SSC IMD Electronics Quiz 2017

Dear Readers,

Only 10 days left for SSC IMD Exam, So here we are providing quizzes on alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. It will help you to score good in GE section.The Examination will be held from 20th to 25th November 2017 in a computer based pattern.


Q1. The r.m.s. value and mean value is the same in the case of
(a) triangular wave
(6) sine wave
(c) square wave
(d) half wave rectified sine wave
Ans.(c)

Q2. For the same peak value which of the following wave will ‘have the highest r.m.s. value ?
(a) square wave
(b) half wave rectified sine wave
(c) triangular wave
(d) sine wave
Ans.(a)

Q3. For the same peak value, which of the following wave has the least mean value?
(a) half wave rectified sine wave
(b) triangular wave
(c) sine wave
(d) square wave
Ans.(a)

Q4. For a sine wave with peak value Imax the r.m.s. value is
(a) 0.5 Imax
(b) 0.707
(c) 0.9
(d) 1.414 Lmax
Ans.(b)

Q5. Form Factor is the ratio of
(a) average value/r.m.s. value
(b) average value/peak value
(c) r.m.s. value/average value
(d) r.m.s. value/peak value
Ans.(c)


Q6. Form factor for a sine wave is
(a) 1.414
(b) 0.707
(c) 1.11
(d) 0.637
Ans.(c)


Q7. For a sine wave with peak value Emax______8.30. the average value is
(a) 0.636 Emax
(b) 0.707 Emax
(c) 0.434 EWc
(d) lAUEmax
Ans.(a)

Q8. For a frequency of 200 Hz, the time period will be
(a) 0.05 s
(b) 0.005 s
(c) 0.0005 s
(d) 0.5 s
Ans.(b)

Q9. The phase difference between voltage and current wave through a circuit element is given as 30°. The essential condition is that
(a) both waves must have same frequency
(b) both waves must have identical peak values
(c) both waves must have zero value at the same time
(d) none of the above
Ans.(a)


Q10. The r.m.s. value of a sinusoidal A.C. current is equal to its value at an angle of _________ degrees.
(a) 90
(b) 60
(c) 45
(d) 30
Ans.(c)


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?