SSC IMD Electronics Quiz 2017_00.1
Latest SSC jobs   »   SSC IMD Electronics Quiz 2017

SSC IMD Electronics Quiz 2017

Dear Readers,

SSC IMD Electronics Quiz 2017_40.1

Only 10 days left for SSC IMD Exam, So here we are providing quizzes on alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. It will help you to score good in GE section.The Examination will be held from 20th to 25th November 2017 in a computer based pattern.


Q1. The period of a wave is
(a) the same as frequency
(b) time required to complete one cycle
(c) expressed in amperes
(d) none of the above
Ans.(b)

Q2. The form factor is the ratio of
(a) peak value to r.m.s. value
(b) r.m.s. value to average value
(c) average value to r.m.s. value
(d) none of the above
Ans.(b)

Q3. The period of a sine wave is 0.02 seconds. Its frequency is
(a) 20 Hz
(b) 30 Hz
(c) 40 Hz
(d) 50 Hz
Ans.(d)

Q4. A heater is rated as 230 V, 10 kW, A.C. The value 230 V refers to
(a) average voltage
(b) r.m.s. voltage
(c) peak voltage
(d) none of the above
Ans.(b)

Q5. If two sinusoids of the same frequency but of different amplitudes and phase angles are subtracted, the resultant is
(a) a sinusoid of the same frequency
(b) a sinusoid of half the original frequency
(c) a sinusoid of double the frequency
(d) not a sinusoid
Ans.(a)

Q6. The peak value of a sine wave is 200 V. Its average value is
(a) 127.4 V
(b) 141.4 V
(c) 282.8 V
(d) 200 V
Ans.(a)

Q7. If two sine waves of the same frequency have a phase difference of JT radians, then
(a) both will reach their minimum values at the same instant
(b) both will reach their maximum values at the same instant
(c) when one wave reaches its maximum value, the other will reach its minimum value
(d) none of the above
Ans.(c)

Q8. The voltage of domestic supply is 220V. This figure represents
(a) mean value
(b) r.m.s. value
(c) peak value
(d) average value
Ans.(b)

Q9. Two waves of the same frequency have opposite phase when the phase angle between them is
(a) 360°
(b) 180°
(c) 90°
(d) 0°
Ans.(b)

Q10. The power consumed in a circuit element will be least when the phase difference between the current and voltage is
(a) 180°
(b) 90°
(c) 60°
(d) 0°
Ans.(b)

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}

SSC IMD Electronics Quiz 2017_50.1



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?