SSC JE General Awareness Questions : 18th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.Insulin is produced in :
इंसुलिन का उत्पादन कहाँ होता है?
(a) Intestine / आंत
(b) Pitutary gland / पीयूष ग्रंथि
(c) Thyroid gland / थाइराइड ग्रंथि
(d) Pancreas/ अग्न्याशय

1.Ans.(d)
Sol. Insulin is a peptide hormone, produced by beta cells in the pancreas. It is central to regulating carbohydrate and fat metabolism in the body. It causes cells in the skeletal muscles, and fat tissue to absorb glucose from the blood.

Q2.Which blood group is the universal recipient?
कौन सा ब्लड ग्रूप सार्वभौमिक प्राप्तकर्ता है?
(a) A
(b) B
(c) AB
(d) O

S2.Ans.(c)
Sol. People with type AB positive blood are called universal recipients because they have no antibodies, so they can receive blood from any blood group. However, they can only donate blood to other people with blood group AB.

Q3.Which is the capital of Vietnam?
वियतनाम की राजधानी क्या है?
(a) Selja /सेल्जा
(b) Mogadishu / मोगादिशू
(c) Bemi/बेमी
(d) Hanoi/हनोई

S3.Ans.(d)
Sol. Hanoi is the capital of Vietnam and the country’s second largest city. The city lies on the right bank of the Red River.

Q4. Which of the following is the largest ocean with respect to its extension?
निम्नलिखित में से कौन सा अपने विस्तार-क्षेत्र के संबंध में सबसे बड़ा महासागर है?
(a) Atlantic Ocean / अटलांटिक महासागर
(b) Indian Ocean /हिन्द महासागर
(c) Pacific Ocean / प्रशांत महासागर
(d) Arctic Ocean / आर्कटिक महासागर

S4. Ans.(c)
Sol. Oceans in decreasing order of area of extent- Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean and Arctic Ocean.

Q5. Which of the following is known for “Rock Garden”?
निम्नलिखित में से किस शहर को “रॉक गार्डन” के लिए जाना जाता है?
(a) Bengaluru /बेंगलुरु
(b) Chandigarh/ चंडीगढ़
(c) Ahmedabad/ अहमदाबाद
(d) Lucknow /लखनऊ

S5. Ans.(b)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India also known as Nek Chand’s Rock garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. It is completely built of industrial and home waste and thrown away items.

Q6. The number of chromosomes in the cell of human being is
मनुष्य की कोशिका में गुणसूत्रों की संख्या कितनी है?
(a) 44
(b) 48
(c) 46
(d) 23

S6. Ans.(c)
Sol. In humans, each cell normally contains 23 pairs of chromosomes, for a total of 46. Twenty two of these pairs, called autosomes, look the same in both males and females. The 23rd pair, the sex chromosomes, differ between males females.

Q7. In a paddy filed, water fern that is used as green manure, is
धान के खेत में, पानी फर्न जिसे हरी खाद के रूप में उपयोग किया जाता है, वह क्या कहलाता है?
(a) Salvinia / सैल्वीनिया
(b) Mucor / म्यूकर
(c) Aspergilus / एस्परजिलस
(d) Azolla/ एजोला

S7. Ans.(d)
Sol. Azolla is a genus of seven species of aquatic ferns in the family salviniaceae. They are extremely reduced in form and specialized looking nothing like other typical ferns but more resembling duck weed or some mosses.

Q8. Who is considered as the inventor of WWW (World Wide Web)?
किसे WWW (वर्ल्ड वाइड वेब) के आविष्कारक के रूप में जाना जाता है?
(a) Edward Kasner / एडवर्ड कैसनर
(b) Bill Gates / बिल गेट्स
(c) Tim Berners-Lee/ टिम बैरनर्स – ली
(d) Vindo Dham / विनोद धाम

S8. Ans (c)
Sol. Sir Tim Berners Lee invented the World Wide Web in 1989.

Q9.How many squares are there in a Chess board ?
शतरंज बोर्ड में कितने वर्ग हैं?
(a) 54
(b) 64
(c) 56
(d) 72

S9. Ans (b)
Sol. There are 64 squares are there in a Chess board.

Q10. Pasteurization is related to:
पाश्चरीकरण किस से संबंधित है?
(a) Sterilization of milk/दूध के बंध्याकरण
(b) Dehydration of milk/ दूध का निर्जलीकरण
(c) Fermentation of milk/ दूध की किण्वन
(d) Distillation of milk/ दूध का आसवन

S10. Ans (a)
Sol. The pasteurization is a process that kills microbes (mainly bacteria) in food and drinks such as milk and facilitates its preservation and safety. The process was invented by the French scientist Louis Pasteur. Sterilization refers to the process of eliminating all forms of bacteria from any product. This process kills the heat susceptible organisms and their spores.

Important Links for SSC JE Exam:

   

Watch General Studies Questions | SSC JE, UPSSSC, DSSSB JE 2019 Exam