SSC JE General Awareness Questions : 19th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.Study of sound is called?
ध्वनि के अध्ययन को क्या कहा जाता है?
(a) Aeronautics / एयरोनॉटिक्स
(b) Astronautics / एस्ट्रोनॉटिक्स
(c) Acoustics / अकूस्टिक्स
(d) Aerodynamics / एरोडाइनैमिक्स

S1.Ans(c)
Sol. The scientific study of sound, especially of its generation transmission, and reception, is called Acoustics. The word “acoustic” is derived from the Greek word ‘akoustikos,’meaning ‘of or for hearing.’ The application of acoustics is present in almost all aspects of modern society with the most and noise control industries.

Q2. Which amongst the following blood group is a universal donor?
निम्नलिखित में से कौन सा ब्लड ग्रुप एक सार्वभौमिक दाता है?
(a) A
(b) B
(c) AB
(d) O

S2.Ans(d)
Sol. Type O blood is considered as universal donor as it does not have the A or B antigens on the membranes of the blood cells.This blood can be given to anyone.

Q3. Dengue fever is caused by:
डेंगू बुखार किसके कारण होता है?
(a) Parasite / पेरसाइट
(b) Bacteria / बैक्टीरिया
(c) Virus / वायरस
(d) Bronchitis / ब्रोंकाइटिस

S3.Ans(c)
Sol. Dengue fever also known as break bone fever, is a mosquito-borne tropical disease caused by the dengue virus. It is transmitted by several species of female Aedes mosquito principally A. aegypti.

Q4.Substance used on the tip matchstick is:
माचिस की टिप पर किस पदार्थ का उपयोग किया जाता है?
(a) Sulphur/सल्फर
(b) Sodium/सोडियम
(c) Phosphate /फॉस्फेट
(d) Phosphorus/फॉस्फोरस

S4.Ans(d)
Sol. One end of a matchstick is coated with a material that can be ignited by frictional heat generated by striking the match against a suitable surface. The coated end of a matchstick, known as the match “head”, contains either phosphorus or phosphorus sesquisulfide as the active ingredient and gelatin as a binder.

Q5. Who was the first lady Governor of an Indian State?
भारतीय राज्य की पहली महिला राज्यपाल कौन थी?
(a) Sucheta Kripalani/सुचेता कृपलानी
(b) Padmaja Naidu/पद्मजा नायडू
(c) Tarkeswari Sinha/ तारकेश्वरी सिन्हा
(d) Sarojini Naidu/ सरोजिनी नायडू

S5. Ans.(d)
Sol. Sarojini Naidu was the first female to become the governor of an Indian state.

Q6.Operation Flood programmed was introduced in
ऑपरेशन फ्लड कार्यक्रम कब शुरू किया गया था?
(a)1951
(b)1970
(c)1975
(d)1985

S6. Ans.(b)
Sol. Operation Flood was started by National Dairy Development Board (NDDB) in 1970. The objective of this programme was to create a nationwide milk grid. The result was that India became the largest producer of Milk and Milk Products. Operation flood is called White Revolution of India.

Q7.Article 1 of the Constitution declares India as
भारतीय संविधान का अनुच्छेद 1 भारत को किस रूप में घोषित करता है?
(a) Federal State/ संघीय राज्य
(b) Quasi-federal state/ क्वासी-संघीय राज्य
(c) Unitary State/ एकात्मक राज्य
(d) Union of States/ राज्यों का संघ

S7. Ans.(d)
Sol. Article 1 of the Constitution declares that India, that is Bharat, shall be a Union of States.

Q8.Which place is said to be the Manchester of South India?
किस स्थान को दक्षिण भारत का मैनचेस्टर कहा जाता है?
(a)Coimbatore/ कोयंबटूर
(b)Salem/ सलेम
(c)Thanjavur/ तंजावुर
(d)Madurai/ मदुरै

S8. Ans.(a)
Sol. Coimbatore is referred to as the “Manchester of South India” due to its cotton production and textile industries.

Q9.Which of the following is not a noble gas?
निम्नलिखित में से कौन सी एक नोबल गैस नहीं है?
(a) Radon / रेडॉन
(b) Argon / आर्गन
(c) Silicon / सिलिकॉन
(d) Neon / नियॉन

S9. Ans.(c)
Sol. A noble gas or inert gas is a gas which does not undergo chemical reactions under a set of given conditions. They are mainly the group 8 elements in the periodic table. They are : helium, neon, argon, krypton, xenon, and radon.

Q10.Apiculture is associated with:
एपिकल्चर किस से सम्बंधित है?
(a) Honeybee / मधुमक्खी
(b) Fish / मछली
(c) Lac-insects / लाख कीट
(d) Silkworm / रेशमी का कीड़ा

S10. Ans.(a)
Sol. Beekeeping (or apiculture) is the maintenance of honey bee colonies, commonly in lives, by humans. A location where bees are kept is called an apiary or “Bee yard”.

 

Important Links for SSC JE Exam:

   

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD