SSC JE General Awareness Questions : 13th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. The “Loktak” lake is located in which state of India?
“लोकतक” झील भारत के किस राज्य में स्थित है?
(a) Meghalaya/ मेघालय
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Mizoram / मिजोरम
(d) Tripura / त्रिपुरा

S1.Ans. (b)
Sol. Loktak Lake is the largest freshwater lake in Northeast India and is famous for the phumdis (heterogeneous mass of vegetation, soil and organic matter at various stages of decomposition) floating over it. The lake is located near Moirang in Manipur state, India.

Q2. Which regional division the Himalayas is situated between the Kali and Tista rivers?
हिमालय किस क्षेत्रीय विभाजन में काली और तिस्ता नदियों के बीच स्थित है?
(a) Punjab Himalaya/ पंजाब हिमालय
(b) Nepal Himalaya/ पाल हिमालय
(c) Assam Himalaya/ असम हिमालय
(d) Kumaon Himalaya/ कुमाऊँ हिमालय

S2. Ans.(b)
Sol. The part that lies on the Nepali side of the Himalayas lies between Kali and Tista rivers.

Q3. What is the major electricity generation power source in India?
भारत में बिजली उत्पादन का प्रमुख स्रोत क्या है?
(a) Coal / कोयला
(b) Gas / गैस
(c) Nuclear / परमाणु
(d) Hydro / हाइड्रो

S3. Ans.(a)
Sol. Coal was by far the largest source of energy.

Q4. The Wahhabis operated from
वहाबियों ने कहाँ संचालन किया?
(a) Hindukush / हिंदुकुश
(b) Khyber Pass / खैबर दर्रा
(c) Western Ghat / पश्चिमी घाट
(d) Palghat/ पालघाट

S4.Ans.(a)
Sol. Wahabism is an Islamic doctrine and religious movement founded by Muhammad ibn Abd al-Wahab. It has been variously described as an Islamic “reform movement” to restore “pure monotheistic worship” by devotees.

Q5. The Objective Resolution to guide the deliberations of the Assembly was moved by –
विधानसभा के विचार-विमर्श को निर्देशित करने के लिए उद्देश्य संकल्प किसके द्वारा प्रस्तावित किया गया था?
(a) Jawaharlal Nehru/ जवाहरलाल नेहरू
(b) Kiran Desai/ किरण देसाई
(c) K Natwar Singh/ के नटवर सिंह
(d) K.M. Munshi/ के.एम. मुंशी

S5. Ans.(a)
Sol.Before the framing of the constitution started, an Objectives Resolution (the resolution that defined the aims of the Assembly) was moved by Jawaharlal Nehru in 1946. This resolution enshrined the aspirations and values behind the Constitution making.

Q6. The Scientific Society of Aligarh was founded by-
साइंटिफिक सोसायटी ऑफ़ अलीगढ़ की स्थापना किसके द्वारा की गई थी?
(a) Wilton Oldham/ विल्टन ओल्डम
(b) Lord Cornwallis/ लॉर्ड कॉर्नवालिस
(c) Sir Syed Ahmed Khan / सर सैयद अहमद खान
(d) Raja Shiv Prasad / राजा शिव प्रसाद

S6.Ans.(c)
Sol. The Scientific Society of Aligarh was an organisation founded by Sir Syed Ahmed Khan in 1864. In 1862 Syed formed a Translation Society which used to translate the scientific works of English and other European languages into Urdu and Hindi.

Q7. Republic means ultimate power is held by –
गणतंत्र का अर्थ है, अंतिम शक्ति ____के पास होती है ?
(a) The monarch/ शासक
(b) The people/ लोग
(c) The winning party / जीतने वाली पार्टी
(d) Ministers/ मंत्री

S7. Ans.(b)
Sol.Republic means a state in which supreme power is held by the people and their elected representatives, and which has an elected or nominated president rather than a monarch.

Q8. How many Rajya Sabha members, the President of India can nominate?
भारत के राष्ट्रपति कितने राज्यसभा सदस्यों को मनोनीत कर सकते हैं?
(a) 6
(b) 10
(c) 12
(d) 15

S8. Ans.(c)
Sol. President can Nominate 12 members in Rajya sabha.

Q9. Which bill cannot originate in Rajya Sabha?
राज्य सभा में कौन सा बिल आरम्भ नहीं किया जा सकता सकता है?
(a) Constitutional Amendment Bill / संवैधानिक संशोधन विधेयक
(b) Ordinary Bill / साधारण विधेयक
(c) Money Bill/ मनी बिल
(d)None of the above/ उपरोक्त में से कोई नहीं

S9. Ans.(c)
Sol.Money Bill can only originates in lok sabha and in money bill Rajya sabha has no control over it.

Q10.When was the first EPZ set up in Kandla?
कांडला में पहला EPZ कब स्थापित किया गया था?
(a) 1965
(b) 1970
(c) 1975
(d) 1995

S10. Ans.(a)
Sol. The first zone was set up in Kandla as early as 1965. It was followed by the Santacruz export processing zone which came into operation in 1973.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?