SSC JE General Awareness Questions : 16th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1.National Unity Day is celebrated in India on_______.
भारत में राष्ट्रीय एकता दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 30th January/30 जनवरी
(b) 29th August/29 अगस्त
(c) 31st October /31 अक्टूबर
(d) 2nd October/2 अक्टूबर

S1. Ans. (c)Sol. The Government in October 2014, decided to observe the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on October 31 as ‘Rashtriya Ekta Diwas’ (National Unity Day) every year.

Q2. Amir Khusro was the famous poet in the court of_________.
अमीर खुसरो _________ के दरबार में प्रसिद्ध कवि थे।
(a) Shah Jahan /शाह जहाँ
(b) Alauddin Khalji/अलाउद्दीन खिलजी
(c) Akbar/अकबर
(d) Sher Shah Suri/ शेर शाह सूरी

S2. Ans. (b)
Sol. Amir Khusro was associated with the royal courts of more than seven rulers of the Delhi Sultanate. However, he was the poet laureate of Alauddin Khalji’s court.

Q3. The frequency of ultrasound wave is typically
अल्ट्रासाउंड तरंग की आवृत्ति आमतौर पर कितनी होती है?
(a) Above 20,000 kHz/20,000 kHz से अधिक
(b) Below 20 kHz/20 kHz से कम
(c) Below 2 kHz/2 kHz से कम
(d) Above 20 kHz/20 kHz से अधिक

S3. Ans. (d)
Sol. The Frequency of ultrasound wave is typically above 20 KHz.

Q4.Transpiration in land plants largely occurs through
भूमि पौधों में वाष्पोत्सर्जन बड़े पैमाने पर किस के माध्यम से होता है?
(a) Roots /जड़
(b) Stomata/ स्टोमेटा
(c) Mesophyll/ मेसोफिल
(d) Xylem/ जाइलम

S4. Ans. (b)
Sol. Transpiration is the process of water loss from plants through stomata. Stomata are small openings found on the side of leaves that are connected to vascular plant tissues.

Q5.Who among the following is not member of the National Development Council?
निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रीय विकास परिषद का सदस्य नहीं है?
(a) State Chief Ministers/ राज्य के मुख्यमंत्री
(b) Members of the NITI Aayog /नीति आयोग के सदस्य
(c) President of India/भारत के राष्ट्रपति
(d) Prime Minister /प्रधान मंत्री

S5. Ans. (c)
Sol. The National Development Council is the apex body for decision marking and deliberations on development matters in India, presided over by the Prime Minister. The council comprises the Prime Minister, the Union Cabinet ministers, the Union Cabinet ministers, chief ministers of all states or their substituted, representative of the Union Territories and the members of the NITI Aayog.

Q6.Human Development Index is an indicator of
मानव विकास सूचकांक किसका सूचक है?
(a) Country position in Regional Spectrum / क्षेत्रीय स्पेक्ट्रम में देश की स्थिति
(b) Country position in Global Spectrum / ग्लोबल स्पेक्ट्रम में देश की स्थिति
(c) Country position in Local Spectrum / स्थानीय स्पेक्ट्रम में देश की स्थिति
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S6. Ans. (b)
Sol. The Human Development Index (HDI) is a statistical tool used to measure a country’s overall achievement in its social and economic dimensions. Pakistani economist Mahbub ul Haq created HDI in 1990 which was further used to measure the country’s development by the United Nation Development Programme (UNDP).

Q7.What is meant by ‘Willy-Willy’?
‘विली-विली’ का अर्थ क्या है?
(a) Earthquake/भूकम्प
(b) A very high tide/ उच्च ज्वार
(c) Tropical cyclone near India/ भारत के पास उष्णकटिबंधीय चक्रवात
(d) Tropical cyclone near Australia / ऑस्ट्रेलिया के पास उष्णकटिबंधीय चक्रवात
S7. Ans. (d)
Sol. Willy-willy is name of a tropical cyclone in Australia.

Q8.Which of the following is a Great Circle?
निम्नलिखित में से क्या एक ग्रेट सर्कल है?
(a) The Equator/ भूमध्य रेखा
(b) The Tropic of Capricorn / मकर रेखा
(c) The Arctic Circle / आर्कटिक वृत्त
(d) The Tropic of Cancer/ कर्क रेखा

S8. Ans. (a)
Sol. A Great Circle divides the sphere in two equal hemispheres. Equator is a Great Circle.

Q9.Where did Gautama Buddha gave his first sermon?
गौतम बुद्ध ने अपना पहला उपदेश कहाँ दिया था?
(a) Sarnath /सारनाथ
(b) Avanti /अवन्ती
(c) Kannauj /कन्नौज
(d) Patliputra/पाटलीपुत्र

S9. Ans.(a)
Sol. Gautam Buddha gave his first sermon at Sarnath.

Q10. The most abundant salt of sodium is
सोडियम का सबसे प्रचुर मात्रा में लवण कौन सा है?
(a) Sodium Carbonate /सोडियम कार्बोनेट
(b) Sodium Sulphate /सोडियम सलफेट
(c) Calcium Bicarbonate /कैल्शियम बाइकार्बोनेट
(d) Sodium Chloride /सोडियम क्लोराइड

S10. Ans.(d)
Sol. The most abundant salt of sodium is sodium chloride. Its formula is NaCl. This is used in food and called common salt.

Important Links for SSC JE Exam:

   

Watch :- Mechanical Engineering MCQ Questions Answer | SSC JE 2019 Exam & All Exams

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?