SSC IMD Physics Quiz 2017

Dear Readers,

In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. We are providing quizzes on alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). It will help you to score good in GE section.The Examination will be held from 25th to 30th November 2017 in a computer based pattern.
Q1. One end of a towel dips into a bucket full of water and other end hangs over the bucket. It is found that after some time the towel becomes fully wet. It happens
(a)Because viscosity of eater is high             
(b)Because of the capillary action of cotton threads
(c)Because of gravitational force                   
(d)Because of evaporation of water.
Ans.(b)


Q2. When there are no external forces, the shape of a liquid  drop is determined by
(a)Surface tension of the liquid                     
(b)Density of liquid
(c)Viscosity of liquid
(d)Temperature of air only
Ans.(a)


Q3. Choose the wrong statement from the following.
(a)Small droplets of a liquid are spherical due to surface tension                     
(b)Oil rises through the wick due to capillarity
(c)In drinking the cold drinks through a straw, we use the phenomenon of capillarity                 
(d)Gum is used to stick two surfaces. In this process we use the property of Adhesion
Ans.(c)


Q4. When the angle of contact between a solid and a liquid is 90°, then
(a)Cohesive force > Adhesive force               
(b)Cohesive force < Adhesive force
(c)Cohesive force = Adhesive force               
(d)Cohesive force >> Adhesive force
Ans.(c)


Q5. The rise of a liquid in a capillary tube does not depend upon
(a)Angle of contact           
(b)Density of the liquid
(c)Radius of the capillary tube                     
(d)Atmospheric pressure
Ans.(d)


Q6. The pressure just below the meniscus of water
(a)Is greater than just above it                     
(b)Is less than just above it
(c)Is same as just above it               
(d)Is always equal to atmospheric pressure.
Ans.(b)


Q7. Meniscus of mercury in capillary is (PMT MP 88)
(a)Concave           
(b)Convex
(c)Plane                 
(d)Cylindrical
Ans.(b)


Q8. A freely suspended magnet will always come to rest in the direction
(a)East-North
(b)North-West
(c)North-South
(d)South-West
Ans.(c)


Q9. The magnetic flux
(a)is a scalar quantity
(b)is a vector quantity
(c)denotes the amount of the force on a north pole
(d)is the magnetic moment of a bar magnet
Ans.(a)


Q10. The specific resistance of a wire depends on
(a)its radius
(b)Its length
(c)the material of the wire
(d)its shape
Ans.(c)

You may also like to read:



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 5px;
font-size: 16px;
font-family: Verdana;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 10px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD