SSC IMD Electronics Quiz 2017

Dear Readers,

In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. We are providing quizzes on alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). It will help you to score good in GE section.The Examination will be held from 25th to 30th November 2017 in a computer based pattern.



Q1. As compared to bipolar junction transistor, a FET
(a) is less noisy
(b) has better thermal stability
(c) has higher input resistance
(d) all of the above
Ans.(d)

Q2. For a P-N diode, the number of minority carriers crossing the junction depends on
(a) forward bias voltage
(b) potential barrier
(c) rate of thermal generation of electron hole pairs
(d) none of the above
Ans.(c)

Q3. Which variety of copper has the best conductivity?
(a) Pure annealed copper
(b) Hard drawn copper
(c) Induction hardened copper
(d) Copper containing traces of silicon
Ans.(a)

Q4. The output, V-I characteristics of an Enhancement type MOSFET has
(a) only an ohmic region
(b) only a saturation region
(c) an ohmic region at low voltage value followed by a saturation region at higher voltages
(d) an ohmic region at large voltage values preceded by a saturation region at lower voltages
Ans.(c)


Q5. Piezoelectric quartz crystal resonators find application where
(a) signal amplification is required
(b) rectification of the signal is required
(c) signal frequency control is required
(d) modulation of signal is required
Ans.(b)

Q6. The forbidden energy gap between the valence band and conduction band will be least in case of
(a) metals
(b) semiconductors
(c) insulators
(d) all of the above
Ans.(a)

Q7. If too large current passes through the diode
(a) all electrons will leave
(b) all holes will freeze
(c) excessive heat may damage the diode
(d) diode will emit light
Ans.(c)

Q8. In a bipolar transistor, the emitter base junction has
(a) forward bias
(b) reverse bias
(c) zero bias
(d) zero or reverse bias
Ans.(a)

Q9. A sine wave has a frequency of 50 Hz. Its angular frequency is _______ radian/second.
(a) 100 n
(b) 50 jt
(c) 25 JT
(d) 5 n
Ans.(a)

Q10. The reactance offered by a capacitor to alternating current of frequency 50 Hz is 20 Q. If frequency is increased to 100 Hz, reactance becomes _____ ohms.
(a) 2.5
(b) 5
(c) 10
(d) 15
Ans.(c)

You may also like to read:



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD