script. The form of numerals to be used for the official purposes of the Union shall be the international form of Indian numerals.

Q9. How many members of the Rajya Sabha are elected every two years?
प्रत्येक दो साल में राज्यसभा के कितने सदस्य चुने जाते हैं?
(a) All/ सभी
(b) One fourth/एक चौथाई
(c) Half /आधे
(d) One third/एक तिहाई

S9. Ans.(d)
Sol. One third members of Rajya sabha are elected after every two years.

Q10. The Indian Constitution declares India as all of the following, except –
भारतीय संविधान में भारत को सभी के रूप में घोषित किया गया है, सिवाय –
(a) Communist/साम्यवादी
(b) Democratic republic/लोकतान्त्रिक गणराज्य
(c) Socialist/ समाजवादी
(d) Secular/ धर्मनिरपेक्ष

S10. Ans.(a)
Sol. The Indian Constitution declares India as democratic,socialist and secular

Watch video UP SI 2019 | General Studies |Polity |Fundamental Right

May Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?