SSC Quiz- History

1. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles farther on, thus, forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam? 
[A]Cauvery 
[B]Tungabhadra
[C]Krishna 
[D]Godavari

2. Match List I with List II and select the correct answer
List I 
(A) Governor-General of Presidency of Fort William in Ben­gal (Under Regulating Act, 1773)
(B) Governor-General of India (Under Charter Act, 1833)
(C) Governor-General and Viceroy of India (Under Indian Coundls Act, 1858)
(D) Governor-General and Crown Representative (Under Government of India Act, 1935)
List II 
1. Archibald percival Wave 11, Viscount and Earl Wavell
2. James Andrew Broun-Ramsay, Earl and Marquess of Dalhousie
3. Charles Cornwallis 2nd Earl and first Marquess of Cornwallis
4. Gibert John Elliot-Murray-Kynynmond, Earl of Minto
5. Louis Mountbatten, Earl Mountbatten of Burma
[A]A-3; B-2; C-4; D-1
[B]A-1; B-2; C-3; D-4
[C]A-2; B-5; C-3; D-1
[D]A-2; B-4; C-5; D-3
3. His principle forte was social and religious reform. He relied upon legislation to do away with social ills and worked unceasingly for the eradication of child marriage, the purdah system.To encourage consideration of social problems on a national scale, he inaugurated the Indian National Social Conference, which for many years met for its annual sessions alongside the Indian National Congress. 
The reference in this passage is to:
[A]Ishwar Chandra Vidyasagar
[B]Behramji Merwanji Malabari
[C]Mahadev Govind Ranade
[D]B.R. Ambedkar
4. The following advertisement. 
The Marvel of the Century the Wonder of the World Living Photographic Pictures
In Life-Sized Reproductions By Messers Lumiere Brothers Cinematographie a Few Exhibitions Will Be Given At Watson’s Hotel Tonight.
Appeared in the Times of India dated 7th August:
[A]1931
[B]1929
[C]1921
[D]1896
5. Who among the following was the first European to initiate the policy of taking part in the quarrels of Indian princes with a view to acquire territories? 
[A]Clive 
[B]Dupleix
[C]Albuquerque 
[D]Warren Hastings
6. Consider the following landmarks in Indian education:
1. Hindu College, Calcutta 
2. University of Calcutta
3. Adam’s Report
4. Wood’s Despatch
The correct chronological order of these landmarks is:
[A]1,3,4,2
[B]1,4,3,2
[C]3,1,4,2 
[D]3,2,4,1
7. Which one of the following is an important historical novel written during the latter half of the nineteenth century?
[A]Rast Goftar 
[B]Durgesh Nandini
[C]Maratha 
[D]Nibandhamala
8. Who among the following was associated with supression of thugs? 
[A]General Henry Prendergast
[B]Captain Sleeman
[C]Alexander Burres
[D]Captain Robert Pemberton
9. What is the correct chronological sequence of the following?
1. Wood’s Education Despatch
2. Macauley’s minute on education
3. The Sargent Education Report
4. Indian Education (Hunter Commission)
Select the correct answer using the code given below:
[A]2,1,4,3 
[B]2,1,3,4 
[C]1,2,4,3 
[D]4,3,1,3
10. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists: 
LIST I
A. Moplah revolt
B. Pabna revolt
C. Eka Movement
D. Birsa Munda revolt
LIST II
1. Kerala
2. Bihar
3. Bengal
4. Awadh
Codes:
[A]A-1; B-3; C-4; D-2
[B]A-2; B-3; C-4; D-1
[C]A-1; B-2; C-3; D-4
[D]A-3; B-4; C-1; D-3

Answers:


1.[A]
2.[A]
3.[C]
4.[D]
5.[B]
6.[A]
7.[B]
8.[B]
9.[A]

10.[A]

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Join the Conversation

19 Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD