SSC JE General Awareness Questions : 14th September_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC JE General Awareness Questions :...

SSC JE General Awareness Questions : 14th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. In which year was the Keshavananda Bharati Case implemented in the basic structure of the Constitution?
किस वर्ष में केशवानंद भारती मामले को संविधान की मूल संरचना में लागू किया गया था?
(a)1973
(b)1976
(c)1978
(d)1980

S1.Ans.(a)
Sol. Kesavananda Bharati v. The State of Kerala in 1973 is a landmark decision of the Supreme Court of India. It is the basis for the power of the Indian judiciary to review, and strike down, amendments to the Constitution of India passed by the Indian parliament which conflict with or seek to alter the constitution’s ‘basic structure’.

Q2.Who among the following stood for total revolution in the country?
निम्नलिखित में से कौन देश में कुल क्रांति के लिए खड़ा था?
(a)Jai Prakash Narayan/जय प्रकाश नारायण
(b)Jyotiva Phule/ ज्योतिबा फुले
(c)Anne Besant/ एनी बेसेंट
(d)Mahatma Gandhi/महात्मा गाँधी

S2.Ans.(a)
Sol.Lok Nayak Jayaprakash Narayan had given the concept of total revolution. JP recognised the prime necessity of change in the individual who takes upon himself the task of changing the society. In this lies the whole philosophy of JP’s total revolution.

Q3. Which of the following is true about statutory bodies?
(वैधानिक निकायों के बारे में निम्नलिखित में से कौन सा सत्य है?
(a)Statutory bodies are set up by statutes which Parliament and State Legislatures can pass/ वैधानिक निकाय उन विधियों द्वारा स्थापित किए जाते हैं जिन्हें संसद और राज्य विधानसभाएं पारित कर सकती हैं
(b)Statutory bodies are set up by statutes of the constitution/ वैधानिक निकाय संविधान की विधियों द्वारा स्थापित किए जाते हैं
(c)Statutory bodies are set up by statutes which Parliament and State Legislatures cannot pass/ वैधानिक निकाय उन विधियों द्वारा स्थापित किए जाते हैं जिन्हें संसद और राज्य विधानसभाएं पारित नहीं कर सकती हैं
(d)Statutory bodies must exist even if Parliament is unhappy with./ संसद के दुखी होने पर भी वैधानिक निकायों का अस्तित्व होना चाहिए

S3.Ans.(a)
Sol.Statutory bodies are established by acts which Parliament and State Legislatures can pass. These bodies are entities shaped by an Act of Parliament or state legislatures and set up by the government to consider the data and make judgments in some arena of activity.

Q4. The Estimates Committee of Parliament has how many members –
संसद की प्राक्कलन समिति में कितने सदस्य हैं?
(a) 35
(b) 30
(c) 25
(d) 20

S4. Ans.(b)
Sol. Estimate Committee largest committee of Parliament of India. It consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members.

Q5. Which of the following State has bicameral legislature?
निम्नलिखित में से किस राज्य में द्विसदनीय विधायिका है?
(a) Karnataka/ कर्नाटक
(b) Uttar Pradesh /उत्तर प्रदेश
(c) Bihar/बिहार
(d) All the above /उपर्युक्त सभी

S5. Ans.(d)
Sol.Bicameral legislature is a legislative system having two-tier of Assemblies.The two houses in state legislature are called – Legislative Assembly and Legislative Council. Seven (out of twenty-nine) states have a Legislative Council: Andhra Pradesh, Bihar, Karnataka, Maharashtra, Telangana and Uttar Pradesh.

Q6. What is called the minimum distance from the Sun in a planet in its orbit?
किसी ग्रह की कक्षा में सूर्य से न्यूनतम दूरी को क्या कहा जाता है?
(a) Perihelion/ उपसौर
(b) Aphelion/ अपसौर
(c) Apogee/ पराकाष्ठा
(d) Perigee/ भू-समीपक

S6.Ans.(a)
Sol. The perihelion is the point in the orbit of a planet, asteroid or comet that is nearest to the sun. It is the opposite of aphelion, which is the point farthest from the

Q7. Vedda is a tribe of which of the following countries?
वेदा निम्नलिखित में से किस देश की जनजाति है?
(a) Maldives/ मालदीव
(b) Myanmar/ म्यांमार
(c) Sri Lanka/श्री लंका
(d) Bangladesh/बांग्लादेश

S7.Ans.(c)
Sol. The Vedda are a minority indigenous group of people in Sri Lanka who, among other self-identified native communities such as Coast Veddas, Anuradhapura Veddas and Bintenne Veddas, are accorded indigenous status.

Q8. What is Syzygy?
सीज़िगी क्या है?
(a) Position of sun, earth and moon in the straight line / सीधी रेखा में सूर्य, पृथ्वी और चंद्रमा की स्थिति
(b) Earth’s position between Sun and Moon / सूर्य और चंद्रमा के बीच पृथ्वी की स्थिति
(c) Sun and Moon position on one side of the Earth / पृथ्वी के एक तरफ सूर्य और चंद्रमा की स्थिति
(d) The right angle position of Moon from the Sun and Earth/ सूर्य और पृथ्वी से चंद्रमा की समकोण स्थिति

S8.Ans.(a)
Sol. The word syzygy is an astronomical term that refers to an alignment in a straight line of three celestial bodies like sun, moon and earth bound by gravity.

Q9 Who was the Prime minister of England when India got independence?
भारत को स्वतंत्रता मिलने पर इंग्लैंड का प्रधानमंत्री कौन था?
(a) Attlee / एटली
(b) Churchill / चर्चिल
(c) Thatcher / थैचर
(d) Wilson/ विल्सन

S9.Ans. (a)
Sol. Prime Minister Clement Attlee was the prime minister of England during independence of India.

Q10. Which of the following was not included in the early three English Settlements in India?
निम्नलिखित में से कौन भारत में शुरुआती तीन अंग्रेजी समझौते में शामिल नहीं था?
(a) Madras /मद्रास
(b)Punjab/ पंजाब
(c) Bombay /बॉम्बे
(d) Calcutta/कलकत्ता

S10.Ans. (b)
Sol. The early English settlement in India consists of area of Calcutta, Madras and Bombay presidency.

https://www.youtube.com/watch?v=_C9q4qPeqFY

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?