SSC JE General Awareness Questions : 11th September

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks. We are providing important GA Questions for this, it will help you to score well in GA section if you regularly follow the contents provided on this website and Adda247 app regarding general knowledge important questions. We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Click here to get free study material for SSC JE Exam 2019

Q1. Who was the leader of Kanpur spear heading Revolt of 1857?
कानपुर में 1857 के विद्रोह की अगुआई किसने करी थी?
(a) Birjis Quadir / बिरजिस क़द्र
(b) Khan Bahadur/ खान बहादुर
(c) Nana Saheb /नाना साहेब
(d) Kunwar Singh/कुंवर सिंह

S1.Ans.(c)
Sol. Nana Sahib born as Dhondu Pant, was an Indian Maratha aristocrat and fighter, he led the rebellion in Kanpur during the 1857 uprising.

Q2. Who was the Governor General of India during the Sepoy mutiny?
सिपाही विद्रोह के दौरान भारत के गवर्नर जनरल कौन थे?
(a) Lord Dalhousei / लॉर्ड डलहौजी
(b) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(c) Lord Hardinge/ लॉर्ड हार्डिंग
(d) Lord Lytton/ लॉर्ड लिटन

S2.Ans.(b)
Sol. Lord Canning served as Governor General of India from 1856 to 1862. Lord Canning also served as first Viceroy of India. One of the important events during his tenure is the Mutiny of 1857.

Q3. Who among the following British persons admitted the Revolt of 1857 as a national revolt?
निम्नलिखित में से किस ब्रिटिश व्यक्ति ने 1857 के विद्रोह को राष्ट्रीय विद्रोह के रूप में स्वीकार किया?
(a) Lord Dalhousei / लॉर्ड डलहौजी
(b) Lord Canning/ लॉर्ड कैनिंग
(c) Lord Ellenborough/ लॉर्ड एलिनबरो
(d) Disraelli/ डिसरैल्ली

S3.Ans.(d)
Sol. Benjamin Disraeli, is a British statesman and novelist who was twice prime minister of British. Disraelli admitted the Revolt of 1857 as a national revolt.

Q4. Which of the following is NOT a measure of Human Development Index?
निम्नलिखित में से क्या मानव विकास सूचकांक का मापक नहीं है?
(a) Life expectancy/ जीवन प्रत्याशा
(b) Sex ratio / लिंग अनुपात
(c) Literacy rate/ साक्षरता दर
(d) Gross enrollment ratio/ सकल नामांकन अनुपात

S4.Ans.(b)
Sol. The HDI was calculated in 2010 using the following indicators: Health – Life expectancy at birth,
Education – expected years schooling for school-age children and average years of schooling in the adult population and Income – measured by Gross National Income (GNI) per capita (PPP US$).

Q5. Which of the following is NOT correct?
निम्नलिखित में से कौन सा सही नहीं है?
(a) Tenth Plan: 2002-07/ दसवीं योजना: 2002-07
(b) Third Plan: 1966-71/ तीसरी योजना: 1966-71
(c) First Plan: 1951-56/ पहली योजना: 1951-56
(d) Sixth Plan: 1980-85/ छठी योजना: 1980-85

S5.Ans.(b)
Sol. Duration of Third five year plan is 1961-66.

Q6. Fausa Magna is a ___________
फौसा मैग्ना एक ________ है
(a) Volcano/ ज्वालामुखी
(b) V -shaped valley/ V- आकार की घाटी
(c) Rift lowland/ रिफ्ट लोलैंड
(d) None of these/इनमें से कोई नहीं

S6.Ans.(c)
Sol. The most notable physical feature of Japan is the Fossa Magna, great rift lowland that traverses the widest volcanoes of the southern part of the East Japan Volcanic Belt.

Q7.Where is the Southern Alps mountain range located?
दक्षिणी आल्प्स पर्वत श्रृंखला कहाँ स्थित है?
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(c) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(d) Indonesia / इंडोनेशिया

S7. Ans.(b)
Sol. The Southern Alps mountain range located in New Zealand.

Q8. Under which Article of Indian Constitution an emergency can be declared on the grounds of war, or external aggression or armed rebellion?
भारतीय संविधान के किस अनुच्छेद के तहत युद्ध, या बाहरी आक्रमण या सशस्त्र विद्रोह के आधार पर आपातकाल घोषित किया जा सकता है?
(a) Article 348/ अनुच्छेद 348
(b) Article 352/ अनुच्छेद 352
(c) Article 356/ अनुच्छेद 356
(d) Article 360/ अनुच्छेद 360

S8.Ans.(b)
Sol. Under article 352, National emergency can be declared on the basis of external aggression or armed rebellion in the whole of India or a part of its territory. Such an emergency was declared in India in 1962 (China war), 1971 (Pakistan war), and 1975 (declared by Indira Gandhi).

Q9. According to Dr. B. R. Ambedkar who shall be the most important officer under the Constitution of India?
डॉ बी आर अम्बेडकर के अनुसार, भारत के संविधान के तहत सबसे महत्वपूर्ण अधिकारी कौन होगा?
(a) Chairman of Union Public service Commission/ संघ लोक सेवा आयोग के अध्यक्ष
(b) Chairman of Election Commission of India/ भारत निर्वाचन आयोग के अध्यक्ष
(c) Chief Justice of India /भारत के मुख्य न्यायाधीश
(d) Comptroller and Auditor General of India/ भारत के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक
(China war), 1971 (Pakistan war), and 1975 (declared by Indira Gandhi).

S9.Ans.(d)
Sol. B.R. Ambedkar told the Constituent Assembly that he saw the Comptroller and Auditor General (CAG) as “probably the most important officer in the Constitution of India”.

Q10. Which part of Indian Constitution deals with Elections?
भारतीय संविधान का कौन सा भाग चुनावों से संबंधित है?
(a) Part XII/ भाग XII
(b) Part XIII/ भाग XIII
(c) Part XIV/ भाग XIV
(d) Part XV/ भाग XV

S10.Ans.(d)
Sol. Part XV of the constitution of India consists of Articles on Elections.

 

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD