SSC IMD Computer Science Quiz 2017

In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. We are providing quizzes on the alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). It will help you to score well in GE section.The Examination will be held from 25th to 30th November 2017 in a computer-based pattern.
Q1. A (n) __________ device is any hardware component that allows you to enter data and instruction into a computer?
(a) interaction
(b) input
(c) communications 
(d) output
S1. Ans. (b)
Sol. 
Input devices are for giving input (entering data/instructions) to a computer?
Q2. “GUI” stands for?
(a) Graphical Universal Interface
(b) Graphical User Interface
(c) Graphical Uninstall/install
(d) General Utility Interface
S2. Ans.(b)
Sol. 
A graphical user interface (GUI), is a type of user interface that allows users to interact with electronic devices through graphical icons and visual indicators 
Q3. __________ is a conceptual entity which is a set of computer programs, procedures, and associated documentation concerned with the operation of a data processing system?
(a) Software
(b) Hardware
(c) CPU
(d) Hard disk
S3. Ans.(a)
Sol.
The software is a general term for the various kinds of programs used to operate computers and related devices. 
Q4. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
(a) Character, File, Record, Field, Database, File
(b) Character, Record, Field, Database, File
(c) Character, Field, Record, File, Database
(d) Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database
S4. Ans.(c)
Sol. 
Data is organized in a data storage hierarchy of increasingly complex levels: bits, bytes (characters), fields, records, files, and databases. A character is a letter, number, or special character. A field consists of one or more characters (bytes). A record is a collection of related fields.
Q5. ________ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, such as computerized and electronic devices, but can also be part of a live performance?
(a) Virus 
(b) BIOS software 
(c) Multimedia 
(d) C++
S5. Ans. (c)
Sol. 
Multimedia is content that uses a combination of different content forms such as text, audio, images, animation, video and interactive content. Multimedia can be recorded and played, displayed, dynamic, interacted with or accessed by information content processing devices, such as computerized and electronic devices, but can also be part of a live performance.
Q6. Which of the Following holds the ROM, CPU, RAM and expansion cards____?
(a) Hard disk 
(b) Floppy disk 
(c) Motherboard
(d) CD- ROM 
S6. Ans.(c)
Sol. 
Motherboard holds and allows communication between many of the crucial electronic components of a system, such as the central processing unit (CPU) and memory, and provides connectors for other peripherals.
Q7. C was developed by ______?
(a) Ada Byron 
(b) Bill Gates 
(c) Blaise Pascale 
(d) Dennis Ritchie 
S7. Ans. (d)
Sol. 
Dennis Ritchie is the developer of C language.
Q8. The time a device takes to locate data and instructions and make them available as output to users is known as_____?
(a) clock speed
(b) a processing cycle
(c) CPU speed
(d) access time
S8. Ans.(b)
Sol. 
A computer processing cycle refers to the processes that take place in a computer from the time data is entered into the computer through an input device to the time that results are presented to the end user for consumption.

Q9. FORTRAN is useful in __________ sector?
(a) Business purpose
(b) Earthquake Analysis
(c) Scientific purpose
(d) Office management

S9. Ans.(c)
Sol. 
Fortran is a general-purpose, imperative programming language that is especially suited to numeric computation and scientific computing.
Q10. What is DROPBOX?
(a) File hosting service
(b) Android Development platform
(c) Web Browser
(d) Operating System
S10. Ans.(a)
Sol.
Dropbox is a file hosting service operated by American company Dropbox, Inc., headquartered in San Francisco, California, that offers cloud storage, file synchronization, personal cloud, and client software.



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD