SSC JE General Awareness Questions : 16th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Which of the following is insulator?
निम्नलिखित में से कौन सा तत्व इन्सुलेटर है?
(a) Wood/लकड़ी
(b) Silver/चांदी
(c) Aluminum/एल्युमीनियम
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S1 Ans.(a)
Sol. Example of insulators – Glass, Plastic, Porcelain, wood. Pure water ceramic, asphalt, wool.

Q2. Light year is a unit of
प्रकाश वर्ष किस की इकाई है?
(a) Time/समय
(b) Velocity/वेग
(c) Distance /दूरी
(d) None of these/ इनमें से कोई नहीं

S2. Ans.(c)
Sol. Light year is the distance covered by light in one year in vaccum. The light in one year is most often used when expressing distance to stars and other distances on a galactic scale.

Q3. In SI units the unit of power of a lens is
SI इकाइयों में एक लेंस की पावर की इकाई क्या है?
(a) Meter /मीटर
(b) Pound / पौंड
(c) Watt/वाट
(d) Diopter / डायोप्टर

S3.Ans.(d)
Sol. The S.I. unit of power of a lens is Diopter. (D)
D = 1/(focal length) (in meter)

Q4.Who imposes the income tax?
आयकर कौन लगाता है?
(a) State Government /राज्य सरकार
(b) RBI/आर.बी.आई
(c) Central Government /केंद्र सरकार
(d) State and Central Governments/राज्य और केंद्र सरकार

S4. Ans.(c)
Sol. Taxes in India are levied by the central Government except some minor taxes. The authority to levy a tax is derived from the constitution of India which allocated the power to levy various taxes between the central and the state.

Q5.Trachoma is a disease of
ट्रेकोमा किस अंग की बीमारी है?
(a) Liver/ यकृत
(b) Eyes/आँख
(c) Lungs /फेफड़े
(d) Kidney/किडनी

S5.Ans.(b)
Sol. Trachoma is an infectious disease of eyes caused by the bacterium Chlamydia trachomatis. The infection causes a roughening of the inner surface of the eyelids. Trachoma is the leading preventable cause of blindness worldwide.

Q6.Which of the following converts the programs written in assembly language into machine instructions.
निम्नलिखित में से कौन असेंबली भाषा में लिखे गए प्रोग्राम को मशीन निर्देशों में परिवर्तित करता है।
(a) Machine compiler / मशीन कम्पाइलर
(b) Interpreter/इंटरप्रेटर
(c) Assembler /असेम्बलर
(d) Converter/कनवर्टर

S6.Ans.(c)
Sol. The Compiler converts the whole high level language program to machine language at a time while interpreter converts high level language program to machine language line by line and assembler converts assembly language program to machine language.

Q7.The sign for which mathematical function is the logo of the Red Cross society?
कौन सा गणितीय प्रतीक रेड क्रॉस सोसायटी का लोगो का संकेत है?
(a) Subtraction/ घटाव
(b) Multiplication/गुणा
(c) Division / विभाजन
(d) Addition/जमा

S7. Ans. (d)
Sol. Red Cross on a white background, is the Emblem of Red Cross. It was recognized in 1864 as the distinctive sign for medical relief teams on the battle field. The Cross looks like the addition sign. The red cross symbolizes as an identifier for medical personal during war time.

Q8.Who determines the petroleum price?
पेट्रोलियम मूल्य का निर्धारण कौन करता है?
(a) IMF
(b) OPEC
(c) WOC
(d) IBRD

S8.Ans.(b)
Sol. The Organisation of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) is an international organization whose mission is to coordinate the policies of the oil-producing countries. Established in 1960, OPEC has twelve member countries: Algeria, Angola, Ecuador, Iran, Iraq, Kuwait, Libya, Nigeria, Qatar, Saudi Arabia, United Arab Emirates and Venezuela.

Q9.Chemical composition of cement is
सीमेंट की रासायनिक संरचना क्या है?
(a) Limestone and Clay/ चूना पत्थर और चिकनी मिट्टी
(b) Limestone, Clay and Gypsum/ चूना पत्थर, चिकनी मिट्टी और जिप्सम
(c) Limestone and Gypsum/ चूना पत्थर और जिप्सम
(d) Clay and Gypsum/ चिकनी मिट्टी और जिप्सम

S9. Ans.(b)
Sol. Chemical composition of cement is limestone,Gypsum and clay.Cement consists essentially of compounds of lime (calcium oxide, CaO) mixed with silica (silicon dioxide, SiO 2) and alumina (aluminum oxide, Al2O3).

Q10.Sri Lanka has launched its first satellite. What is it called?
श्रीलंका ने अपना पहला उपग्रह लॉन्च कर दिया है। इसे क्या कहते है?
(a) Raavana 1/रावण 1
(b) Colombo X/कोलोंबो X
(c) Kataragama/कतारागामा
(d) Vibhishana/ विभीषण

S10.Ans.(a)
Sol. Sri Lanka on April 18, 2019 launched its first satellite ‘Raavana-1’ into space from the Mid-Atlantic Regional Spaceport at NASA’s Wallops Flight Facility on Virginia’s East Shore.

 

Important Links for SSC JE Exam:

   

Watch General Studies Questions | SSC JE, UPSSSC, DSSSB JE 2019 Exam