SSC IMD Computer Science Quiz 2017

Dear Readers,

In this exam, 100 questions will be asked from General Engineering (GE) section. We are providing quizzes on the alternate basis- Electronics & Telecommunication Engineering / Physics / Computer Science and Information Technology (CS IT). It will help you to score well in GE section.The Examination will be held from 20th to 25th November 2017 in a computer-based pattern.

Q1. Which among the following is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft?
(a) Simple Storage Service
(b) Atmos
(c) OpenStack Swift
(d) Azure

S1. Ans.(d)
Sol. 
Microsoft is a cloud computing platform and infrastructure created by Microsoft for building, deploying, and managing applications and services through a global network of Microsoft-managed data centers. Azure was announced in October 2008 and released on 1 February 2010 as Windows Azure, before being renamed to Microsoft Azure on 25 March 2014.

Q2. Mozilla Firefox is a: 
(a) Spreadsheet
(b) Word processing software
(c) Web browser
(d) Programming software

S2. Ans. (c)
Sol.  
Mozilla Firefox is a web browser.

Q3. The conversion of the binary number 10100111011 into its decimal form is __________.
(a) 1339
(b) 1349
(c) 1393
(d) 1939

Q4. Which of the following is an OOP principle?
(a) Structured programming
(b) Procedural programming
(c) Inheritance
(d) Linking

S4. Ans.(c)
Sol. 
In object-oriented programming, inheritance enables new objects to take on the properties of existing objects.

Q5. Which of the following does most appropriately relates to Cathode Ray Tube?
(a) Keyboard
(b) Mouse
(c) Monitor
(d) Motherboard

S5. Ans.(c)
Sol.
A cathode ray tube (CRT) is a specialized vacuum tube in which images are produced when an electron beam strikes a phosphorescent surface. Most desktop computer displays used CRTs.

Q6. The layers of the OSI model, from the top down, are:
(a) application, presentation, session, transport, network, data link, physical
(b) session, presentation, data transport, MAC, network, physical
(c) physical, data link, network, transport, session, presentation, application
(d) presentation, application, session, network, transport, data link, physical

S6. Ans. (a)
Sol.
Following is the correct order of layers in OSI Model:
Layer 7- Application Layer
Layer 6 –Presentation Layer
Layer 5 – Session Layer
Layer 4 – Transport Layer
Layer 3 – Network Layer
Layer 2 – Data Link Layer
Layer 1 – Physical Layer

Q7. Which of the following is true about Assembly language? 
(a) It is a Machine Language
(b) It is a High-level programming language
(c) It is a low-level programming language
(d) It is a language for assembling computers

S7. Ans (c)
Sol.  
An assembly (or assembler) language, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device.

Q8. Functions of keys F1, F2 and F3 are _____________ respectively.
(a) the activating menu bar, search and renaming the selected icon
(b) search, reboot and activating the menu bar
(c) activating help, renaming selected icon and search
(d) reboot, activating help and refresh

S8. Ans. (c)
Sol.
Functions of keys F1, F2 and F3 are activating help, renaming selected icon and search respectively.

Q9. Web pages are created by using which among the following?
(a) SMTP
(b) HTML
(c) Usenet
(d) Internet

S9. Ans.(b)
Sol. 
Hypertext Markup Language (HTML) is a markup language and it is used to create websites or Web pages.

Q10. The first electro-mechanical computer MARK-1 invented was by ______. 
(a) Charles Pascal
(b) John W Mauchly
(c) Howard Aiken
(d) Clifford Berry

S10. Ans. (c)
Sol.
MARK-1 invented was by Howard Aiken.

You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD