SSC JE General Awareness Questions : 10th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. In the last one decade, which one among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?
पिछले एक दशक में, निम्नलिखित क्षेत्रों में से किसने भारत में सबसे अधिक प्रत्यक्ष विदेशी निवेश को आकर्षित किया है?
(a) Food processing/ खाद्य प्रसंस्करण
(b) Petro-chemical/ पेट्रो-रसायन
(c) Chemicals other than fertilizers/ उर्वरकों के अलावा अन्य रसायन
(d) Telecommunications/ दूरसंचार
Ans.(d)
Sol. The telecommunications sector constituted for the largest part in foreign direct investment equity inflows in India with an overall amount of 6.14 billion U.S. dollars for FY 2018.

Q2. Which unemployment that relates to the regular ups and downs?
कौन सी बेरोजगारी नियमित उतार-चढ़ाव से संबंधित है?
(a) Seasonal unemployment/ मौसमी बेरोजगारी
(b) Structural unemployment/ संरचनात्मक बेरोजगारी
(c) Disguised unemployment/ प्रच्छन्न बेरोजगारी
(d) Cyclical unemployment/ चक्रीय बेरोजगारी
Ans.(d)
Sol. Cyclical unemployment is a factor of overall unemployment that relates to the regular ups and downs, or cyclical trends in growth and production, that occur within the business cycle. When business cycles are at their peak, cyclical unemployment will tend to be low because total economic output is being maximized.

Q3.Which of the following Vedas is referred to as the starting source of the word Rudra?

निम्नलिखित में से कौन सा वेद रुद्र शब्द के शुरुआती स्रोत के रूप में जाना जाता है?
(a) Rigveda/ऋग्वेद
(b) Samaveda/सामवेद
(c) Yajurveda/यजुर्वेद
(d) Atharvaveda/ अथर्ववेद
Ans.(a)
Sol. The earliest mentions of Rudra occur in the Rigveda, where three entire hymns are devoted to him. There are about seventy-five references to Rudra in the Rigveda overall.

Q4.Which of the following is NOT a terrestrial planet?

निम्नलिखित में से कौन सा पार्थिव ग्रह नहीं है?
(a) Mercury/ बुध ग्रह
(b) Venus/ शुक्र
(c) Mars/ मंगल ग्रह
(d) Saturn/ शनि ग्रह
Ans.(d)
Sol. Within the Solar System, the terrestrial planets are the inner planets closest to the Sun, i.e. Mercury, Venus, Earth, and Mars. Saturn is not a terrestrial planet.

Q5.“Pandvani” is a major folk dance form of which states?
“पंडवानी” किस राज्य का एक प्रमुख लोक नृत्य है?
(a) Uttarakhand/उत्तराखंड
(b) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़
(c) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(d) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
Ans.(b)
Sol. Pandavani is one of the most famous folk dance of Chhattisgarh. It portrays the account of Pandavas the main characters of an epic battle. Teejan Bai of Chhattisgarh is one of the most famous Pandvani performers.

Q6.Where did the telegraph line be laid first?
टेलीग्राफ लाइन पहली बार किस के बीच लगाई गई थी?
(a) Calcutta to Agra/कलकत्ता से आगरा
(b) Agra to Jaipur /आगरा से जयपुर
(c) Delhi to Shimla/दिल्ली से शिमला
(d) Raniganj to Calcutta/रानीगंज से कलकत्ता
Ans.(a)
Sol. British India’s first telegraph line and office was opened in October 1851, between Calcutta and Diamond Harbour along the busy shipping route on the Hooghly. By March 1854, there were 800 miles of telegraph lines between Calcutta and Agra.

Q7.Equinox means the date when ___________.

इक्वीनॉक्स वह तिथि है जब _____
(a) Duration of day and night are equal/ दिन और रात की अवधि बराबर होती है
(b) Day is longer than the night / दिन रात की तुलना में लंबा होता है
(c) Night is longer than the day/ रात दिन की तुलना में लम्बा होता है
(d) It is the shortest day and the shortest night of the year/ यह वर्ष का सबसे छोटा दिन और सबसे छोटी रात होती है
Ans.(a)
Sol.The time or date (twice each year) at which the sun crosses the celestial equator, when day and night are of equal length.

Q8.Which among the following does NOT hold their office till the pleasure of President?
निम्नलिखित में से कौन राष्ट्रपति के प्रसाद-पर्यन्त अपने पद पर नहीं रहता है?
(a) Governor of State/ राज्य के राज्यपाल
(b) Attorney General of India/ भारत के महान्यायवादी
(c) Chief Election Commissioner/ मुख्य चुनाव आयुक्त
(d) Prime Minister of India/भारत के प्रधान मंत्री
Ans.(c)
Sol. India has a three member election commission. These all are appointed by the President for a term which is fixed by the President. However, conditions of service and tenure of office of the chief election commissioner and other election commissioner are determined by an act of parliament titled The Chief Election Commissioner and Other Election Commissioners (Conditions of Service) Act, 1991

Q9.Who appoints Advocate General of State in India?
भारत में राज्य के महाधिवक्ता की नियुक्ति कौन करता है?
(a) Governor of State/राज्य के राज्यपाल
(b) Chief Minister of State/राज्य के मुख्य मंत्री
(c) Law Minister of State/राज्य के विधि मंत्री
(d) No option is correct./कोई विकल्प सही नहीं है
Ans.(a)
Sol. The Governor appoints the Advocate General of the state. The person who is appointed should be qualified to be appointed a judge of a high court. That means, he should be a citizen of India and should have held a judicial office for ten years or been an advocate of a high court for ten years.

Q10. Which of the following are the smaller planets than the size of the Earth?
निम्नलिखित में से कौन से ग्रह पृथ्वी से आकार में छोटे है?
(a) Uranus and Mars/ यूरेनस और मंगल
(b) Neptune and Venus/ नेपच्यून और शुक्र
(c) Venus and Mars/ शुक्र और मंगल
(d) Neptune and Mars/ नेपच्यून और मंगल
Ans.(c)
Sol. In solar system 3 planets are smaller than Earth. They are Mercury, Mars and Venus.